Το θέμα της ανανέωσης της σύμβασης για τις αμερικανικές διευκολύνσεις στον κόλπο της Σούδας, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο ΚΥΣΕΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του ArmyNow.Net.
Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη δήλωση Καμμένου από το Κόσοβο, που έκανε λόγο για υπογραφή 5ετούς σύμβασης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχετική κυβερνητική απόφαση.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε χαρακτηριστικά δηλώσει: ” Η αναβάθμιση του ρόλου της Σούδας, η προετοιμασία για την υπογραφή μιας πολύ σημαντικής επέκτασης αμυντικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από ένα σε πέντε έτη, οι διμερείς πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ιδιαίτερα με την υπογραφή της συμφωνίας με το Ισραήλ, τις συμφωνίες με την Ιορδανία, τις συμφωνίες με την Αίγυπτο και με τις moderate χώρες της Μέσης Ανατολής, καθιστούν την Ελλάδα μία γεωπολιτική δύναμη, γεγονός που συνδέεται άμεσα και με την ενεργειακή πολιτική που χαράσσεται πλέον στην περιοχή της Μεσογείου”.
Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών δεν είχαν κρύψει την ενόχλησή τους για αυτές τις δηλώσεις, εκτιμώντας ότι επιχειρήθηκε η δέσμευση της κυβέρνησης σε 5ετή συμφωνία πριν καν γίνει διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ.
Το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ κι εκεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να συμφώνησε πως η πρωτοβουλία στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ανήκει καθαρά στο ΥΠΕΞ και θα ήταν καλό οι όποιες δημόσιες τοποθετήσεις να γίνονται σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την αναβάθμιση της Σούδας είναι ιδιαίτερα αυξημένο.
Όπως έχει γράψει η εφημερίδα Καθημερινή τον Φεβρουάριο, μέσα στο τελευταίο έτος η αμερικανική παρουσία στη Σούδα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς στους προβλήτες του Μαραθίου έχουν «δέσει» δεκάδες –όλων των ειδών– πολεμικές μονάδες, «με τη βάση εκεί να μετατρέπεται σε απαραίτητη στάση για τη δραστηριοποίηση στην ευρύτερη περιοχή και πέρα από αυτήν».
Ο Αμερικανός πρέσβης είχε δηλώσει σχετικά: «Η δυνατότητά μας να χρησιμοποιούμε τις εγκαταστάσεις στον κόλπο της Σούδας είναι μια κρίσιμη συμβολή στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν περιοχές αμοιβαίου ενδιαφέροντος ασφαλείας στην περιοχή», αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι η βάση είναι για τους Αμερικανούς «ένα “δεύτερο σπίτι” για προωθημένες δυνάμεις, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα επιμελητείας και υποστήριξης, αλλά κι ένα φιλόξενο σταθμό».
Και καταλήγει ότι η Σούδα είναι μέρος της κοινότητας των Χανίων από το 1969, με 400 Ελληνες εργαζομένους και συνολική ετήσια συμβολή στην τοπική οικονομία που υπολογίζεται στα 34 εκατ. ευρώ.
Η συμφωνία για τις διευκολύνσεις στις ΗΠΑ
Η γενική συμφωνία που διέπει το καθεστώς της βάσης της Σούδας είναι η Μutual Defence Cooperation Αgreement που υπεγράφη το 1990, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς.
Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε η παραχώρηση ναυτικών και αεροπορικών διευκολύνσεων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συμφωνία έχει συμπληρωθεί έκτοτε από διάφορα Μνημόνια Κατανόησης (ΜoUs) επί διαφόρων ειδικότερων ζητημάτων. Ωστόσο οι διευκολύνσεις παραχωρούνται κατόπιν άδειας της ελληνικής κυβέρνησης.
Παγκρήτια κινητοποίηση στις βάσεις στις 28 Μάη
Να σημειώσουμε ότι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης, μέλη της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), σε κοινή συνάντηση τους, αποφάσισαν τον συντονισμό της δράσης τους στο άμεσο χρονικό διάστημα ενόψει της εργατικής πρωτομαγιάς και των ετήσιων εκδηλώσεων για την ειρήνη.
Μάλιστα, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την κεντρική τους εκδήλωση στις 27 Μάη στα Χανιά και την Κυριακή 28 Μάη 2017 να πραγματοποιήσουν Παγκρήτια Κινητοποίηση στη Βάση της Σούδας