Καμπανάκι κινδύνου για την κρίση φυσικού αερίου κρούει ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας στη Γερμανία και ζητά κρατική βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Όπως ανακοίνωσε η Uniper, το βράδυ της Τετάρτης στο Ντισελντορφ εξετάζει πώς μπορεί να εξασφαλιστεί περαιτέρω η ρευστότητα της εταιρείας και ακύρωσε την πρόβλεψη της για το 2022 λόγω της μείωσης των κερδών το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Οι επενδυτές αντέδρασαν εμφανώς. Στην έναρξη της διαπραγμάτευσης το πρωί της Πέμπτης, οι μετοχές του ομίλου MDax έχασαν περισσότερο από 19% (έφτασαν και μέχρι 23%). Από την αρχή του έτους, οι μετοχές έχουν χάσει τα 2/3 της αξίας τους.
Ο λόγος που ο κολοσσός ζητά κρατική παρέμβαση δεν είναι άλλος από τη διακοπή προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nordstream 1 στις 13 Ιουνίου, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα.
Στις 16 Ιουνίου, η Uniper έλαβε μονο το 40% των συμβατικά εγγυημένων όγκων φυσικού αερίου από την Gazprom. Επιπλέον, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν πρόσφατα απότομα, εν μέρει ως αποτέλεσμα των μειώσεων της προσφοράς.
Ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για μία μεγαβατώρα (MWh) φυσικού αερίου κόστισε 139 ευρώ στο ολλανδικό χρηματιστήριο φυσικού αερίου TTF την Τετάρτη, όταν στις 13 Ιουνίου ήταν ακόμα 83 ευρώ.
Η ανακοίνωση της Uniper έρχεται μια εβδομάδα αφότου η γερμανική κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ το δεύτερο στάδιο του εθνικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για τον περιορισμό σε περίπτωση επίμονων ελλείψεων. Σε αυτή την περίπτωση, η Uniper είπε ότι υποθέτει ότι οι «τρέχουσες χρεώσεις μπορούν να μετακυλιστούν εν μέρει», κάτι που θα ανακουφίσει μερικώς την πίεση στον ισολογισμό του ομίλου, αν και δεν έχουν διασαφηνιστεί οι ακριβείς λεπτομέρειες ενός τέτοιου σχεδίου.
Η Uniper αντιμετώπιζε κρίση ρευστότητας ακόμη και πριν τον πόλεμο, με τις «άγριες» διακυμάνσεις των τιμών να αναγκάζουν την εταιρεία να δανειστεί 11 δισεκατομμύρια δολάρια για να πληρώσει τα margin calls.
Έτσι, τον Μάιο η S&P Global Ratings την υποβάθμισε στο χαμηλότερο επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας.
Το σχέδιο της Γερμανίας
Το σχέδιο της Γερμανίας παραμένει να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου στη χώρα στο 90% έως τον Νοέμβριο, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να βγάλει τον χειμώνα εάν οι ρωσικές προμήθειες διακοπούν πλήρως.
Ωστόσο, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι προς το παρόν γεμάτες μόνο κατά 60% και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι η προμήθεια του υπόλοιπου 30% «δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα» εάν οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 παραμείνουν σε αυτό το χαμηλό επίπεδο.