Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο λίγη ώρα μετά την είδηση του θανάτου του Κόμπι Μπράιαντ, έκλεισε τους λογαριασμούς του στα σόσιαλ!
Ο Ελληνας άσος, εντελώς ξαφνικά, έκλεισε τους λογαριασμούς που έχει σε twitter και Instagram, κάτι που όλοι το συνδύασαν φυσικά με την είδηση του θανάτου του Κόμπι Μπράιαντ. Ο πρώην άσος των Λέικερς, το καλοκαίρι του 2018 δούλεψε μαζί με τον Αντετοκούνμπο, βοηθώντας τον να αναπτύξει το παιχνίδι του.
Ο Γιάννης μιλούσε με τα πλέον κολακευτικά σχόλια γι’ αυτόν και όπως φαίνεται η ξαφνική απώλεια του Black Mamba, τον έχει συγκλονίσει. Οι Αμερικανοί θεωρούν βέβαιο πως η κίνησή του αυτή έγινε γι’ αυτόν τον λόγο, κυρίως για να τιμήσει την μνήμη του Κόμπι Μπράιαντ, τον οποίο θαύμαζε υπερβολικά.
Τον θεωρούσε μέντορά του στον κόσμο του NBA και ο θάνατός του ήταν κάτι ξαφνικό που έχει συγκλονίσει τους πάντες και προφανώς και τον ίδιο τον Αντετοκούνμπο.
Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το μέγεθος της επιρροής του Κόμπι Μπράιαντ στην νοοτροπία του Γιάννη Αντετοκούνμπο, δηλαδή για το τι χάνει το ΝΒΑ και ο παγκόσμιος αθλητισμός: το lead by example της Mamba mentality.
Την περίμενα, μια αντίδραση σαν αυτή από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στην είδηση του χαμού του Κόμπι Μπράιαντ, δηλαδή το να εξαφανιστεί από τα social media, ακόμη και αυτό που έκανε, να διαγράψει τους λογαριασμούς του. Τη σχέση μεταξύ των δύο άρχισα να την παρακολουθώ από το 2016, τότε που συναντήθηκαν στο Μιλγουόκι, στην τελευταία χρονιά του Κόμπι. Είχα διαβάσει τα λόγια του Γιάννη μετά από αυτή την εμπειρία του, να τεθεί αντίπαλός του («Ενιωσα υπέροχα. Είναι ένα από τα πρότυπά μου. Τον παρακολουθούσα διαρκώς όταν ήμουν μικρότερος. Και ένιωσα υπέροχα που εισέπραξα αναγνώριση από εκείνον»). Είχα καταλάβει ότι τα λόγια του Κόμπι είχαν προκαλέσει τον Αντετοκούνμπο («αν θέλεις να γίνεις μεγάλος παίκτης, πρέπει να κάνεις συγκεκριμένες θυσίες και να το κυνηγήσεις, αλλά ναι, έχει τις προοπτικές να τα καταφέρει, διαθέτει τα φυσικά εργαλεία και την ευφυΐα. Η επιτυχία είναι ζήτημα της εσωτερικής πίστης του και της αποφασιστικότητάς του να το κυνηγήσει. Εχει το ταλέντο για να τα καταφέρει»). Ηταν τέτοιος ο Κόμπι («το καλοκαίρι είναι η στιγμή για να δουλέψεις προκειμένου να επιτύχεις άλματα εξέλιξης, του το είπα. Του είπα, τα καλοκαίρια έκανα 1000 σουτ την ημέρα, αυτό είναι λοιπόν που χρειάζεται να κάνει κανείς για να πετύχει. Ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα, και είμαι σίγουρος ότι δεν θέλεις να φτάσει στο τέλος της καριέρας σου η ημέρα που θα λες στον εαυτό σου «πόσο θα ήθελα να είχα δουλέψει περισσότερο»»), είναι τέτοιος ο Γιάννης («μου είπε ότι πρέπει να μπω στο γυμναστήριο και να δουλέψω το jump shot μου, λέγοντάς μου ότι έκανε 1000 σουτ την ημέρα. Ξέρετε, θα το κάνω και θα δοκιμάσω να κάνω 1.500 σουτ την ημέρα»), ήταν φυσιολογικό να «ταιριάξουν». Ηταν φυσιολογικό ο Κόμπι να γίνει ο φάρος του Γιάννη.
