Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και η Πινακοθήκη Γιώργου Βογιατζόγλου, Νέα Ιωνία Αττικής, παρουσιάζουν την έκθεση «Εκφραστές του Μοντέρνου» με έργα από τη Συλλογή του αρχιτέκτονα Γιώργου Βογιατζόγλου, σε επιμέλεια Χρίστου Χριστοφή.
Επελέγησαν καλλιτέχνες γεννημένοι μέχρι το 1945, που τα έργα τους, έστω σε κάποια φάση της δημιουργικής τους πορείας, εμφανίζουν εκφραστικά μέσα που περιλαμβάνονται στο λεξιλόγιο του Μοντερνισμού.
Θα εκτεθούν έργα των Κ.Παρθένη, Ν.Οθωναίου, Κ.Μαλέα, Γ.Μπουζιάνη, Τ.Μάρθα, Α.Μαλλιαράκη-Mayo, Ν.Γ.Πεντζίκη, Ν.Εγγονόπουλου, Γ.Τσαρούχη, Γ.Σπυρόπουλου, Μ.Πράσινου, Τ.Χριστοφόρου, Δ.Περδικίδη, Θ.Στάμου, Γ.ΓαΪτη, Δανιήλ, Β.Κανιάρη, Ν.Κεσσανλή, Παύλου, Κ.Τσόκλη, Μ.Θεοφυλακτόπουλου, Α.Ακριθάκη, Χρ.Μπότσογλου, Λ.Παπακωνσταντίνου, Γ.Ψυχοπαίδη και Γ.Λαζόγκα.
Ο επιμελητής της έκθεσης Χρίστος Χριστοφής σε κείμενό του αναφέρει:
«Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο Μοντερνισμός είναι μία τάση (φιλοσοφία, ιδεολογία, τρόπος ζωής, θα έλεγα καλλίτερα) με δύο κύριους άξονες: (1) Την εναρμόνιση με το ρεύμα απλοποίησης της φόρμας και αυτονόμησης αυτής και του χρώματος από εικονιστικές παραπομπές, που διέτρεχε την Ευρωπαϊκή τέχνη από τις αρχές του 20ου αιώνα και κλιμακωνόταν στον μεσοπόλεμο, όταν τα διάφορα κινήματα (φωβισμός, κυβισμός, φουτουρισμός, ντανταϊσμός, σουρεαλισμός) έτειναν να καταλήξουν σε μία συνισταμένη – την αφαίρεση. (2) Το ενδιαφέρον για ένα παραγκονισμένο από την επίσημη τέχνη, που ακολουθούσε ετεροχρονισμένα κάποιες διεθνείς τάσεις, παρελθόν και παρόν – τη λαϊκή τέχνη. Ο Μοντερνισμός προσγειώθηκε αβίαστα και στην ώρα του. Πρώτος διδάξας ο Παρθένης και εφαρμοστές ζωγράφοι της γενιάς του ’30. Είναι μια τάση νεωτερισμού με πολλές συνισταμένες, που θα γίνουν πιο ευκρινείς στην ώριμη πλέον μεταπολεμική του φάση, και όχι κίνημα με δομή, μανιφέστο και συγκεκριμένους εκπροσώπους».