Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (Ε.ΣΥ.Ν.) συνεχίζει αταλάντευτα εδώ και τρεις δεκαετίες τον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς ναρκωτικές ουσίες και προβάλλει έναν άλλο τρόπο ζωής που απαντά στα αδιέξοδα του κοινωνικοοικονομικού συστήματος.
Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι αγώνας για τη ζωή, είναι αγώνα για ζωή με πλήρη ικανοποίηση όλων των αναγκών του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας.
Ο αγώνας και η συσπείρωση δυνάμεων ενάντια στην ουσιοεξάρτηση πρέπει να αντιπαρατίθεται στις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές, πολιτισμικές αιτιάσεις που έχουν κάνει τη χρήση ουσιών «κουλτούρα» και τρόπο ζωής για χιλιάδες νέους.
Σήμερα χρειάζεται ένταση της επιστημονικής διαπάλης απέναντι σε κάθε θεωρία που αθωώνει τη χρήση ουσιών διαχωρίζοντας τις ανάλογα με την βλάβη και την επικινδυνότητα τους. Όλες οι αντεπιστημονικές θεωρίες που αθωώνουν την εξάρτηση από τις ουσίες, έχουν ως στόχο να κρατούν τμήμα της νεολαίας στην «μαστούρα του συμβιβασμού».
Γίνεται όλο και πιο αναγκαίο να συμπορευθούν με το Ε.ΣΥ.Ν. οι εργαζόμενοι στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων (Κέντρα Πρόληψης, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ,ΨΝΘ, 18ΑΝΩ). Αλλά και να αναπτυχθεί η κοινή δράση με τη νεολαία (φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητικά συμβούλια), με την εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικοί, Σύλλογοι και Ενώσεις Γονέων) , με τους εργαζόμενους (Εργατικά Κέντρα, Σωματεία), έχοντας ως άξονα δράσης την προώθηση της Πρωτογενούς Πρόληψης, ιδιαίτερα σε πληθυσμούς που δεν έχουν ακόμα «πειραματιστεί» με τις ουσίες.
Πρέπει να ενταθεί και να μαζικοποιηθεί η πάλη του κινήματος διεκδικώντας:
- Ενιαίο δημόσιο και Δωρεάν Φορέα Πρόληψης – Θεραπείας – Επανένταξης, με πλήρη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
- Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό όλων των δομών πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης.
- Κρατική χρηματοδότηση για δημιουργία νέων «στεγνών» προγραμμάτων.
- Κρατική χρηματοδότηση για δημιουργία νέων Κέντρων Πρόληψης.
- Να σταματήσει η γενίκευση των προγραμμάτων χορήγησης υποκατάστατων ουσιών, να διαμορφωθούν τέτοια προγράμματα με υψηλές προδιαγραφές, δηλαδή πλήρως εξοπλισμένα με υλικοτεχνικές υποδομές και στελεχωμένα με επιστημονικό προσωπικό, που θα απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες εξαρτημένων από οπιοειδή (ηλικιωμένοι και χρόνιοι χρήστες, εγκυμονούσες).
- Κατάργηση κάθε ιδιωτικής δομής που ασχολείται με την απεξάρτηση.
- Ενίσχυση των «στεγνών» προγραμμάτων στα σωφρονιστικά ιδρύματα.
- Κρατική χρηματοδότηση για έρευνα σχετικά με τις εξαρτήσεις στην Ελλάδα.
- Δωρεάν μαζικό αθλητισμό και πολιτισμό, μέσω κρατικών δομών και δημοτικών προγραμμάτων, με στόχο την πρόληψη κατά των εξαρτήσεων και την προβολή ενός άλλου τρόπου ζωής.
- Ένταση των προγραμμάτων πρόληψης μέσα στα σχολεία, με αιχμή τις τάξεις του Γυμνασίου.
Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (Ε.ΣΥ.Ν.) θα συνεχίσει:
- Τη ζωντανή επαφή του με τη νεολαία μέσα από ενημερωτικές εκδηλώσεις και δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού προβάλλοντας το μήνυμα για «ζωή χωρίς ουσίες».
- Την επιστημονική επεξεργασία των θέσεων του και την προβολή τους, μελετώντας τις νέες τάσεις που παρατηρούνται στη χώρα μας και διεθνώς σχετικά με την ουσιοεξάρτηση και διαμορφώνοντας έτσι ένα πλαίσιο πάλης για όλο το λαό.
- Τον αγώνα για προβολή και κατοχύρωση της «Χάρτας Πρόληψης» που εξέδωσε το 2013 μαζί με το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών.
Απέναντι στα αδιέξοδα του κοινωνικοοικονομικού συστήματος
δεν μένουμε αδρανείς – μαζικοποιούμε την πάλη μας στοχεύουμε τον πραγματικό αντίπαλο παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας – δυναμώνουμε την αλληλεγγύη
Η Γραμματεία του Ε.ΣΥ.Ν.