Την απόφαση της Τουρκίας να αναστείλει τη συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών με την Ελλάδα ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου στην Ηurriyet.
Σημειώνεται πάντως πως δεν πρόκειται για την κοινή δήλωση (συμφωνία) ΕΕ – Τουρκίας, αλλά τη διακρατική συμφωνία που έχουν υπογράψει οι δυο χώρες. Το πρακτικό αντίκτυπό της είναι δηλαδή αμφισβητούμενο, εφόσον είναι σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Πρόκειται για το διμερές Ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής το οποίο υπεγράφη το 2001.
Η Ηurriyet αναφέρει πως η διακοπή της συμφωνίας γίνεται σε αντίποινα για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να σημειώνει πως «αυτό που κάνει η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».
«Η Ελλάδα είναι η χώρα που προσελκύει το μεγαλύτερο αριθμό πραξικοπηματιών και η κυβέρνησή μας θέλει να λύσει αυτό το πρόβλημα. (…) Έχουμε μια συμφωνία με την ΕΕ για τη μετανάστευση, έχουμε μια διμερή συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα, και τη σταματήσαμε, αλλά η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Θα συνεχίσουμε να συζητάμε με την Ελλάδα. Αλλά αυτή την στιγμή η συμφωνία σταματάει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου.
«Δεν επηρεάζεται η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας από τη δήλωση Τσαβούσογλου»
«Η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν επηρεάζεται από τη δήλωση Μεβλούτ Τσαβούσογλου και υπάρχει κεφάλαιο στην κοινή δήλωση που καλύπτει το θέμα των επανεισδοχών», δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για πάγωμα της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα.
«Το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί διεθνή σύμβαση και πρέπει επομένως η Τουρκία να ακολουθήσει την ορθή, προβλεπόμενη διπλωματική οδό για οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή», καταλήγουν οι πηγές του υπουργείου.
«Ατυχής» η δήλωση Τσαβούσογλου
Ως «ατυχή» χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος αναφέρθηκε στη διμερή συμφωνία με τη Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων, την οποία, όπως ισχυρίστηκε, πάγωσε η Τουρκία επί του παρόντος.
«Αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Τσαβούσογλου το έχει ήδη πράξει από το 2017» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας πάντως ότι «σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο».
ΝΔ: Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας
«Η Τουρκία ακυρώνει μονομερώς μια διμερή συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων, επικαλούμενη την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας» αναφέρει η ΝΔ για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την στάση αυτή της Τουρκίας.
«Η στάση της αυτή είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται. Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου η Τουρκία να τεθεί προ των ευθυνών της» αναφέρει η ΝΔ.
Κίνημα Αλλαγής: Ανεπίτρεπτος ο εκβιασμός
Ως ανεπίτρεπτο εκβιασμό χαρακτηρίζει το Κίνημα Αλλαγής, τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας περί διακοπής της συμφωνίας με την Ευρώπη για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών, λόγω των αποφάσεων της ελληνικής δικαιοσύνης για τους “8” Τούρκους αξιωματικούς.
«Είναι εντελώς απαράδεκτες και στερούνται λογικής. Πρόκειται για ανεπίτρεπτο εκβιασμό. Είναι εντελώς διαφορετικό θέμα και δεν μπορεί να συνδέεται» αναφέρει σε ανακοίνωσή του όπου τονίζεται ότι: « Η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης με μια συμφωνία που αναφέρεται σε ένα θέμα που αφορά συνολικά την Ε.Ε, η οποία οφείλει να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά».
Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν
Σε ποιες ενέργειες και κυρώσεις προτίθεται να προβεί κατά της Τουρκίας, ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής την ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης, μετά τις «προκλητικές, απαράδεκτες και εκβιαστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου περί διακοπής της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, στην κατεπείγουσα ερώτηση που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει ότι « η τουρκική πλευρά με τη στάση της αυτή δεν υπονομεύει απλώς τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη σταθερότητα στην περιοχή αλλά κυρίως την ευρωπαϊκή της προοπτική».