16.8 C
Chania
Friday, November 15, 2024

Ενίσχυση των μικρών αγροτικών μονάδων, υπέρ των συνεργατικών ΑΠΕ και με αναφορές για αεροδρόμιο Χανίων και ΒΟΑΚ η ομιλία Τσίπρα στο Ηράκλειο | Φωτός + Βίντεο

Ημερομηνία:

Ομιλία με πολλούς αποδέκτες του Αλέξη Τσίπρα στην περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε σήμερα στο Ηράκλειο Κρήτης. Ανάμεσα στα άλλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως οι ευθύνες για όσους κινδυνολογούν είναι και ποινικές, ενώ υπογράμμισε ότι ναι μεν χρωστάμε, αλλά μας χρωστάνε και οι άλλοι. Μήνυμα του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «το κράτος δεν είναι λεία του νικητή των εκλογών».

Σημαντικές οι αναφορές του και σχετικά με την Κρήτη όπου τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης των μικρών αγροτικών μονάδων, αναφέρθηκε στις ΑΠΕ και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι υπέρ φαραωνικών επενδύσεων, ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε τόσο για το λάθος της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Χανίων και τον ΒΟΑΚ.

Η προεδρική εκλογή και το Grexit

Εκτενής ήταν η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην κυβερνητική κινδυνολογία περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ που επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τον ΑΝτώνη Σαμαρά. «Η επίσπευση της διαδικασίας για την εκλογή προέδρου δεν είναι παρά ένας σπασμός πριν το τέλος. Όπως σπασμός πριν το τέλος είναι και η ξέφρενη κινδυνολογία με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού. Που όχι μόνο θυμήθηκε πάλι το Grexit, ξεχνώντας ότι μόλις προχτές πανηγύριζε γιατί η Ελλάδα ξέφυγε οριστικά από τον κίνδυνο να βρεθεί εκτός ευρωζώνης. Αλλά και έφτασε στην κινδυνολογική του έξαρση να απειλεί τους Έλληνες με το χάος.», σημείωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο κος Σαμαράς είναι ο πρωθυπουργός του χάους. Γιατί η μόνη προσωπική του ελπίδα είναι το χάος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ηράκλειο. Και συνέχισε χαρακτηριστικά: «Και κάτι ακόμα χειρότερο, που δεν θα ήθελα να το χαρακτηρίσω: Έφτασε να εκλιπαρεί σχεδόν δημόσια τις λεγόμενες αγορές να επιτεθούν στη χώρα. Προσέξτε: Όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Να επιτεθούν στην Ελλάδα».

Untitled

Και ποινικές οι ευθύνες για την κινδυνολογία

«Το 2012 έλεγαν ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα καταβληθεί η δόση, δε θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και θα καταρρεύσουν οι τράπεζες, θα χαθούν καταθέσεις. Η δόση δεν κατεβλήθη ούτε τον Ιούλη, ούτε τον Αύγουστο, ούτε το Σεπτέμβρη, αλλά 7 μήνες μετά και μάλιστα σε δύο κομμάτια και τίποτα δε συνέβη. Είπαν  ψέματα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Προαναγγέλλοντας μάλιστα για ποινικές ευθύνες για όσους κινδυνολογούν θέτοντας σε κίνδυνο τη χώρα, είπε: «Υπέγραψαν μνημόνιο και ένα μεγάλο κομμάτι του λαού μας έμεινε και χωρίς καταθέσεις και χωρίς τα βασικά αγαθά. Προειδοποιούμε ότι όσοι επιλέξουν να παίξουν με τη σταθερότητα της χώρας θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».
Θα αποδοθούν ευθύνες, όχι μόνο πολιτικές.

Την ομιλία Τσίπρα διέκοψε μάλιστα από το ακρωατήριο μία γυναίκα η οποία απευθυνόμενη στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ του είπε «Θα σας υποδείξω εγώ όλους τους κλέφτες. Τους ξέρω έναν προς έναν», με τον Τσίπρα να απαντά χαριτολογώντας ότι θα την χρησιμοποιήσει όταν γίνει κυβέρνηση,

Οι δεσμεύσεις της εξουσίας στους δανειστές

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας του απηύθυνε κάλεσμα για «να πάψει να κρύβεται», όπως είπε, και «να μιλήσει ανοιχτά για αυτά που έχει δεσμευτεί και δεν κρύβονται πίσω από καμία κινδυνολογία.».

«Έχει δεσμευτεί για αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία αλλά και στα φάρμακα; Έχει δεσμευτεί για τη μείωση και των κύριων συντάξεων μέσω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος; Έχει δεσμευτεί  για απελευθέρωση απολύσεων;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τις δεσμεύσεις που η κυβέρνηση φέρεται να έχει υπογράψει με τους δανειστές.

Η άσκηση της εξουσίας και οι συμμαχίες

Το διαχωρισμό κράτους και πολιτικών συμφερόντων υποστήριξε κατά την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι « δεν πιστεύουμε ότι το κράτος πρέπει να είναι η λεία του εκάστοτε νικητή των εκλογών», την ίδια στιγμή που επανέλαβε το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ για συμμαχίες.

