Νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο 65ο συνέδριο της Αμερικάνικης Ακαδημίας Νευρολογίας (ΑΑΝ), δίνουν ελπίδες στους πάσχοντες με σκλήρυνση κατά πλάκας. Με
νέες ουσίες που έχουν δοκιμαστεί, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος να εξελιχθεί η αναπηρία. Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι μια ασθένεια που παρουσιάζει στη χώρα μας αυξητικές τάσεις σε όλο και μικρότερες ηλικίες.
Στην Ελλάδα οι επιστήμονες καταγράφουν 10.000 κρούσματα της νόσου. Στις ΗΠΑ οι πάσχοντες υπολογίζονται σε 350.000 άτομα. Ενώ μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία , είναι συνήθως συχνότερη μεταξύ 20 και 50 ετών. Έτσι η Σκλήρυνση κατά πλάκας θεωρείται η νόσος των νέων ανθρώπων καθώς χτυπά κυρίως νεαρές ηλικίες. Εκτός αυτού δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση και στο γυναικείο φύλο, καθώς σύμφωνα με τα δεδομένα προσβάλλει σχεδόν διπλάσιο αριθμό γυναικών συγκριτικά με αυτόν των ανδρών.
Τα αποτελέσματα του 65ου συνεδρίου λοιπόν, έδειξαν ότι η πρώιμη θεραπεία με Λακινιμόδη, μείωσε τον κίνδυνο σε ασθενείς να εξελιχθεί η ασθένεια σε αναπηρία σε σχέση με την όψιμη θεραπεία. Η έρευνα έγινε για 3 χρόνια σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, τόσο σε υποτροπιάζουσα όσο και σε διαλείπουσα πολλαπλή μορφή.
Η λακινιμόδη είναι ένα χορηγούμενο από του στόματος, άπαξ ημερησίως, ερευνητικό φάρμακο, σε μελέτες Φάσης ΙΙΙ για RRMS.
Από τους 864 ασθενείς με RRMS που συμμετείχαν στην αρχική διπλά – τυφλή μελέτη ALLEGRO, το 97% συμμετείχε στην ανοικτή επέκταση της και το 87% συμπλήρωσε ένα χρόνο σε αυτήν. Συνολικά, καθ” όλη τη διεξαγωγή της μελέτης (διπλά – τυφλή και ανοικτή φάση), οι ασθενείς που ξεκίνησαν πρώιμα τη θεραπεία είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εξέλιξη της νόσου σε σύγκριση με όσους ξεκίνησαν να λαμβάνουν λακινιμόδη αργότερα (11,8% κίνδυνος επιβεβαιωμένης εξέλιξης της αναπηρίας έναντι 16,7%, HR = 0,62, ρ <0,0038).
«Τα αποτελέσματα αυτής της μακροχρόνιας μελέτης καταδεικνύουν τα οφέλη της πρώιμης έναρξης θεραπείας με λακινιμόδη στην καθυστέρηση της αναπηρίας ασθενών με RRMS, κάτι που αποτελεί πρωταρχικό στόχο της θεραπείας » είπε ο Dr. Michael Hayden, Πρόεδρος του Τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης και Επιστημονικός Διευθυντής της Teva Pharmaceutical Industries Ltd. «Η ανάπτυξη του κλινικού προφίλ της λακινιμόδης μας επεφύλαξε συναρπαστικές αποκαλύψεις για τον μοναδικό μηχανισμό δράσης της ουσίας, ενώ τα προκλινικά δεδομένα μας ενθάρρυναν ακόμη περισσότερο καθώς παρουσίασαν πιθανή άμεση επίδραση στις διαδικασίες νευροαναγέννεσης;»