11.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

«Εμφύλιος» στα Κίτρινα Γιλέκα

Ημερομηνία:

Εσωτερική αναταραχή με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές

Εν μέσω διαλόγου, άγριας καταστολής και βλέψεων για… ευρωπαϊκά έδρανα συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις κατά των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Μακρόν – παρά τα μικρά βήματα υποχώρησής τους – στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.

Την εντέκατη κινητοποίησή τους πραγματοποίησαν τα Κίτρινα Γιλέκα το περασμένο Σάββατο, με κόσμο φανερά λιγότερο σε σχέση με τις πρώτες δυναμικές κινητοποιήσεις που συγκλόνισαν τη Γαλλία, αλλά με επιμονή και πείσμα απέναντι σε μια κυβέρνηση που ανακτά τη δημοτικότητά της δέκα ημέρες μετά την έναρξη του μεγάλου εθνικού διαλόγου.

Ωστόσο η άγρια καταστολή δεν έλειψε με τις φωτογραφίες αστυνομικών που εκτοξεύουν τα πυρά τους εν ψυχρώ στους διαδηλωτές να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Μάλιστα, ιστορικό στέλεχος των Κίτρινων Γιλέκων, ο Ζερόμ Ροντρίγκες, κινδυνεύει να χάσει το μάτι του έπειτα από βολή αστυνομικών και έχει ήδη διαταχθεί έρευνα.

Κόκκινα Φουλάρια και Κόκκινα Στιλό προστίθενται στις ομάδες διαμαρτυρίας στη Γαλλία εμπλουτίζοντας έτσι την παλέτα χρωμάτων και συμβόλων που χρησιμοποιούν οι Γάλλοι διαδηλωτές για να εκφράσουν την οργή τους. Τα Κόκκινα Φουλάρια και τα Κόκκινα Στιλό οργανώνονται μέσα από τα social media – όπως δηλαδή ξεκίνησαν και τα Κίτρινα Γιλέκα –, αλλά δεν επιθυμούν τη χρήση βίας.

Αντι-κίνημα;

Κάποιοι χαρακτήρισαν τα Κόκκινα Φουλάρια ως το αντι-κίνημα στα Κίτρινα Γιλέκα. Τα Φουλάρια δημιουργήθηκαν στις αρχές του μήνα ως αντίδραση στα βίαια επεισόδια που προκαλούνται κάθε τόσο κατά τις διαμαρτυρίες των Κίτρινων Γιλέκων, ωστόσο οι ίδιοι – αν μπορούν να θεωρηθούν ενιαία ομάδα – δεν δέχονται απαραίτητα τον χαρακτηρισμό «αντι-κίνημα».

Εμφανίζονται ως Κοινωνία Πολιτών που δεν αποδέχεται τα συνεχή βίαια επεισόδια που καταλήγουν σε καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Γύρω στα 38.000 υπολογίζονται τα μέλη του κινήματος που δήλωσαν «παρών» σε πορεία διαμαρτυρίας το περασμένο Σάββατο. Μένει να φανεί κατά πόσον στη δική τους πορεία θα πετύχουν να αποφύγουν την παρέμβαση των ταραχοποιών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αντιμετωπίζονται με καχυποψία από «ηγετικά» στελέχη των Κίτρινων Γιλέκων. Οι επικριτές τούς κατηγορούν ότι παίζουν το παιχνίδι του Γάλλου Προέδρου. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι το κίνημά τους δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική, ότι είναι υπέρ της δημοκρατίας και των θεσμών και πως είναι η έκφραση της σιωπηλής πλειοψηφίας, που δεν ανέχεται πλέον τα βίαια επεισόδια στις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων.

Τα Κόκκινα Στιλό, από την άλλη, είναι ένα νεογέννητο κίνημα που κυοφορήθηκε από τις δίμηνες και πλέον διαμαρτυρίες των μαθητών κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και υιοθετήθηκε από τους «θυμωμένους εκπαιδευτικούς» που θεωρούν ότι το επάγγελμά τους έχει επικινδύνως υποβαθμιστεί, όπως και τα μέσα διδασκαλίας.