«Δεν πιστεύω, δεν πιστεύουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με όσα ο τόπος γνώρισε μέχρι τώρα, στο σύστημα της κομματικής νομής της εξουσίας. Και πολύ περισσότερο δεν πιστεύω, και δεν πιστεύουμε, ότι μπορούμε μόνοι μας. Χωρίς τη μαχητική υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Χωρίς την οικοδόμηση συμμαχιών.Χωρίς το προσκλητήριο σε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν έστω και σε κάποια σημεία με το πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας, δε θα μπορούσαμε να φέρουμε σε πέρας το τιτάνιο έργο που έχουμε μπροστά μας», είπε.

unnamed_2_81

Ανοίγματα στους ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Με το βλέμμα στραμμένο στο ενδεχόμενο εθνικών εκλογών μετά τις Προεδρικές, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στο σύνολο των ανθρώπων που πίστεψαν και αγωνίστηκαν για της αξίες της δημοκρατίας και της ισονομίας από τις γραμμές της δημοκρατικής παράταξης, έστειλε «προσκλητήριο» στους ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

«Η δημοκρατική παράταξη δεν είναι σημαία ευκαιρίας, ούτε όχημα προσωπικής πολιτικής επιβίωσης όσων με τις επιλογές τους χρεοκόπησαν το λαό αλλά και τα οράματα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Για αυτό η δημοκρατική παράταξη για άλλη μια φορά σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή για τη πατρίδα ταυτίζεται με την αριστερά και με το πόθο του λαού μας για δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια και λαϊκή κυριαρχία», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Να απευθυνθώ στους εργαζόμενους, στους μικρομεσαίους, στους αγρότες, στους συνταξιούχους, που μέχρι χτες ψήφιζαν τη ΝΔ και έτρεφαν ελπίδες από τη ΝΔ. Δεν είναι η ΝΔ το κόμμα σας. Δεν πιστεύουμε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα το θέλετε. Δεν πιστεύουμε ότι άνθρωπος της συντηρητικής παράταξης θέλει να υπάρχει τόση φτώχια. Και τον καλούμε να αγκαλιάσει και αυτός το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Να το διαβάσει χωρίς προκαταλήψεις. Και να κάνουμε όλοι μαζί την υπέρβαση για να χτίσουμε μια δίκαιη και αξιοπρεπή Ελλάδα», ήταν το μήνυμα στο «προσκλητήριο» του.

Η Ευρώπη και η Ελλάδα

Αναφορικά με το θέμα του χρέους ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε για ακόμη μια φορά σαφή τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. «Χρωστάμε, ναι. Αλλά μας χρωστάνε κι αυτοί», είπε κατηγορηματικά. «Ορισμένοι μάλιστα, μιας και μιλάω στην Κρήτη, μας χρωστάνε πολύ περισσότερα από τα κατοχικά δάνεια και τις κατοχικές αποζημιώσεις. Μας χρωστάνε τουλάχιστον μεγαλύτερο σεβασμό» τόνισε  αναφερόμενος στην πάγια θέση του κόμματος για την αποπληρωμή των κατοχικών οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

«Και δεν είμαστε μόνοι, ούτε θα είμαστε μόνοι, ούτε στη διαπραγμάτευση για το χρέος, ούτε στην προσπάθεια σωτηρίας της χώρας. Στην Ευρώπη το κλίμα αλλάζει, οι λαοί ορθώνουν το ανάστημά τους, και αύριο τίποτε δεν θα είναι όπως σήμερα. Πολύ περισσότερο μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε ο Αλέξη Τσίπρας.

unnamed_1_144

Η ανάπτυξη στην Κρήτη

Από το Ηράκλειο ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στις τεράστιες ελλείψεις που εμφανίζουν στο νησί οι υποδομές υγείας, με το 30 έως 40% των οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας ακάλυπτο αλλά και ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες.

Πρόκειται για προβλήματα που έρχονται να προστεθούν στο τεράστιο ανθρωπιστικό ζήτημα των χιλιάδων ανασφάλιστων, και στην αδυναμία πολλών άλλων να καλύψουν την ιδιωτική συμμετοχή στα φάρμακά τους, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Ο  σχεδιασμός γίνεται με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων», είπε και συνέχισε:

«Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αεροδρόμιου στα Χανιά. Είναι προφανές πόσο σημαντικό είναι για την επικοινωνία της Κρήτης με την Ελλάδα και τον κόσμο. Αλλά το ΤΑΙΠΕΔ το ξεπουλάει, για να μετατραπεί σε κερδοφόρο μαγαζί. Και έτσι. ένα κομμάτι από το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον μετατρέπεται σε ιδιωτικό κέρδος».

«Με την ίδια οπτική βλέπουμε το ζήτημα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, καθώς και του αεροδρομίου στο Καστέλι. Στον βαθμό που τα έργα αυτά κρίνονται σημαντικά για την ανάπτυξη του νησιού, ο σχεδιασμός και η υλοποίησή τους δεν μπορεί να γίνει με άλλον γνώμονα, πέρα από το δημόσιο συμφέρον», είπε.

«Το ενεργειακό ζήτημα της Κρήτης πρέπει να αντιμετωπιστεί με εξοικονόμηση ενέργειας. Με απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Και με διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Δεν έχουμε όμως στο μυαλό μας τις φαραωνικές εγκαταστάσεις. Αλλά μια αποκεντρωμένη ανάπτυξη, με συνεργατικά σχήματα, προσανατολισμένη στις τοπικές ανάγκες», συμπλήρωσε

«Στην Κρήτη είναι παράδοση οι μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Και αυτή την παράδοση οφείλουμε να ενισχύσουμε. Γιατί συνδέεται με την εξαιρετικής ποιότητας κρητική διατροφή. Και γιατί – κόντρα στις επιθυμίες των καρτέλ και των ισχυρών οικονομιών συμφερόντων- μπορεί να συνδεθεί περισσότερο με τον τουρισμό.

