Κείμενο έφθασε στην εφημερίδα μας το οποίο συνυπογράφουν η Μαρίζα Μυστακίδου, ασκούμενη δικηγόρος και ο δικηγόρος Νίκος Τζάρας. Μιλούν για τις πολλές ημέρες απεργίας των δικηγόρων της Ελλάδας και τον αγώνα τους που συμπορπατεί με αυτά δεκάδων χιλιάδων πολιτών που αντιμετωπίζουν την πιθανότητα το σπίτι τους να τεθεί υπό πλειστηριασμό.
Όπως σημειώνουν: “Το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στον παραπάνω Κώδικα επισπεύδει τη διαδικασία των πλειστηριασμών και περιορίζει τα δικαιώματα του οφειλέτη σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Μειώνει τα ένδικα βοηθήματα που έχει στη διάθεσή του, αυστηροποιεί τις προθεσμίες, περιστέλλει ακόμα και το δικαίωμα ενημέρωσής του.”
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο:
Η πολυήμερη απεργία των δικηγόρων όλης της χώρας δεν έχει να κάνει με κανένα συντεχνιακό αίτημα. Οι δικηγόροι απεργούν όχι για κάποιο οικονομικό αίτημα αλλά για τις επιχειρούμενες αλλαγές του ισχύοντα Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας .
Το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στον παραπάνω Κώδικα επισπεύδει τη διαδικασία των πλειστηριασμών και περιορίζει τα δικαιώματα του οφειλέτη σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Μειώνει τα ένδικα βοηθήματα που έχει στη διάθεσή του, αυστηροποιεί τις προθεσμίες, περιστέλλει ακόμα και το δικαίωμα ενημέρωσής του. Με το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου η Κυβέρνηση ικανοποιεί την απαίτηση της τρόικας να καταστούν δυνατοί οι πλειστηριασμοί στη βάση της εμπορικής αξίας των ακινήτων, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο φορολογεί την ιδιοκτησία επί της αντικειμενικής αξίας τους.
Ανοίγει με αυτό τον δρόμο ο δρόμος των πλειστηριασμών για τις τράπεζες σε βάρος των δανειοληπτών και θεσπίζονται υπέρ των Τραπεζών προνόμια όπως η κατάργηση των προνομίου των εργατικών απαιτήσεων υπέρ τους. Αν, δηλαδή, εκπλειστηριαστεί το ακίνητο μιας οφειλέτριας εταιρείας, ενώ με το έως σήμερα καθεστώς οι εργαζόμενοι είχαν προνόμιο για την είσπραξη των δεδουλευμένων τους, στο εξής η ικανοποίησή τους θα γίνεται σε ποσοστό έως 25% επί του πλειστηριάσματος, με τις τράπεζες να παίρνουν την πρωτοκαθεδρία σε ποσοστό 65%. Με αυτό τον τρόπο οι αλλαγές στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης συντονίζονται με την κυβερνητική επίθεση κατά της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, προκειμένου η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των πιο αδύναμων να γίνεται ευκολότερα και πιο φθηνά για τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο.
Εξίσου σημαντικές είναι οι αλλαγές που αφορούν στην κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης στην τακτική διαδικασία της πολιτικής δίκης, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα εξετάζοντα οι μάρτυρες ενώπιον του δικαστηρίου. Καταργούνται, έτσι, οι θεμελιώδεις και συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της δημοσιότητας και της αμεσότητας της δίκης ,και δημιουργείται ένα νέο μοντέλο δίκης, στο οποίο η εξέταση των μαρτύρων ενώπιον του δικαστή θα αποτελεί περιττή και χρονοβόρα διαδικασία.
Οι δικηγόροι έχουν πολλαπλά θιγεί από τη μνημονιακή πολιτική των τελευταίων ετών. Σημειώνουμε ότι για του δικηγόρους δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο, ότι καταβάλουν ετησίως τέλος επιτηδεύματος, ότι οι υπηρεσίες τους επιβαρύνθηκαν -εν μέσω κρίσης- με ΦΠΑ 23% κλπ.
Μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, για πολλούς/ές από εμάς η αποχή αποτελεί αγώνα αξιοπρέπειας και ένα δρόμο συντονισμού με τον αγώνα των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας κατά των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων τους που επιδεινώνουν την κρίση με αποτέλεσμα την σημερινή κατάσταση της ανθρωπιστικής καταστροφής και της υποχώρησης του Κράτους Δικαίου.
Μαρίζα Μυστακίδου ασκουμένη δικηγόρος – Νίκος Τζάρας δικηγόρος