Την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων στην κατεύθυνση προστασίας του Φρουρίου Ιτζεδίν επεσήμανε η βουλευτής Χανίων κα Βάλια Βαγιωνάκη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στον χώρο των πρώην φυλακών στο Καλάμι της Σούδας, την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017.
Η κα. Βαγιωνάκη είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος των ζημιών που υπέστη διαχρονικά το μνημείο και που η πρόσφατη κακοκαιρία επέτεινε.
Η βουλευτής Χανίων περιηγήθηκε στους χώρους των φυλακών Ιτζεδίν συνοδευόμενη από τον πρώην δήμαρχο Σούδας Ι. Περράκη και τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Απτέρων Ι. Μιχελιουδάκη, από τους οποίους ενημερώθηκε αναλυτικά για την κατάσταση του κτηριακού συγκροτήματος καθώς και για θέματα που αφορούν τη συντήρηση και την ανάδειξη του χώρου, καθώς και για τις κατά καιρούς ενέργειες για τη διάσωση και συντήρησή του.
Όπως επισημάνθηκε έχουν περάσει ήδη 10 χρόνια από την διακοινοβουλευτική έκκληση που είχαν απευθύνει 168 βουλευτές για την σωτηρία του Ιτζεδίν και κανένα από τα προβλήματα που αναδείχτηκαν τότε δεν έχει λυθεί. Το κτίριο των ιστορικών Φυλακών έχει αφεθεί στην τύχη του και στην φθορά του χρόνου, παρότι σε πείσμα των καιρών αντιστέκεται και αποτελεί και σήμερα σκηνικό ταινιών με ιστορική αναφορά.
Όπως διαπιστώθηκε εκτός από την φθορά εξ αιτίας της εγκατάλειψης που είναι εμφανής σε όλο το κτίριο, σοβαρές είναι οι ζημίες από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στην ανατολική πλευρά, με αποτέλεσμα την κατάρρευση τμήματος του προμαχώνα, ενώ εμφανείς είναι οι καταστροφές και στην τοιχοποιία στον νότιο εξωτερικό τοίχο της φυλακής κοντά στις εξωτερικές σκοπιές.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκαν από τους παριστάμενους θέματα που αφορούν τη συνολικότερη προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του χώρου, που έχει ανακηρυχτεί το 1986 από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Από την πλευρά της η κα Βαγιωνάκη εξήρε την σημασία της προστασίας του Φρουρίου Ιτζεδίν το οποίο όπως υπογράμμισε έχει αναγνωριστεί ως μνημείο σύμβολο του αγώνα του ελληνικού λαού για ελευθερία και δημοκρατία.
Αυτό που προέχει σήμερα και σε αυτή την κατεύθυνση θα δραστηριοποιηθούμε, τόνισε, είναι να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για επεμβάσεις που θα αποτρέψουν την κατάρρευση και θα αποκαταστήσουν τις ζημιές στο μνημείο και σε δεύτερη φάση θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός των φορέων σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο με στόχο να εξευρεθούν πόροι προκειμένου το Ιτζεδίν να αναδειχτεί σε χώρο πολιτισμού και ιστορίας.