Στην βάση του σχεδιασμού μας λοιπόν βρίσκεται η ενίσχυση του αγροτικού τομέα. Για την παραγωγή προϊόντων που θα είναι ασφαλή, ποιοτικά και υψηλής διατροφικής αξίας», κατέληξε ο πρόεδρος Αλέξης τσίπρας.

Παρακολουθήστε όλη την ομιλία:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=2KYkrWTQ60g”]

Ολόκληρη η ομιλία

Φίλες και φίλοι,

Επιτρέψτε μου να χαιρετίσω στο πρόσωπό σας την ανυπότακτη Κρήτη.

Την Κρήτη των επαναστάσεων, της αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας, της εθνικής αντίστασης.

Τη Κρήτη του περήφανου αγώνα για τη λευτεριά.

Και ξέρετε, η αναφορά σε παλιούς αγώνες και παλιές θυσίες δεν γίνεται από τη μεριά μου τουλάχιστον, για λόγους τυπικούς.

Γίνεται για λόγους πολύ ουσιαστικούς.

Στις κρίσιμες ώρες που περνά η πατρίδα μας, έχει σημασία να θυμόμαστε από που ερχόμαστε.

Από ποια ιδανικά κινούμαστε.

Με ποιους είμαστε.

Και ποιους έχουμε απέναντι.

Γιατί μπορεί οι εποχές να αλλάζουν, οι άνθρωποι να αλλάζουν, αλλά αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η αξιοπρέπεια διατηρούν ακέραια τη σημασία τους.

Είναι κινητήρια δύναμη στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.

Φίλες και φίλοι

Ζούμε ιστορικές στιγμές.

Μια νέα σελίδα ανοίγεται μπροστά στην πατρίδα μας.

Κι αυτό γιατί η αντίστροφη μέτρηση για τη συγκυβέρνηση και τις πολιτικές της καταστροφής έχει αρχίσει.

Τρομοκρατούν και γαβγίζουν τα κέντρα της εγχώριας διαπλοκής και της διεθνούς τοκογλυφίας.

Αλλά μάταια.

Ο πολιτικός τους χρόνος έχει τελειώσει.

Η επίσπευση της διαδικασίας για την εκλογή προέδρου δεν είναι παρά ένας σπασμός πριν το τέλος.

Όπως σπασμός πριν το τέλος είναι και η ξέφρενη κινδυνολογία με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού.

Που όχι μόνο θυμήθηκε πάλι το Grexit, ξεχνώντας ότι μόλις προχτές πανηγύριζε γιατί η Ελλάδα ξέφυγε οριστικά από τον κίνδυνο να βρεθεί εκτός ευρωζώνης.

Αλλά και έφτασε στην κινδυνολογική του έξαρση να απειλεί τους Έλληνες με το χάος.

Και κάτι ακόμα χειρότερο, που δεν θα ήθελα να το χαρακτηρίσω: Έφτασε να εκλιπαρεί σχεδόν δημόσια τις λεγόμενες αγορές να επιτεθούν στη χώρα.

Προσέξτε: Όχι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Να επιτεθούν στην Ελλάδα.

Για να ενισχύσει έτσι την παράσταση της σωτηρίας του και την παράταση του βίου της συγκυβέρνησης με σκηνές από το έργο της Δευτέρας, που σκηνοθέτησαν ο ίδιος και οι συναυτουργοί του στην επιχείρηση του φόβου.

Δικαίως του ανήκει σήμερα ένας τίτλος:

Ο κος Σαμαράς είναι ο πρωθυπουργός του χάους.

Γιατί η μόνη προσωπική του ελπίδα είναι το χάος.

Γιατί συμπεριφέρεται σα να παρακαλάει να προκληθεί το χάος, λίγο πριν αποχωρήσει, μήπως και  καταφέρει να φοβίσει το κόσμο και τους βουλευτές.

Αλλά και γιατί κάθε του πολιτική πράξη, από τη στιγμή τουλάχιστον που ξέχασε την αντιμνημονιακή του ρητορική και μπήκε επικεφαλής στην παράταξη των μνημονίων, είναι μια πράξη που προκαλεί χάος.

Χάος στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Χάος με τις αλλεπάλληλες φορολογικές επιδρομές

Χάος στην αγορά εργασίας που κατάντησε σκλαβοπάζαρο

Χάος δημοκρατίας, καθώς οι εντολές της τρόικας και οι επιθυμίες της διαπλοκής είναι πάνω από το Σύνταγμα.

Στην ουσία αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα συμβαίνει το αδιανόητο.

Ο πρωθυπουργός των Ελλήνων να καλεί τους βουλευτές να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Με γνώμονα οτιδήποτε άλλο εκτός από τη συνείδησή τους.

Και οτιδήποτε άλλο επίσης εκτός από τις ανάγκες της πατρίδας.

Τα ψέματα όμως τελείωσαν, εξαντλήθηκαν, χρησιμοποιήθηκαν το 2012.

Αλλά το 2014 δεν είναι 2012 για να πιάσει ο εκφοβισμός.

Δεν είναι και 1993 για να πετύχει η αποστασία την οποία γνωρίζει πολύ καλά η ομάδα του κ. Σαμαρά.

Ας θυμηθούμε φίλες και φίλοι.

Το 2012 έλεγαν ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα καταβληθεί η δόση, δε θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και θα καταρρεύσουν οι τράπεζες, θα χαθούν καταθέσεις.

