Χωρίς πραγματική ασφαλιστική κάλυψη, με αυξημένα ασφάλιστρα και στο πλαίσιο ενός Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) που θα ενισχύσει τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας του, θα παραμείνουν οι Έλληνες αγροτοκτηνοτρόφοι, εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τον Οργανισμό. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ, ο οποίος προανήγγειλε αλλαγές πρώτον στον κανονισμό ασφάλισης κινδύνων και δεύτερον στις εισφορές των παραγωγών, αλλαγές που κινούνται εντός της λογικής που θέλει έναν Οργανισμό, καίριας σημασίας για την αγροτική παραγωγή της χώρας, να λειτουργεί ως ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.
Βέβαια, την ώρα που ο Β. Εξαρχος ανακοίνωνε ότι επίκεινται αυξήσεις στα ασφάλιστρα που θα κληθούν να πληρώνουν οι αγρότες, ο ίδιος αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι περίπου 50.000 παραγωγοί δεν έχουν καταβάλλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές για το έτος 2011. Προφανώς στην πλειοψηφία τους δεν πρόκειται για μπαταχτσήδες, αλλά για αγρότες, που δεν ήταν σε θέση να δώσουν τα 300 και 400 ή και λιγότερα ποσά που απαιτούσε ο ΕΛΓΑ. Εκείνος πάντως ξεκαθάρισε ότι ακόμη κι αν έχουν καταβάλλει τις εισφορές τους για το 2012, δεν πρόκειται να λάβουν αποζημιώσεις σε περίπτωση ζημιάς των καλλιεργειών τους. Πρόσθεσε ακόμη ότι το αμέσως επόμενο διάστημα οι παραγωγοί αυτοί θα λάβουν ειδοποιητήρια για να καταβάλλουν τα ποσά που χρωστούν και αν δεν συμμορφωθούν, τότε τα ποσά αυτά θα βεβαιωθούν στις εφορίες ως ληξιπρόθεσμα χρέη και θα επιβάλλονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες προσαυξήσεις.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ επέμεινε στη σημασία της υποχρεωτικής γεωργικής ασφάλισης συνδέοντάς την αφενός με ένα σύστημα «αλληλεγγύης» μεταξύ των παραγωγών κι αφετέρου με την προστασία της «διατροφικής επάρκειας» της χώρας. Μόνο που λίγο νωρίτερα είχε επισημάνει ότι το νέο σύστημα λειτουργίας του ΕΛΓΑ που ισχύει από το 2011, σύστημα περιορισμένων κρατικών χρηματοδοτήσεων, «περπάτησε» μόνο χάριν στο γεγονός ότι δεν υπήρξαν ακραία καιρικά φαινόμενα μεγάλης έκτασης, με αποτέλεσμα να δοθούν αποζημιώσεις μόλις 57 εκατ. ευρώ ποσό πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο των 100 εκατ. ευρώ που δίνονται κάθε χρόνο.
Πέραν του ότι η «διατροφική επάρκεια» της χώρας υπονομεύεται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ αλλά και από την κυριαρχία των μονοπωλίων στον αγροτοδιατροφικό τομέα, από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι ακόμη και αυτό το λειψό σύστημα γεωργικών ασφαλίσεων ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να καταρρεύσει από κάποιο «καπρίτσιο» του καιρού.
Αναφορικά με την επέκταση του κανονισμού ασφαλίσεων και σε άλλα ζημιογόνα αίτια πέραν των προβλεπόμενων, τα οποία καταστρέφουν κάθε χρόνο μεγάλες ποσότητες παραγωγής σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων ο Β. Εξαρχος αρνήθηκε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα, ενώ δε θέλησε να αποκαλύψει ούτε πόσο είναι το αποθεματικό που έχει σήμερα στη διάθεσή του ο Οργανισμός. Είπε πάντως ότι ο σημερινός αριθμός ανταποκριτών του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα είναι μεγάλος και θα πρέπει να μειωθεί…
Τα μέτρα αυτά όπως και τα μέτρα της φοροληστείας με τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, οι εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών προϊόντων στο νόμο (λάδι, εσπεριδοειδή, κτηνοτροφικά), η αύξηση του κόστους παραγωγής με την αύξηση των τιμών στα αγροεφόδια μας οδηγούν στην καταστροφή.
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Τσουρουνάκης Σοφοκλής Καβρουλάκης Βαγγέλης