«Η επιλογή είναι η καλύτερη δυνατή. Το πλοίο είναι εξαιρετικό και αυτό είχε επιλέγει και από εμάς» σημειώνει, τονίζοντας πως «το Πολεμικό Ναυτικό μπαίνει σε μία νέα εποχή στον τομέα των αεροναυτικών επιχειρήσεων»
Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ κρατά ο πρώην υπουργός Άμυνας, Βαγγέλης Αποστολάκης, και κατά δήλωση του κ. Τσίπρα στενός συνεργάτης του, ο οποίος σε συνέντευξή του τάσσεται υπέρ της ελληνογαλλικής συμφωνίας.
Ο κ. Αποστολάκης, μιλώντας στη Βραδινή της Κυριακής, επισημαίνει ότι ο συνδυασμός των φρεγατών με τα αεροσκάφη Rafale είναι ιδανικός και θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα στον έλεγχο της περιοχής και τις επιχειρήσεις.
«Η επιλογή είναι η καλύτερη δυνατή. Το πλοίο είναι εξαιρετικό και αυτό είχε επιλέγει και από εμάς» σημειώνει, τονίζοντας πως «το Πολεμικό Ναυτικό μπαίνει σε μία νέα εποχή στον τομέα των αεροναυτικών επιχειρήσεων».
Ερωτώμενος, δε, για πιθανή υποψηφιότητά του με τον ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να μην απαντά.
Σημειώνεται πως, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε, ο Αλέξης Τσίπρας εντόπισε δύο σοβαρά προβλήματα στη συμφωνία.
«Το πρώτο πρόβλημα είναι στο άρθρο 2. Για τη θάλασσα, εκεί που έχουμε την κλιμάκωση των προκλήσεων, προβλέπει ρητά τη στήριξη μόνο στα 6 ναυτικά μίλια. Η Τουρκία όμως δεν τα αμφισβητεί τα 6 ναυτικά μίλια, η κρίση που είχαμε πρόσφατα οφείλεται στο ότι η Τουρκία αμφισβητεί την ΑΟΖ και το δικαίωμα επέκτασης από τα 6 στα 12 στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν αύριο έχουμε παραβιάσεις στην ΑΟΖ που πρόσφατα διακηρύξαμε με την Αίγυπτο, η Γαλλία θα είναι υποχρεωμένη να συμβάλει;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να απαντήσει αρνητικά.
Το δεύτερο αρνητικό σημείο, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι το άρθρο 18. «Το Σαχέλ πρέπει όντως να στηριχθεί. Από ποιους όμως; Από τη μικρή Ελλάδα; Και μάλιστα όχι σε σώματα υποστήριξης αλλά σε σώματα μαχίμων;».
Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία προβλέπει τη συνδρομή του Παρισιού σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα, διαφωνεί με την πρόβλεψη για αρωγή της Ελλάδας στις γαλλικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην Υποσαχάρια Αφρική, δηλαδή στο Σαχέλ, ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις τζιχαντιστών.
«Δεν είναι μια συμφωνία μεταξύ ισότιμων εταίρων. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε στρατιώτες σε εμπόλεμη ζώνη, ενώ από την άλλη η Γαλλία δεν είναι υποχρεωμένη να μας στηρίξει. Για εμάς λοιπόν, δεν είναι μια ιστορική συμφωνία, είναι μια ανισοβαρής συμφωνία» υποστήριξε εμφατικά ο Αλέξης Τσίπρας.