Ποια είναι η αλήθεια;

Η δόση δεν κατεβλήθη ούτε τον Ιούλη, ούτε τον Αύγουστο, ούτε το Σεπτέμβρη, αλλά 7 μήνες μετά και μάλιστα σε δύο κομμάτια και τίποτα δε συνέβη.

Έλεγαν ότι η χώρα θα ξεμείνει από βασικά αγαθά.

Είπαν  ψέματα.

Υπέγραψαν μνημόνιο και ένα μεγάλο κομμάτι του λαού μας έμεινε και χωρίς καταθέσεις και χωρίς τα βασικά αγαθά.

Προειδοποιούμε ότι όσοι επιλέξουν να παίξουν με τη σταθερότητα της χώρας θα πληρώσουν βαρύ τίμημα.

Θα αποδοθούν ευθύνες, όχι μόνο πολιτικές.

Και όσοι παίζουν με τη χώρα θα πληρώσουν ακριβά.

Θυμίζω μόνο στον κ. Σαμαρά. Ότι το 2011 την κινδυνολογία περί νομίσματος και ευρώ την αποκαλούσε :

«προπαγανδιστική εκστρατεία φόβου».

Αυτό κάνουν ξανά. Αλλά πλέον δε πιάνει.

Ο πανικός τους δεν κρύβεται.

Όπως δεν κρύβεται και η ατζέντα τους.

Γιατί έχουν βγει τα email της τρόικας στον τύπο.

Καλώ λοιπόν τον κ. Σαμαρά, να σταματήσει να κρύβεται.

Και να μιλήσει ανοιχτά για αυτά που έχει δεσμευτεί και δεν κρύβονται πίσω από καμία κινδυνολογία.

Ρωτώ λοιπόν.

Έχει δεσμευτεί για αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία αλλά και στα φάρμακα;

Ναι ή Όχι;

Έχε δεσμευτεί για τη μείωση και των κύριων συντάξεων μέσω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος;

Ναι ή Όχι;

Έχει δεσμευτεί  για απελευθέρωση απολύσεων;

Ναι ή όχι;

Ας απαντήσει. Αυτά είναι τα ερωτήματα. Αυτά είναι τα διλήμματα. Αυτό είναι το πρόγραμμά του.

Και για να το εφαρμόσει, ζητάει τη στήριξη 180 βουλευτών. Και δεν την έχει.

Γιατί σήμερα, τώρα, είναι η ώρα του πολίτη που ασφυκτικά κάτω από τη σιδερένια φτέρνα των μνημονίων.

Είναι η ώρα του λαού.

Η ώρα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της αριστεράς.

Που έρχεται όχι για να αναλάβει εξουσία αλλά για να αναλάβει ευθύνη.

Τη μεγάλη ευθύνη της διεκδίκησης με ασφάλεια.

Τη μεγάλη ευθύνη για τη διαπραγμάτευση και την αλλαγή πορείας,

Το μεγάλο εγχείρημα της ανασυγκρότησης με μια κυβέρνηση δημοκρατική, λαϊκή, ριζοσπαστική, με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.

Μια κυβέρνηση βασισμένη στην πιο πλατειά λαϊκή συμμαχία.

Στις πιο πλατειές κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες.

Και να εφαρμόσει έξω από τη διαπραγμάτευση και σε περιβάλλον δημοσιονομικής ισορροπίας ένα ανορθωτικό πρόγραμμα.

Που αντιμετωπίζει την ανθρωπιστική κρίση, επανεκκινεί την οικονομία, ανακτά την εργασία.

Και αυτό το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί έτσι και αλλιώς. Δεν απαιτεί νέα δανεικά, και δε μπαίνει υπό διαπραγμάτευση.

Είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και θα εφαρμοστεί.

Τελεία και παύλα.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα:

Δεν πιστεύω, δεν πιστεύουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με όσα ο τόπος γνώρισε μέχρι τώρα, στο σύστημα της κομματικής νομής της εξουσίας.

Δεν πιστεύω και δεν πιστεύουμε ότι το κράτος πρέπει να είναι η λεία του εκάστοτε νικητή των εκλογών.

Και πολύ περισσότερο δεν πιστεύω, και δεν πιστεύουμε, ότι μπορούμε μόνοι μας.

Χωρίς τη μαχητική υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Χωρίς την οικοδόμηση συμμαχιών.

Χωρίς το προσκλητήριο σε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν έστω και σε κάποια σημεία με το πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας, δε θα μπορούσαμε να φέρουμε σε πέρας το τιτάνιο έργο που έχουμε μπροστά μας.

Να δώσουμε με επιτυχία τη μάχη στη διαδικασία για εκλογή προέδρου στη Βουλή.

Να κερδίσουμε μια μεγάλη και αναμφισβήτητη πλειοψηφία στις επερχόμενες εκλογές.

Και να αντιμετωπίσουμε ως κυβέρνηση την ανθρωπιστική κρίση, την αντιστροφή του κλίματος στην κοινωνία, την επανεκκίνηση στην οικονομία.

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του, δεν έρχεται να παίξει το παιγνίδι της εξουσίας με τους όρους του χτες.

Εμείς έχουμε μια άλλη, βαθιά δημοκρατική, αντίληψη για την εξουσία, τους τρόπους άσκησής της, τους σκοπούς της.

Και φυσικά έχουμε μια άλλη αντίληψη, εντελώς διαφορετική από τη σημερινή, για τις δυνατότητες της οικονομίας και της κοινωνίας μας.

