Την ώρα που η Κυβέρνηση δίνει ως κίνητρο τα 150 ευρώ στους νέους 18-25 ετών προκειμένου να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, την ίδια στιγμή προβλέπει ότι όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να κάνουν rapid test προκειμένου να μπορούν να κινούνται “ελεύθερα”.
Σημειώνεται ότι τα rapid test που διενεργούνται εκτός των κλιμακίων του ΕΟΔΥ, κοστίζουν 20 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και αν θέλει κάποιος να βγει για καφέ θα πρέπει να έχει προπληρώσει ένα μεγάλο ποσό. Επίσης είθισται το αποτέλεσμα του rapid test να θεωρείται ως αποδεικτικό μη νόσησης μόνο για 24-48 ώρες.
Να αναφέρουμε ότι πλέον η διενέργεια rapid test μπορεί να γίνεται από ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς με βάση την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε χθες (29/6) κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Έτσι όλοι όσοι δε διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test (όχι self test) προκειμένου να διασκεδάσουν και φυσικά να μπορούν να βρουν εύκολα τον επιστήμονα υγείας που θα το κάνει.
Μέχρι σήμερα μπορούσες να κάνεις ένα διαγνωστικό τεστ κορονοϊού είτε σε δημόσιες δομές υγείας είτε σε ιδιωτικές δομές.
Πλέον με βάση το άρθρο 5 στην τροπολογία του νομοσχεδίου με τίτλο «Κύρωση της από 24.3.2021 τροποποίησης […] ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις» προβλέπεται ότι μέχρι τις 31/12/21 στους φορείς διενέργειας rapid test κορονοϊού προστίθενται οι ιδιώτες γιατροί όλων των ειδικοτήτων, οι νοσηλευτές, οι επισκέπτες υγείας, οι ΟΤΑ α βαθμού δια του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που διαθέτουν ή δύνανται να προσλαμβάνουν, και οι ιδιώτες φαρμακοποιοί με την προϋπόθεση ότι γνωρίζουν να χρησιμοποιούν το ιατροτεχνολογικό προϊόν και ότι ενημερώνουν τα φυσικά πρόσωπα για το τελικό αποτέλεσμα.
Ας σημειωθεί ότι οι φορείς διενέργειας των τεστ κορονοϊού υποχρεούνται να καταχωρούν στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, τα στοιχεία ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων που ελέγχθηκαν και τα αποτελέσματα του ελέγχου (θετικό ή αρνητικό).
Στα 20 ευρώ το ανώτατο κόστος του rapid test
Το ανώτατο κόστος χρέωσης της παροχής υπηρεσίας φτάνει τα 10 ευρώ ενώ το ανώτατο όριο χρήσης της δειγματοληψίας φτάνει επίσης τα 10 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, αν κάποιος θέλει να κάνει rapid test από κάποιο ιδιώτη γιατρό ή φαρμακοποιό κ.τ.λ.π., το ανώτατο ποσό που μπορεί να πληρώσει είναι 20 ευρώ. Θυμίζουμε ότι ακριβώς το ίδιο είναι και το κόστος διενέργειας ενός rapid test σε μία ιδιωτική ή δημόσια δομή.
Το μέτρο αυτό έχει ως σκοπό την τήρηση των εθνικών και ταξιδιωτικών μέτρων για την ασφάλεια κατά του κορονοϊού ενόψει της τουριστικής περιόδου.
Τέλος, στην τροπολογία αναφέρεται ότι μοριακό έλεγχο (PCR) μπορούν να διενεργήσουν ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή ιδιωτικές κλινικές σε υπηκόους τρίτων χωρών ή κρατών μελών της Ε.Ε. με τη μεταφορά του ληφθέντος δείγματος, όπου απαιτείται και την ανάλυση των αποτελεσμάτων να βαρύνουν τον φορέα που διενεργεί τον έλεγχο.