Σε αναβρασμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στην Κρήτη, καθώς σήμερα το απόγευμα επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα πανώλης αιγοπροβάτων στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα σε περιοχή του δήμου Αρχανών Αστερουσιών.
Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες οι υπηρεσίες είχαν κινητοποιηθεί, λαμβάνοντας μέτρα και δείγματα από αμνοερίφια στην Κρήτη, γι’ αυτό και τα δύο κρούσματα εντοπίστηκαν αρκετά γρήγορα, μέσα από διαδικασίες ιχνηλάτησης.
Μετά από έκτακτη συνεδρίαση, η Περιφέρεια Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:
«Επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά η προσβολή από Πανώλη μικρών μηρυκαστικών, δύο εκτροφών οι οποίοι εισήγαγαν ζώα από το εξωτερικό και ήταν υπό επιτήρηση από την κτηνιατρική υπηρεσία της περιφέρειας Κρήτης.
Έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες και ακολουθείται το πρωτόκολλο που ορίζει η νομοθεσία σε ανάλογες περιπτώσεις.
Παρακαλούνται όλοι οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης και όσοι εμπλέκονται στις δραστηριότητες της αιγοπροβατοτροφίας να προσαρμόζονται στα μέτρα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο.
Επίσης, όλοι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής των Αστερουσίων παρακαλούνται να περιορίσουν τα ζώα τους και σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος να ενημερώσουν την κτηνιατρική υπηρεσία.
Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων και επιπλέον των βοοειδών που συσταυλίζονται με αιγοπρόβατα».
Όπως είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, «μετά τον εντοπισμό κρούσματος, τα κυριότερα μέτρα που λαμβάνονται είναι η θανάτωση του συνόλου των ζώων της μονάδας και στην συνέχεια ακολουθεί η υγειονομική ταφή, η απολύμανση και το κλείσιμο της συγκεκριμένης μονάδας για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, ούτως ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει πλέον μολυσματική δύναμη».
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την πανώλη αιγοπροβάτων και το αντίστοιχο πρωτόκολλο
Για την πανώλη των αιγοπροβάτων και όσα γνωρίζουμε γι’ αυτή είχε μιλήσει τις προηγούμενες ημέρες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, τονίζοντας ότι το ζήτημα αυτή τη στιγμή δεν είναι «από πού προήλθε το πρώτο κρούσμα, αλλά να απομονώσουμε τον ιό».
«Αυτό το οποίο κάναμε από την πρώτη στιγμή ήταν να εφαρμόσουμε με σαφήνεια την Ευρωπαϊκή Οδηγία 6 87 του 2020, η οποία προβλέπει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο το οποίο ακολουθείται κατά γράμμα αυτή τη στιγμή από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά βεβαίως σε συνεργασία με όλες τις Περιφέρειες που έχουν εμπλακεί γι’ αυτό το θέμα, ούτως ώστε να περιορίσουμε στο συντομότερο δυνατό χρόνο τη συγκεκριμένη νόσο».
Προσέθεσε πως ο ιός έχει 22 ημέρες επώαση. «Αυτό σημαίνει ότι εφόσον βρίσκουμε ένα κρούσμα τουλάχιστον σε αυτές τις περιοχές για τουλάχιστον 22 ημέρες – που τις κάνουμε 30 – πρέπει να είμαστε σε απόλυτη επιφυλακή. Αυτό σημαίνει επίσης ότι πάντα εφόσον καταγράφεται ένα κρούσμα και ακολουθούνται όλα αυτά τα οποία προβλέπονται από την ευρωπαϊκή οδηγία, εμείς θα πρέπει να περιμένουμε αυτές τις 30 ημέρες προκειμένου να κλείσει ο κύκλος», είπε.
«Άρα λοιπόν, όταν θα δούμε ποιο θα είναι το τελευταίο κρούσμα και επαναλαμβάνω αυτή τη στιγμή γίνονται ουσιαστικά έλεγχοι σε σημεία που η ιχνηλάτηση μας δείχνει ότι έχουν πάει ζώα τα οποία πιθανόν έχουν μολυνθεί με τον ιό, θα μπορέσουμε να κλείσουμε όλη αυτή την υπόθεση», κατέληξε.
Σχετικά με την προέλευση του ιού δήλωσε ότι, «την ώρα της εξαγωγής από τη χώρα και της εισαγωγής στην άλλη, είναι πιθανόν τα ζώα να εμφανίζονται ως υγιή, αλλά παρόλα αυτά αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα το δούμε και θα το εξετάσουμε μέσα από τη σύσταση κάποιας επιτροπής η οποία θα γίνει αυτές τις μέρες».
«Θέμα για τη δημόσια υγεία, δεν τίθεται»
«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι θέμα για τη δημόσια υγεία δεν τίθεται», τόνισε μεταξύ άλλων. Οι σφαγές απαγορεύονται όπως είπε γιατί αποτελούν λόγο μετάδοσης του ιού. «Γιατί ο πλέον διαδεδομένος τρόπος προκειμένου να μεταφερθεί ο ιός είναι να οδηγηθούν τα ζώα στα σφαγεία. Εκεί λοιπόν, επειδή ακριβώς γίνεται όλη αυτή η επεξεργασία, μέχρι να φτάσουμε στη σφαγή, είναι θα έλεγα ο ιδανικός τρόπος. Και αυτό είναι το αρνητικό προκειμένου να μεταφερθεί και να μην μπορέσουμε να τον περιορίσουμε και να τον απομονώσουμε».
Πρόσθεσε πως, «ο άνθρωπος μπορεί να το μεταφέρει, αλλά δεν κολλάει, δεν νοσεί ο άνθρωπος. Όταν όμως τα παπούτσια του, τα ρούχα του έρθουν σε επαφή με ένα βιολογικό υλικό του ζώου, θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι αυτός ο οποίος θα μεταφέρει σε ένα άλλο κοπάδι».
«Αυτή τη στιγμή η μάχη που δίνουμε είναι μια μάχη απομόνωσης του ιού με τον χρόνο», τόνισε ο κ. Τσιάρας. Άρα λοιπόν, όπως εξήγησε ο Υπουργός ένα κρούσμα σε ένα κοπάδι, σημαίνει πως πρέπει να θανατωθούν όλα τα ζώα του κοπαδιού, πρέπει επίσης να υπάρξουν οι ζώνες επιτήρησης. «Αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ουσιαστικά οδηγηθήκαμε στο να ληφθεί μια απόφαση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μην υπάρξει μετακίνηση ζώων για κανέναν από τους γνωστούς λόγους, ακριβώς για να περιορίσουμε την πιθανότητα της μετάδοσης του ιού, άρα και της νόσου», δήλωσε.