Και για τις δυνατότητες της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Είμαστε με τους εργαζόμενους.

Είμαστε με τους μικρομεσαίους.

Είμαστε με τους αγρότες.

Είμαστε με τους νέους.

Είμαστε με την ιδιωτική πρωτοβουλία της δημιουργίας και του συνακόλουθου κέρδους, αλλά όχι της πειρατείας, του αέρα, της ρεμούλας και της αρπαχτής.

Πιο πολύ όμως Είμαστε και νοιαζόμαστε για κείνον που δεν έχει να πληρώσει το νοίκι του,

που δεν έχει να θρέψει τα παιδιά του,

που  του κόβουν το ρεύμα,

που του τσακίζουν τη σύνταξη,

που πολιορκείται από φόρους και που έχει απέναντί του το άδικο, δυσκίνητο, και ταξικά μονόπλευρο κράτος.

Η συμμαχία τους είναι η δύναμή μας.

Στηριγμένοι σ’ αυτούς θα δώσουμε τη μάχη της Ελλάδας που αναζητά ένα καλύτερο μέλλον για τους ανθρώπους της.

Αυτοί είναι που έχουν να κερδίσουν από μια δική τους κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση του λαού.

Γι’ αυτό επιτρέψτε μου και από το βήμα της δικής σας συνδιάσκεψης να καλέσω όλους τους πολίτες, από όποιο πολιτικό χώρο κι αν προέρχονται, να κάνουν δική τους τη μάχη για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή.

Να απευθυνθώ στους ανθρώπους που πίστεψαν και αγωνίστηκαν για της αξίες της δημοκρατίας και της ισονομίας από τις γραμμές της δημοκρατικής παράταξης.

Η δημοκρατική παράταξη δεν είναι σημαία ευκαιρίας, ούτε όχημα προσωπικής πολιτικής επιβίωσης όσων με τις επιλογές τους χρεοκόπησαν το λαό αλλά και τα οράματα της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Για αυτό η δημοκρατική παράταξη για άλλη μια φορά σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή για τη πατρίδα ταυτίζεται με την αριστερά και με το πόθο του λαού μας για δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια και λαϊκή κυριαρχία.

Να απευθυνθώ όμως στους εργαζόμενους, στους μικρομεσαίους, στους αγρότες, στους συνταξιούχους, που μέχρι χτες ψήφιζαν τη ΝΔ και έτρεφαν ελπίδες από τη ΝΔ.

Για να τους πω:

Δεν είναι η ΝΔ το κόμμα σας. Δεν πιστεύουμε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα το θέλετε.

Δεν πιστεύουμε ότι άνθρωπος της συντηρητικής παράταξης θέλει να υπάρχει τόση φτώχια.

Και τον καλούμε να αγκαλιάσει και αυτός το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Να το διαβάσει χωρίς προκαταλήψεις.

Και να κάνουμε όλοι μαζί την υπέρβαση για να χτίσουμε μια δίκαιη και αξιοπρεπή Ελλάδα.

Φίλες και φίλοι,

Δεν ζούμε στη χώρα του ποτέ.

Ξέρουμε ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει την Ελλάδα.

Θα είναι η αρχή της αλλαγής στην Ευρώπη.

Θα καταστήσει τη χώρα μας αξιόπιστο συνομιλητή.

Θα βάλει ως όριο σε κάθε διαπραγμάτευση, σε κάθε αντιπαράθεση, σε κάθε συμφωνία, την επιβίωση της χώρας και των ανθρώπων.

Ας μην έχουν αυταπάτες οι συντηρητικοί κύκλοι  της Ευρώπης, που τις τελευταίες μέρες απλώνουν πάλι το χέρι τους πάνω από τη χώρα και τη δημοκρατία.

Εμείς είμαστε σκληρά καρύδια.

Αλλά και οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν εκβιάζονται ούτε τρομοκρατούνται εύκολα.

Αντιθέτως πεισμώνουν.

Ας μη προσπαθούν, λοιπόν, να  μας εκβιάσουν ούτε να μας φοβίσουν.

Θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Νομίζουν ότι έτσι θα περιορίσουν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Κούνια που τους κούναγε.

Αν συνεχίσουν έτσι τα κέντρα εξουσίας στην Ευρώπη, όχι μόνο δε θα περιορίσουν αλλά θα φουσκώσουν ακόμα περισσότερο τη δυναμική μας.

Άλλη μια φορά να πουν ότι προτιμάνε τους ανθρώπους που τους είναι βολικοί και χρήσιμοι και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ και θα εκτοξεύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί ο κόσμος δε θα ψηφίζει απλά ΣΥΡΙΖΑ.

Θα ψηφίζει Ελλάδα.

Θα ψηφίζει αξιοπρέπεια.

Θα ψηφίζει ελπίδα και προοπτική.

Και θέλω, από εδώ από την Κρήτη να επισημάνω για άλλη μια φορά στους εταίρους μας στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα δεν είναι χώρα ενοικιαστής στο κοινό μας σπίτι, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν είναι αυτοί ιδιοκτήτες και εμείς ενοικιαστές.

Ούτε η ελληνικές κυβερνήσεις θα είναι από εδώ και στο εξής εισπράκτορες των ενοικίων τους.

Μην παίζουν με το αίσθημα της αξιοπρέπειας του περήφανου λαού μας.

Στην Ευρώπη είμαστε ιδιοκτήτες όσο κι αυτοί.