Εσωτερική ρήξη

Την ώρα που πολλές πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια αύξηση της δημοτικότητας του Εμανουέλ Μακρόν, στο εσωτερικό των Κίτρινων Γιλέκων σημειώνονται νέες διαφωνίες, μετά τη ρήξη ανάμεσα στους δύο ιστορικούς ηγέτες τους, τον Ερίκ Ντρουέ και την Πρισίλα Λουντοσκί. Έτσι η ανακοίνωση την περασμένη Τετάρτη της δημιουργίας ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές του Μαΐου από τους Ινγκρίντ Λεβαβασέρ και Χαΐκ Σαχινιάν υπό την επωνυμία Rassemblement d’ Initiative Citoyenne (Συγκέντρωση Πρωτοβουλίας των Πολιτών) έσπειρε τη διχόνοια.

Από κοντά και η Ζακλίν Μουρό, που πρωτοστάτησε στη γέννηση του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, η οποία ανακοίνωσε την ίδρυση πολιτικού κόμματος με πρώτο στόχο τις δημοτικές εκλογές του 2019, αφήνοντας – όπως είπε – σε άλλους τη λίστα για τις ευρωεκλογές.

Στην Άκρα Αριστερά απευθύνθηκε κάλεσμα για τη δημιουργία ενός «μαύρου μπλοκ» και μιας «cortège de tête» (ο όρος σημαίνει ότι υπάρχει μια ομάδα που μπαίνει στην κεφαλή της πορείας και αρνείται να ακολουθήσει τους κανόνες που βάζει η περιφρούρηση, φαινόμενο που έχει εμφανιστεί πρόσφατα στη Γαλλία) ως ένα σημείο συνάντησης αντικαπιταλιστών, αντιφασιστών, αυτόνομων και αναρχικών για διαδηλώσεις κατά του νόμου για την εργασία και επιμέρους αντεργατικών νόμων της κυβέρνησης. Πρόκειται για μια υπενθύμιση πως «δεν μπορούμε να παραδώσουμε τα Κίτρινα Γιλέκα στην Ακροδεξιά».

Νομοσχέδιο αντιμετώπισης… ταραχοποιών

Στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση έφτασε νέο νομοσχέδιο σχετικά με την αντιμετώπιση ταραχοποιών σε διαδηλώσεις ύστερα από πρόταση του πρωθυπουργού Φιλίπ Εντουάρ. Το σχέδιο νόμου προτείνει αυστηρότερη επίβλεψη και περιφρούρηση διαδηλώσεων, απαγόρευση της κάλυψης του προσώπου, «φακέλωμα» ατόμων που δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε διαδήλωση και υιοθέτηση της αρχής «όποιος τα σπάει, τα πληρώνει».

Η ιδέα του «φακελώματος» όσων δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε διαδηλώσεις προέρχεται από παρόμοια νομοθεσία κατά των «χούλιγκανς» στα γήπεδα. «Άλλο το γήπεδο όμως και άλλο οι δρόμοι μιας πόλης» παραδέχονται ακόμα και συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών. Βάσει του νομοσχεδίου ο περιφερειάρχης ή νομάρχης (αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο όρος σχετικά με το σύστημα των περιφερειών της Γαλλίας) αποκτά τη δυνατότητα να «αποκλείει» άτομα, ακόμα και κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, με τη δικαιολογία πως δεν έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν, στη δε περίπτωση ανυπακοής προβλέπεται εξάμηνη φυλάκιση και πρόστιμο 7.500 ευρώ.

Τι μέλλει γενέσθαι στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση για το εν λόγω σχέδιο νόμου θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Το πρωτόγνωρο αυτή τη φορά ωστόσο είναι πως ακόμα και ορισμένοι βουλευτές της πλειοψηφίας αντιδρούν σε άρθρα εκτιμώντας ότι δημιουργείται κίνδυνος περιορισμού των ατομικών ελευθεριών.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