Ο Κόμπι είχε τη διάθεση και ένα αίσθημα ευθύνης να μυήσει την επόμενη γενιά στη νοοτροπία του («δεν επέτρεψα ποτέ σε κανέναν να μου πει τι ήμουν και τι δεν ήμουν ικανός να πετύχω, τα κυνήγησα όλα, και έβαλα όλα τα αβγά μου σε ένα καλάθι προκειμένου να έχουν όλα την ίδια νοοτροπία. Αν θέλεις να πετύχεις κάτι που πολλοί πιστεύουν ότι είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις, πρέπει να βάλεις όλα σου τα αβγά στο καλάθι και να μη συμβιβαστείς με τίποτα και κανέναν, και αυτό ελπίζω να το αντιληφθεί η νεότερη γενιά των παικτών»). Και ο Γιάννης δεν έχανε ευκαιρία να δουλέψει μαζί του, όπως έκανε – στα φανερά – τον Αύγουστο του 2018, όταν προσκάλεσε τον Κόμπι στο Μιλγουόκι. «Οσα μου είπε με βοηθούν να ανέβω στο παραπάνω επίπεδο», είχε πει τότε. Σε αυτό το βίντεο, που μιλά για εκείνη την προπόνησή του με τον Κόμπι, στην οποία είχε πάει με σημειώσεις, τον κοιτάς και μπορείς καλά να καταλάβεις τι ήταν ο Κόμπι Μπράιαντ για εκείνον.
Όπως λέει, εκείνη την ημέρα ο Γιάννης πήγε στο γυμναστήριο τρεις ώρες νωρίτερα από το προκαθορισμένο ραντεβού προπόνησης με τον Κόμπι. Για να τελειώσουν μαζί την προπόνηση και να του πει «δούλεψα περισσότερο από εσένα σήμερα».
Τον Γιάννη ο Κόμπι τον είχε προκαλέσει από το 2017, τότε που μοίραζε προκλήσεις σε παίκτες του ΝΒΑ, κι όταν ο Αντετοκούνμπο τον ρώτησε, με ένα tweet, «ποια είναι η δική μου πρόκληση;», ο Κόμπι απάντησε «MVP».
Η «Mamba mentality» είχε μπει στο καθημερινό λεξιλόγιο του Γιάννη και της ομάδας που δουλεύει μαζί του από τον πρώτο του καιρό στο Μιλγουόκι. Πιθανόν αυτή τη νοοτροπία ο Γιάννης να την είχε δημιουργήσει από τον καιρό του στην Ελλάδα, τότε που ξεχώριζε τον Κόμπι ως πρότυπό του. Στη δική του αργκό η «Mamba mentality» αντικαταστάθηκε από την «killer mentality» ως νοοτροπία εσωτερικής παρακίνησης, προτού εξελιχθεί σε «Greek Freak mentality», δηλαδή στον όρο που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσε ο Γιάννης κάθε φορά που επιχειρούσε να περιγράψει τη νοοτροπία του. Μαζί με τον Κέβιν Γκαρνέτ, ο Κόμπι Μπράιαντ είναι οι μεγαλύτερες επιρροές του Αντετοκούνμπο. Και δεν χρειάζεται να έχεις εσωτερική πληροφόρηση για να το αντιληφθείς. Διαβάζεις ή ακούς τον Κόμπι να μιλά για την «mamba mentality», τον ακούς να διηγείται ιστορίες για την αδιανόητα πολλή, σκληρή, και πειθαρχημένη δουλειά που έκανε με τον εαυτό του στο παρκέ και το γυμναστήριο και είναι σαν να κοιτάζεις αυτό που κάνει καθημερινά στη διάρκεια της τελευταίας περίπου 4ετίας ο Αντετοκούνμπο.
Σε μια συνέντευξή του, τον περασμένο Μάρτιο, όταν είχε ερωτηθεί για ποιο λόγο δεν κάνει παρέα με τους άλλους σταρ του NBA, ο Γιάννης είχε απαντήσει με την ερώτηση: «θυμάσαι τον Κόμπι να κάνει παρέα με τους άλλους; Θυμάσαι τον Κέβιν Γκαρνέτ; Θυμάσαι τον Τζόρνταν;». Σε μια απάντηση, βαλμένες όλες του οι επιρροές. Με πρώτη τον Κόμπι.