Χρωστάμε, ναι.

Αλλά μας χρωστάνε κι αυτοί.

Ορισμένοι μάλιστα, μιας και μιλάω στην Κρήτη, μας χρωστάνε πολύ περισσότερα από τα κατοχικά δάνεια και τις κατοχικές αποζημιώσεις.

Μας χρωστάνε τουλάχιστον μεγαλύτερο σεβασμό.

Και δεν είμαστε μόνοι, ούτε θα είμαστε μόνοι, ούτε στη διαπραγμάτευση για το χρέος, ούτε στην προσπάθεια σωτηρίας της χώρας.

Στην Ευρώπη το κλίμα αλλάζει, οι λαοί ορθώνουν το ανάστημά τους, και αύριο τίποτε δεν θα είναι όπως σήμερα.

Πολύ περισσότερο μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Φίλες και φίλοι

Μας λένε ότι οι αγορές θα τιμωρήσουν τους Έλληνες αν δεν ψηφίσουν αυτό που οι ίδιες επιθυμούν.

Μας λένε ότι θα μας τιμωρήσει επίσης η Ευρώπη.

Μέσα σε μια Ευρώπη όμως που αλλάζει, με μια κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα έχει την ενεργητική στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, όλα αυτά είναι ιστορίες προεκλογικής φαντασίας.

Η Ευρώπη έχει κανόνες που διέπουν την ένωση των κρατών της.

Μια ισχυρή κυβέρνηση, με ρεαλιστικό πρόγραμμα αλλαγής, είναι η προϋπόθεση όχι για να τιμωρήσουν την Ελλάδα, αλλά για να διαπραγματευτούν μαζί της.

Με βάση τα συμφέροντά τους εκείνοι.

Με βάση τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, εμείς.

Αυτή είναι η αλήθεια. Απλή και καθαρή.

Όλα εξαρτώνται από την ψήφο, αλλά και την κινητοποίηση του ελληνικού λαού.

Μόνο αυτός μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του.

Σας καλώ λοιπόν να εμπιστευτείτε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και θέλουμε και μπορούμε,

Απλώνουμε το χέρι μας σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα.

Για να βαδίσουμε όλοι μαζί, με μια δική μας κυβέρνηση, σε μια δική μας πορεία αλλαγής και δικαιοσύνης.

Σύντροφοι και Συντρόφισσες

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο πρόγραμμα που εξαγγείλαμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Δεν είναι όπως προσπάθησαν να το εμφανίσουν ανέξοδες υποσχέσεις.

Είναι μια στρατηγική που πατάει ταυτόχρονα στις τεράστιες κοινωνικές ανάγκες, αλλά και στον ρεαλισμό.

Είναι μια στρατηγική που δεν χρειάζεται καν πρόσθετη χρηματοδότηση.

Δεν εξαρτάται από την πρόθεσή μας να διαπραγματευτούμε μια διαφορετική σχέση με τους εταίρους. Μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιείται από την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Το θέμα είναι αν κάποιος βάζει ως προτεραιότητα τις ανάγκες των πολλών ή τα κέρδη και τα συμφέροντα των λίγων.

Και εμείς σε αυτό το θέμα δεν έχουμε καμιά ταλάντευση.

Τo πρόγραμμα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Το δικαίωμα ακόμα και των πιο αδύναμων να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, ή θέρμανση τον χειμώνα, σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε φαγητό, σε στέγη. Στα πιο βασικά αγαθά.

Έχουμε κάνει μια ανάλυση ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται. Ξεκινώντας από τα κάτω, από αυτούς που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες και τα λιγότερα στηρίγματα.

Στον πυλώνα αυτόν εντάξαμε και την επαναφορά της 13ης σύνταξης. Όχι ως προεκλογική του αέρα. Αλλά ως ένα μελετημένο και κοστολογημένο βήμα

Ας μην ξεχνάμε ότι τα χρήματα αυτά θα πέσουν στην αγορά.

Ο δεύτερος πυλώνας αποτελείται από μέτρα που θα ανακόψουν την καθίζηση της πραγματικής οικονομίας.

Είναι η ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Χρέη που συσσωρεύονται. Το δημόσιο δεν τα εισπράττει. Και το πρόβλημα συνεχώς ανακυκλώνεται και μεγαλώνει.

Προωθούμε μια ρύθμιση δίκαιη, και ανάλογη με το ετήσιο εισόδημα του οφειλέτη. Έτσι ώστε το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία να αυξήσουν τα καθηλωμένα έσοδά τους.

Έχουμε επίσης δεσμευτεί για την κατάργηση του φόρου- λαιμητόμου της μικρομεσαίας περιουσίας, του περιβόητου ΕΝΦΙΑ.

Και αυτή τη δέσμευση θα τη κάνουμε πράξη με τη στήριξη του ελληνικού λαού.

Στην λογική της επανεκκίνησης της οικονομίας είναι ακόμα η επαναφορά του αφορολόγητου στα 12000 ευρώ, και του βασικού μισθού στα 751 ευρώ.

Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Αλλά συμβάλλει, όπως και η επαναφορά της 13ης σύνταξης, στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης.

Άλλα ένας εξ ίσου σημαντικός στόχος, που αφορά ιδιαίτερα και την πραγματική οικονομία στην περιφέρεια, είναι η ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Καθώς και η δημιουργία δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας και τράπεζας ειδικού σκοπού για μικρομεσαίους και αγρότες.

