12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Εξάπλωση μικροβίου θέτει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας των ασθενών στα νοσοκομεία – Στην Κρήτη προσβάλλονται 100 στους 1.000 νοσηλευόμενους ασθενείς

Ημερομηνία:

Εξάπλωση του πολυανθεκτικού ενδονοσοκομειακού μικροβίου Κλεμπσιέλλα στα ελληνικά νοσοκομεία με στελέχη που παρουσιάζουν ενδημικά χαρακτηριστικά, διαπιστώνει η νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση, σε 15 νοσοκομεία τα οποία εξετάστηκαν για την παρουσία ενδονοσοκομειακών μικροβίων, εντοπίστηκε, σε διάφορες παραλλαγές, το πολυανθεκτικό μικρόβιο.

Οι συντάκτες της έκθεσης συμπεραίνουν πως ο υψηλός αριθμός περιστατικών ενδονοσοκομειακής μετάδοσης στα νοσοκομεία της Ελλάδας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως, καθώς αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας των Ελλήνων ασθενών.

Και στην Κρήτη το πρόβλημα είναι σοβαρό, καθώς από τις λοιμώξεις, προσβάλλονται 100 στους 1.000 νοσηλευόμενους ασθενείς και αρκετοί από αυτούς καταλήγουν, όχι από το πρόβλημα της υγείας που τους οδήγησε στο νοσοκομείο, αλλά από το μικρόβιο που κόλλησαν στην διάρκεια της νοσηλείας τους.

Ωστόσο λένε ωστόσο οι ειδικοί, γίνονται συνεχείς προσπάθειες για την αντιμετώπισή του.

“Πρόκειται για μια παγκόσμια απειλή”, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων στα νοσοκομεία της Κρήτης καθηγητή Διαμαντή Κοφτερίδη, ο οποίος ανέφερε ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, οι προβλέψεις είναι δραματικές.

Μέχρι το 2050, δέκα εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθαίνουν κάθε χρόνο από πολυανθεκτικά μικρόβια και αυτή θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου, αφήνοντας πίσω τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ποια είναι αυτά τα μέτρα: Είναι η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών, αφού ως γνωστόν η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στην Ευρώπη στην κατάχρησή τους και η εφαρμογή όλων των αυστηρών πρωτόκολλων σε σχέση με την τήρηση των κανόνων υγιεινής μέσα στους νοσοκομειακούς χώρους καθώς οι μονάδες εντατικής θεραπείας όπου χορηγούνται πολλά και ισχυρά αντιβιοτικά, τα χειρουργεία, αλλά και οι κοινοί θάλαμοι ασθενών βρίθουν ανθεκτικών μικροβίων.

Όμως ενώ καθημερινά προσβάλλονται άνθρωποι από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ο ένας στους δύο γιατρούς και νοσηλευτές, δεν ακολουθεί πιστά τους κανόνες υγιεινής των χεριών, ώστε να μην μεταδώσει στους ασθενείς επικίνδυνα μικρόβια.

Για την συγκεκριμένη αξιολόγηση ειδικοί επιστήμονες παρατήρησαν περίπου 17.000 περιπτώσεις χειρισμού νοσηλευομένων, από το υγειονομικό προσωπικό, σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστημιακό του Ηρακλείου.

Αποτελεί δε τεκμηριωμένη διαπίστωση πως η χρήση ιατρικών συσκευών, αναπνευστήρες, φλεβοκαθετήρες και ουροκαθετήρες λειτουργεί ως βασική πύλη, από την οποία εισχωρούν τα ανθεκτικά μικρόβια ,στον ταλαιπωρημένο οργανισμό των ασθενών.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