Το περασμένο καλοκαίρι μου έτυχε να μου διηγηθούν μια ιστορία πολύ σχετική με τη νοοτροπία του Γιάννη και την «black mamba» επιρροή: Τέτοιον καιρό πριν από έναν χρόνο ο Γιάννης απέρριψε μια πρόταση για συμμετοχή σε μια κινηματογραφική ταινία. Πρόταση που του είχε απευθύνει ο Λεμπρόν Τζέιμς. Και δεν το είχε κάνει μόνο επειδή δεν ήθελε να χάσει την συγκέντρωσή του από το μπάσκετ και τη δουλειά στο γυμναστήριο, αλλά και επειδή δεν ήθελε να έρθει πολύ «κοντά» με τον Λεμπρόν, αλλά και επειδή ο Κόμπι αυτό δεν θα το έκανε όσο έπαιζε.
Ενας αθλητής που βάφτισε τον εαυτό του «black mamba” για να αναδείξει την επιθυμία του να φτάσει τα μπασκετικά προσόντα του στο επίπεδο να μιμούνται την ικανότητα αυτού του φιδιού να τσιμπά με 99% ακρίβεια στην μέγιστη ταχύτητα και με την μέγιστη συχνότητα επανάληψης των τσιμπιμάτων, ήταν ένας αθλητής με νοοτροπία πρωταθλητή. Νοοτροπία την οποία διέδωσε και μετέδωσε καλά χάρη στα χαρίσματά του στην επικοινωνία. Η «mamba mentality», που έγινε βιβλίο και μεταδόθηκε από τον Κόμπι Μπράιαντ σε μια σειρά από συνεντεύξεις και διαλέξεις δεν επηρέασε μόνο το ΝΒΑ ή το μπάσκετ. Η επιρροή της δεν εξαντλήθηκε στον αθλητισμό. Ο Κόμπι βρέθηκε πάρα πολλές φορές να μιλά σε περιβάλλον business για την νοοτροπία και την εργασιακή ηθική του, να αναλύει από πού πήγαζε αυτή η ανεξάντλητη αυτοπεποίθηση που είχε στο παρκέ. “Ο Κόμπι ήταν ένας μύθος στο παρκέ, και είχε μόλις ξεκινήσει σε αυτό που θα είχε αποδειχθεί εξίσου σημαντική δεύτερη πράξη», που τουίταρε ο Μπάρακ Ομπάμα. Η στάση που κρατά ο Γιάννης, δηλαδή ο MVP του NBA σε αυτό το πρώτο 24ωρο από τον χαμό του Κόμπι Μπράιαντ δείχνει ακριβώς αυτό: η νεότερη γενιά των NBAers έχει σοκαριστεί διότι έχασε την μεγαλύτερη επιρροή της, η οποία ήταν μια πάρα πολύ καλή επιρροή. Μπορεί να μοιάζει υπερβολικός και συναισθηματικά φορτισμένος ο λόγος του Ομπάμα, αλλά είναι πολλοί αυτοί που εκτιμούσαν ότι ο Κόμπι θα συνέχιζε για πολλά ακόμη χρόνια να επηρεάζει τους επόμενους· όχι μόνο του μπάσκετ, αλλά του αθλητισμού. Και όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά παγκοσμίως, διότι ο Κόμπι ήταν από τους πρώτους σταρ αθλητές που αντιλήφθηκαν τις προοπτικές της παγκοσμιοποίησης και έφτασε να γίνει άγαλμα στην Κίνα τον καιρό που ήταν ακόμη ενεργός παίκτης.
Για όλους τους «μεγάλους» στεναχωριέσαι όταν φεύγουν. Για τον Κόμπι όμως δεν σε στεναχωρεί μόνο για το «χθες». Σε στεναχωρεί και για το «αύριο». Διότι η παρουσία του ήταν μια μικρή εγγύηση ότι οι επόμενοι θα μεγαλώσουν σωστά και καλά, με καθοδήγηση για να τον ξεπεράσουν.