Γιατί η δική μας αντίληψη για το τραπεζικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει την τράπεζα ως εταιρεία που παράγει κέρδος για τους μετόχους.

Αλλά ως εργαλείο στήριξης της οικονομίας. Και κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των συνεταιριστικών εγχειρημάτων.

Τέλος, ο τρίτος πυλώνας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης είναι η στήριξη της εργασίας. Η προστασία και η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η κατάργηση της πρόσφατης αντεργατικής νομοθεσίας. Και η διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.

Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, έχουμε επεξεργαστεί την δημιουργία προγραμμάτων απασχόλησης με στόχο 300.000 θέσεις εργασίας.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Το πρόγραμμα αυτό είναι πλήρως κοστολογημένο. Κοστίζει περίπου 12 δις ευρώ στο σύνολό του.

Θα χρηματοδοτηθεί από το όφελος που θα προκύψει από τις ρυθμίσεις χρεών, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τα ΕΣΠΑ και τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Έχουμε καταθέσει αναλυτική τεκμηρίωση και κανείς δεν μπορεί να μας πει οτιδήποτε.

Οι πυλώνες αυτοί δουλεύουν αλληλένδετα.

Αυτή η συνεκτικότητα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια από τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιτυχία του.

Επαναλαμβάνω : το πρόγραμμα αυτό είναι ανεξάρτητο από την βασική πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η κατάργηση των νόμων του Μνημονίου, η αλλαγή πολιτικής και η επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος.

Γιατί σχεδιάστηκε σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας.

Μπορεί λοιπόν να μπει σε εφαρμογή, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η πορεία και η χρονική διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Για τις οποίες έχουμε καταθέσει αναλυτικό σχέδιο.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι. Φίλες και Φίλοι

Δεν θα μιλήσω αναλυτικά για το πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρώ ότι οι βασικοί του άξονες, και η εξειδίκευσή του – που είναι και το βασικό ζητούμενο, θα προκύψουν από τις εργασίες της συνδιάσκεψης.

Θέλω όμως να σταθώ σε μερικά βασικά σημεία της λογικής του.

Το πρώτο σημείο είναι η στήριξη της εργασίας.

Η ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση δεν έχει κανένα κοινωνικό όφελος, αν δεν δημιουργεί θέσεις σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας.

Το δεύτερο σημείο είναι η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των συλλογικών πρωτοβουλιών κοινωνικής οικονομίας. Και όχι των οικονομικά ισχυρών που τείνουν να διαμορφώνουν μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές καταστάσεις, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Το τρίτο σημείο είναι η επιδίωξη ο παραγόμενος πλούτος να μένει στον τόπο και να επενδύεται.

Έτσι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους που σήμερα δεν έχουν άλλη επιλογή πέρα από τη μετανάστευση

Το τέταρτο σημείο είναι η χρήση όλων των εργαλείων δημόσιας πολιτικής για την ολόπλευρη στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Και το πέμπτο σημείο είναι  προστασία του δημόσιου πλούτου και του περιβάλλοντος.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Φίλες και Φίλοι

Προσεγγίζοντας από την οπτική αυτή την ανάπτυξη στην Κρήτη, οφείλουμε να σταθούμε σε ορισμένα κομβικά προβλήματα.

Πρώτα από όλα. Για να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση, πρέπει ο τόπος να είναι και να παραμένει ζωντανός. Και ζωντανό τόπος, σημαίνει να υπάρχουν υποδομές, και να λειτουργούν όπως πρέπει οι κοινωνικές υπηρεσίες.

Αναφέρομαι ιδιαίτερα στις τεράστιες ελλείψεις που εμφανίζουν στο νησί οι υποδομές υγείας. Με το 30 έως 40% των οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας ακάλυπτο. Με ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, με αδυναμία να καλυφθούν οι ανάγκες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Προβλήματα που έρχονται να προστεθούν στο τεράστιο ανθρωπιστικό ζήτημα των χιλιάδων ανασφάλιστων, και στην αδυναμία πολλών άλλων να καλύψουν την ιδιωτική συμμετοχή στα φάρμακά τους.

Η στήριξη των δημόσιων δομών υγείας, ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά είναι σημαντική για την τοπική κοινωνία. Αλλά και για την ανάπτυξη του νησιού, που τους καλοκαιρινούς μήνες υποδέχεται χιλιάδες ανθρώπους.

Αναφέρομαι επίσης στα λειτουργικά προβλήματα της παιδείας. Τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και το σοβαρότατο πρόβλημα σχολικής στέγης. Και το πώς θα μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους να δουλέψουν, αν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα στην μόρφωση των παιδιών τους.

Ξεχωριστό είναι το ζήτημα των υποδομών και την ενέργειας. Εδώ το θέμα δεν είναι μόνο η απαξίωση και η εγκατάλειψη. Είναι και ότι ο σχεδιασμός γίνεται με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αεροδρόμιου στα Χανιά. Είναι προφανές πόσο σημαντικό είναι για την επικοινωνία της Κρήτης με την Ελλάδα και τον κόσμο. Αλλά το ΤΑΙΠΕΔ το ξεπουλάει, για να μετατραπεί σε κερδοφόρο μαγαζί. Και έτσι. ένα κομμάτι από το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον μετατρέπεται σε ιδιωτικό κέρδος.

