Έντονες είναι οι αντιδράσεις μερίδας κατασκηνωτών στη Γαύδο στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για χρησιμοποίηση ντους με κόστος 50 λεπτά για μισό λεπτό νερού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου πέρα από τις αντιδράσεις, κάποιο προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα αφού ξήλωσαν τις ντουζιέρες.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι παρά του όσα λέγονται το νερό δεν «εμπορευματοποιήθηκε» αλλά πρόκειται για ένα κόστος το οποίο δε γίνεται να αναλάβουν οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιου.
Υπενθυμίζουμε ότι προ ολίγων ημερών κατασκηνωτές είχαν δώσει στη δημοσιότητα κειμενο – διαμαρτυρίας για την χρέωση του νερού για ντους.
Διαβάστε τι αναφέρεται στην ανακοίνωση:
Ο Δήμος Γαύδου στην προσπάθειά του να περιορίσει τη σπατάλη νερού που γινόταν στις παραλίες του νησιού και με γνώμονα την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας για τις ανάγκες όλων -η διαχείριση του αγαθού ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι κρίσιμη- προχώρησε στην υλοποίηση απόφασης,η οποία ήταν στα σχέδια του δήμου προ 5ετίας τουλάχιστον και πρόκειται για την εγκατάσταση ντουζιέρων με κερματοδέκτη. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου κάποιοι γνωστοί-άγνωστοι λεηλάτησαν και ξήλωσαν τις ντουζιέρες.
Ο Δήμος από την πλευρά του έκανε αυτό που ο νόμος του εξασφαλίζει ως δυνατότητα και υποχρέωση προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντά του, κυρίως ενάντια σε μεμονωμένα άτομα που αρέσκονται να βανδαλίζουν την περιουσία του ελληνικού λαού. Αναμένουμε τους τεχνικούς για να αποκαταστήσουν τη ζημιά.
Με την ευκαιρία θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:
Η Γαύδος όπως ισχύει σε ολόκληρη τη χώρα, έχει τοπική κοινωνία, Δημοτικό Συμβούλιο που είναι αρμόδιο να πάρει αποφάσεις σύννομες για τα τοπικά θέματα και Δημοτική Αρχή πουτις υλοποιεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η τοπική κοινωνία γνωρίζει τις δυνατότητες του νησιού και είναι σύμφωνη με το μέτρο.
Tο νερό δεν “εμπορευματοποιήθηκε”, δεν έγινε ιδιωτικό. Δεν μπήκε πληρωμή σε νερό που παίρνουμε απευθείας από κάποια πηγή ή καταρράκτη. Οι υποδομές που απαιτούνται για να αντληθεί το νερό, μεταφερθεί κ.λπ. μέχρι να φτάσει στην κατανάλωση έχει κόστος. Παντού όποιος χρησιμοποιεί ανταποδοτικές δημοτικές υποδομές και υπηρεσίες πληρώνει κάτι για την κάλυψη του λειτουργικού κόστους και τη βελτίωση των υπηρεσιών. Ποιοι θα πρέπει να το επιβαρυνθούν; Οι κάτοικοι της Γαύδου ή το κεντρικό κράτος να θεσμοθετήσει ειδική ρήτρα για τους «ελεύθερους παραθεριστές» της Γαύδου; Το ίδιο ισχύει και για τα απορρίμματα των «ελεύθερων κατασκηνωτών». Ορισμένοι και μεμονωμένοι «ελεύθεροι παραθεριστές» δεν ζητούν «ελευθερία» και διαφύλαξη κοινωνικού αγαθού, αλλά προνομιακή μεταχείριση και μετακύλιση του κόστους των διακοπών τους στους ντόπιους. Αυτό δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε αποδεκτό.
Ουδέποτε υπήρξε στο Δήμο μας «σχέδιο εμπορευματοποίησης» κοινωνικών αγαθών και υποδομών. Όμως ακριβώς η διασφάλιση της παροχής νερού καλής ποιότητας ισότιμα, ισόρροπα σε όλη τη διάρκεια του έτους σε κατοίκους, επαγγελματίες και παραθεριστές απαιτεί ορθολογική διαχείριση. Ο Δήμος καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για βελτίωση των υποδομών ύδρευσης. Καθαρίστηκαν οι δεξαμενές, αποκαταστάθηκε το δίκτυο ύδρευσης, γίνεται χλωρίωση του νερού και συνεχίζουμε ασταμάτητα.
Η πλειοψηφία των επισκεπτών, έχουν το νησί στην καρδιά τους και τους ευχαριστούμε, ερμηνεύουν, κατανοούν και σέβονται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Απευθυνόμαστε σ΄αυτούς τους επισκέπτες και τους καλούμε να συνδράμουν ώστε:
- Να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες ποσότητες νερού για όλους. Με σωστή διαχείριση είναι εφικτό. Δεν είναι μακριά η εποχή που το νερό δινόταν εκ περιτροπής στα χωριά μας.
- Να σώσουμε τις αμμοθίνες με δάση κέδρου του νησιού. Το νησί ανήκει εξολοκλήρου στο δίκτυο NATURA με ό,τι αυτό σημαίνει και το ελεύθερο camping πρέπει να γίνεται με προσοχή γιατί μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο. Παλιότερα οι παραθεριστές ήταν μερικές δεκάδες τώρα φτάνουν κατά εκατοντάδες. Στήνετε τη σκηνή σας μακριά από τους κορμούς των κέδρων γιατί πληγώνονται και καταστρέφονται οι ρίζες τους. Ας παραδειγματιστούμε από άλλες περιοχές που έχασαν ανεπιστρεπτί την ομορφιά τους από την αλόγιστη συμπεριφορά του ανθρώπου.
Τέλος, ευχαριστούμε τους επισκέπτες για τη συνδρομή τους στο πρόγραμμα ανακύκλωσης που εφαρμόζουμε στο νησί.