Του Αντώνη Χαραλάκη
Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, τα γεγονότα που τώρα εξελίσσονται στην Ουκρανία, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Έχουν παλιές – προεπαναστατικές αφορμές αλλά και αιτίες του «Μεγάλου Πατριωτικού πολέμου» με εμπλεκόμενες τη Σοβιετική Ένωση και τη χιτλερική Γερμανία. Και μια κι ο λόγος, να πούμε πως οι Ουκρανοί φυλετικά δεν έχουν συγγένεια με τους Ρώσους. Πέραν τούτου η εθνικιστική (φασιστική) παράδοση, ήταν ανέκαθεν ισχυρή στην Ουκρανία..
Ένας διαπρεπής πνευματικός άνθρωπος της Ουκρανίας , ο εθνικός της ποιητής Τάρας Σεβτσένκο, ήταν ακραίος εθνικιστής. Επίσης η γλώσσα της Ουκρανίας κι αν δεν χάθηκε, δεν μιλιέται ευρέως. Ακριβώς επειδή καθιερώθηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς η επιβολή της Ρωσικής. Αυτά και το ότι παραγκωνίστηκε η Ουκρανία – όπως και όλες οι ενωσιακές Δημοκρατίες, – συντέλεσε, στην Ουκρανία τουλάχιστον, ώστε να αναπτυχθεί σε λανθάνουσα κατάσταση, ένας αντιρωσισμός που δεν επέτρεψε το ψυχικό δέσιμο Ρώσων – Ουκρανών, όπως και με άλλες ενωσιακές εθνότητες!
Χαρακτηριστικό είναι, πως πλάι στα χιτλερικά στρατεύματα, πολέμησαν τον κόκκινο στρατό και Ουκρανοί, που ήταν πολύ εχθρικοί προς τον Κόκκινο στρατό! Βεβαίως το πρώτο Σύνταγμα της Σοβιετικής ένωσης, καθόριζε πως η συμμετοχή στη Σοβιετική Ένωση είναι οικειοθελής και πως κάθε Δημοκρατία χαίρει του δικαιώματος αποσκίρτησης αν κρίνει πως δεν την εξυπηρετεί η εν λόγω ένωση. Όμως για πολλά χρόνια, αυτό δεν το εκμεταλλεύτηκε καμιά ενωσιακή Δημοκρατία, κρίνοντας προφανώς πως έξω από την Ένωση δεν θα είναι γενικώς βιώσιμη. Τώρα και λίγα χρόνια, με τις ανατροπές, κάποιες – μεταξύ αυτών και η Ουκρανία – το εκμεταλλεύτηκαν.
Το ζήτημα με την εξέγερση στην Ουκρανία, έχει αρκετές παραμέτρους: 1) εξέγερση ενάντια στη προεδρία της Ουκρανίας, επειδή «βλέπει» προς τη Ρωσία. 2) Παρεμβάσεις από τον Ιμπεριαλιστικό καπιταλισμό, απ’ έξω, στην προσπάθεια να την εντάξουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση!! 3) Γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τη Ρωσία: Κύκλωση από το νότιο μαλακό της υπογάστριο και αποκλεισμός της από τα πετρέλαια του Καυκάσου. 4) Αβεβαιότητα σχετικά με την διατήρηση της χρήσης του πολεμικού ναυστάθμου στη χερσόνησο της Κριμαίας (Σεβαστούπολη) και του ερείσματος στη Οδησσό.
Πως θ’ αντιδράσει εν προκειμένω η Ρωσία, μια που, και η Πολωνία διάκειται εχθρικά προς αυτήν; Συμμετοχή ήδη των Βαλτικών δημοκρατιών (Εσθονία – Λετονία – Λιθουανία) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιθανώς, έχοντας κατά νου η Ρωσική ηγεσία πως η χώρα είναι κυκλωμένη σε περίπτωση νίκης της Ουκρανικής αντιπολίτευσης, και με τις Βαλτικές χώρες ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να αντιδράσει άτσαλα. Αποκλείεται μια ένταση που μπορεί να επεκταθεί σε όλη την ευρεία περιοχή;
Η Δύση συνολικά, αλλά δια μέσου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ… τρίβει προκαταβολικά τα χέρια της! Όσο για μας τους περιφερειακούς της περιοχής λαούς, ας ευχηθούμε να αποφευχθούν τα χειρότερα! Γιατί δεν ξέρω αν έχουμε αντιληφθεί πως στην δοσμένη περιοχή, παίζεται μια επικίνδυνη παρτίδα Μπράντεφέρ…
Παλιές αμαρτίες λοιπόν φέρνει στην επιφάνεια ο εμφύλιος που βρίσκεται εν εξελίξει στην Ουκρανία… Και δεν ξέρω αν κάποια «συμφωνία» ή εκεχειρία είναι δυνατόν να αποτρέψουν αυτή την τραγωδία. Όπως φαίνεται, οι δυνάμεις καταστολής της Κυβέρνησης δείχνοντας αναποτελεσματικές… Αν συνεχίσουν έτσι, αποκλείεται να κατεβάσει στα πεδία των συγκρούσεων τα στρατιωτικά τμήματα; Αν κάνει αυτό το τραγικό λάθος, η φρίκη είναι δεδομένη και αναπόφευκτη!
Ας ευχηθούμε να πρυτανεύσει η λογική, για να αποφευχθούν τα χειρότερα! Κι ένα ακόμη ενδεχόμενο: Να επέμβει δυναμικά ο ξένος παράγων, οπότε αυτό μοιραία θα ‘χει πολλές ομοιότητες με την ξένη επέμβαση το 1918 και εντεύθεν. Φυσικά τότε η εμπλοκή και του Ρωσικού παράγοντα, πρέπει να θεωρείται δεδομένη! Η ενδεχόμενη χρήση στρατηγικών όπλων, ήδη πρέπει να μας ανατριχιάζει…
Ομολογουμένως μια ευρεία έκρηξη σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή, είναι άκρως επικίνδυνη για την παγκόσμια ειρήνη! Και θέλετε κάτι ακόμη; Πέραν των ρεβανσιστικών τάσεων της ενωμένης πια Γερμανίας, πολλοί (ούτε των ΗΠΑ εξαιρουμένων) θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα τους, τα οποία όπως θα ξέρετε είναι πάρα πολλά. Απ’ αυτή την πιθανότητα δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε ούτε τη χώρα μας: Και μετέχει σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αλλά και σχετικά κοντά (γεωγραφικά) είναι με αυτή την πυριφλεγή περιοχή. «Όταν αρχίσει το κακό υπομονή δεν έχει» όπως γράφει ο ποιητής του Ερωτόκριτου..
Αυτές οι πιθανότητες, ήταν (για τους γνωρίζοντες) στα υπ’ όψιν, από την εποχή της Αντισοσιαλιστικής επανάστασης.