Με την ίδια οπτική βλέπουμε το ζήτημα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, καθώς και του αεροδρομίου στο Καστέλι. Στον βαθμό που τα έργα αυτά κρίνονται σημαντικά για την ανάπτυξη του νησιού, ο σχεδιασμός και η υλοποίησή τους δεν μπορεί να γίνει με άλλον γνώμονα, πέρα από το δημόσιο συμφέρον.

Όσον αφορά την ενέργεια, εδώ οφείλουμε να αναζητήσουμε λύσεις που θα συμβαδίζουν με τον χαρακτήρα και τις ανάγκες της περιοχής. Γιατί η ενέργεια είναι βασικός πυλώνας μετασχηματισμού της οικονομίας. Και έχει σημασία, ο σχεδιασμός να επιδιώκει ένα αποτέλεσμα που να είναι όχι μόνο κοινωνικά δίκαιο, αλλά και περιβαλλοντικά βιώσιμο.

Το ενεργειακό ζήτημα της Κρήτης πρέπει να αντιμετωπιστεί με εξοικονόμηση ενέργειας. Με απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Και με διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Δεν έχουμε όμως στο μυαλό μας τις φαραωνικές εγκαταστάσεις. Αλλά μια αποκεντρωμένη ανάπτυξη, με συνεργατικά σχήματα, προσανατολισμένη στις τοπικές ανάγκες. .

Μιλώντας για την παραγωγική ανασυγκρότηση θα αναφερθώ σε δύο τομείς.

Ο ένας είναι ο αγροτικός τομέας. Στην Κρήτη είναι παράδοση οι μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Και αυτή την παράδοση οφείλουμε να ενισχύσουμε. Γιατί συνδέεται με την εξαιρετικής ποιότητας κρητική διατροφή. Και γιατί – κόντρα στις επιθυμίες των καρτέλ και των ισχυρών οικονομιών συμφερόντων- μπορεί να συνδεθεί περισσότερο με τον τουρισμό.

Στην βάση του σχεδιασμού μας λοιπόν βρίσκεται η ενίσχυση του αγροτικού τομέα. Για την παραγωγή προϊόντων που θα είναι ασφαλή, ποιοτικά και υψηλής διατροφικής αξίας.

Θα υπάρξει αναλυτική τοποθέτηση σε αυτό το ζήτημα. Αυτό που θα ήθελα να σημειώσω είναι ότι προέχει η ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος. Στην βάση της διαφάνειας, της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας. Γιατί είναι το ισχυρότερο όπλο των μικρών αγροτών.

Και επίσης η ανάγκη να διεισδύσει η αγροτική παραγωγή ακόμα περισσότερο στην τοπική αγορά και τον τουρισμό.

Ο δεύτερος παραγωγικός κλάδος στον οποίο θέλω να αναφερθώ είναι ο ίδιος ο τουρισμός.

Πριν μερικές ημέρες είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε συνολικά τις θέσεις μας πάνω σε αυτό το θέμα. Ειδικά σε ότι αφορά την Κρήτη θέλω να πω τα εξής:

Η δική μας αντίληψη είναι εντελώς διαφορετική από την σημερινή. Που προωθεί τουριστικά σχέδια μέσα από την αρπαγή δημόσια γης, τα μεροκάματα πείνας και την λογική του all inclusive.

Στην δική μας λογική, ο τουρισμός πρέπει να συνδέεται όσο το δυνατόν περισσότερο με την τοπική παραγωγή.

Πρέπει να διασφαλίζεται ότι τα οφέλη από τον τουρισμό θα διαχέονται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση στην τοπική κοινωνία.

Να διασφαλίζει αξιοπρεπείς αποδοχές για τους εργαζόμενους στις μεγάλες τουριστικές μονάδες.

Και βεβαίως να αναπτύσσεται με ήπιο τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και την φυσιογνωμία του νησιού.

Γι αυτό θωρούμε ότι η ενίσχυση του τουρισμού περνάει πρώτα από όλα μέσα από την στήριξη του τόπου. Την ανάδειξη τόπων φυσικής ομορφιάς και ιστορικού ενδιαφέροντος. Την βελτίωση των συγκοινωνιών και των υπηρεσιών. Την ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων ήπιας λογικής. Και βεβαίως την περιβαλλοντική προστασία.

Έχει σημασία να το αναφέρουμε αυτό, καθώς οι περιβαλλοντικοί αγώνες στην Κρήτη, αγώνες που συνδέονται και με την ειρήνη στην Μεσόγειο, έδωσαν το προηγούμενο διάστημα ένα σημαντικό στίγμα.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Φίλες και Φίλοι

Είμαι σίγουρος ότι το έργο της συνδιάσκεψης θα είναι παραγωγικό.

Ας έχουμε πάντα στο μυαλό μας, ότι κανένα πρόγραμμα δε μπορεί να προχωρήσει αν δε γίνει το κτήμα αυτών που θα το υλοποιήσουν.

Για αυτό σήμερα εμείς θέλουμε να πείσουμε ότι η στρατηγική μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση είναι ταυτόχρονα ριζοσπαστική αλλά ρεαλιστική και υλοποιήσιμη.

Οφείλουμε, λοιπόν, να ακούσουμε, να διορθώσουμε, να συνθέσουμε και εν τέλει να συσπειρώσουμε γύρω από το πρόγραμμά μας την κοινωνία, με στόχο όχι απλώς την ανατροπή της πολιτικής των Μνημονίων.

Αλλά σε ένα σχέδιο ριζικής παραγωγικής ανασυγκρότησης και  αναγέννησης για τον τόπο μας, για τη πατρίδα  μας.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Με πληροφορίες από tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