Από τις 2 χθες το μεσημέρι ξεκίνησε η διαδικασία επανασίτισης, η οποία χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς όσο δύσκολη ήταν και η απεργία πείνας. Ιατρικές πηγές από το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» αναφέρουν ότι υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο για την επανασίτιση απεργού πείνας.
Την πρώτη εβδομάδα, ο 21χρονος θα τρέφεται με φρυγανιές και θα του δίνονται ροφήματα, όπως χαμομήλι με ζάχαρη. Με βάση τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, οι θεράποντες γιατροί μπορεί να προχωρήσουν και σε χορήγηση θρεπτικών συστατικών μέσω ορού.
Μετά την πρώτη εβδομάδα, θα ξεκινήσει να τρέφεται κανονικά και με τη συμπλήρωση δύο εβδομάδων θα μπορέσει να πάρει εξιτήριο. Σε όλο αυτό το διάστημα, θα υποβάλλεται τακτικά σε κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο.
Η ομάδα των θεραπόντων γιατρών έκανε χθες λόγο για ένα πρωτόγνωρο περιστατικό, το οποίο άσκησε σημαντική πίεση στο προσωπικό και στη λειτουργία του νοσοκομείου. Από τις 24 Νοεμβρίου, που μεταφέρθηκε εκεί ο Ρωμανός, προέκυπταν συνεχώς νέα δεδομένα.
Απαιτήθηκε ακόμη και συνεργασία με ξένα ιδρύματα. Οι γιατροί του «Γ. Γεννηματάς» πήραν συμβουλές από συναδέλφους τους από τη Βρετανία και την Ελβετία, προκειμένου να χειριστούν τον απεργό ιατρικά και ψυχιατρικά. Γιατροί και νοσηλευτές τον αντιμετώπιζαν πολύ προσεκτικά και δεν του απαγόρευσαν ούτε το κάπνισμα.
Δύσκολο περιστατικό
Ενδεικτικό της δυσκολίας του περιστατικού είναι το γεγονός ότι συνεργάστηκαν τρία ιατρικά τμήματα και η νοσηλευτική υπηρεσία: Στη φροντίδα του μετείχε ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας Δημοσθένης Τσούτσος, το Γ’ Παθολογικό τμήμα (διευθύντρια Ματίνα Παγώνη), το Καρδιολογικό τμήμα (διευθυντής Βλάσιος Πυργάκης), το Ψυχιατρικό τμήμα (διευθύντρια Μαρία Διαλλινά) και η νοσηλευτική υπηρεσία (διευθύντρια Γιαννούλα Νταβώνη).
Η συνεργασία συνεχίζεται μέχρι να πάρει εξιτήριο, ενώ από χθες στην ομάδα προστέθηκαν και διαιτολόγοι. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Χρήστο Τσάμη, η διαδικασία επανασίτισης απαιτεί αυξημένη ιατρική φροντίδα, διαφορετικά ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι. Ο κ. Τσάμης εκτίμησε, πάντως, ότι η ζωή του Ρωμανού δεν βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο και πως η εξέλιξή του θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ομαλότατη.
Πιο επιφυλακτική εμφανίστηκε η κ. Παγώνη, λέγοντας ότι κάθε οργανισμός έχει ιδιαιτερότητες και πως θα γνωρίζει την έκβαση έπειτα από μερικές μέρες. Σε ερώτηση για το εάν υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που συνεχιζόταν η απεργία πείνας, ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας απάντησε ότι το σχέδιο ήταν να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα προέκυπταν.
Για ένα πρωτόγνωρο περιστατικό έκανε λόγο η ψυχίατρος κ. Διαλλινά, τονίζοντας ότι ο Ρωμανός ήταν και παραμένει ψυχικά υγιής: «Ηταν ψυχικά υγιής, δεν είχε «αυτοκτονικότητα» και ήταν διαυγής συνειδησιακά. Αυτό ισχύει και τώρα. Είναι ψυχικά υγιής και μπορεί να αποφασίσει για τη ζωή του».
Η διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας χαρακτήρισε τον Ρωμανό ευγενικό με τους νοσηλευτές, οι οποίοι τον στήριζαν ολόκληρο το 24ωρο: «Για μας, ήταν ένας ακόμη ασθενής που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Δεν ήταν ούτε υπόδικος, ούτε κατάδικος».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ / ethnos.gr