Κύριε Δ/ντά, | Βρισκόμουν σε δίλημμα εδώ και αρκετούς μήνες σχετικά με δημοσιεύματα της έγκριτης εφημερίδας σας που μιλούσαν για τη έλλειψη νερού, αλλά και τη έλλειψη στρατηγικής και οργάνωσης για τη διαχείριση του νερού και για αυτό το λόγο θα ήθελα να θέσω κάποια ερωτήματα.
Θα ήθελα να ρωτήσω τη διοίκηση και τη διεύθυνση του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ) σε ποιο σημείο βρίσκεται η μελέτη για το φράγμα του ποταμού Σεμπρωνιώτη, που με πολύ κόπο κατορθώσαμε να την πάρουμε από την Τεχνική Υπηρεσία του τότε Υπουργείου Γεωργίας, με την καθοριστική συμβολή του αείμνηστου Νικόλαου Ψυλάκη, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής του έργου, και με τη βοήθεια του πρώην Πρωθυπουργού και Επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κων/νου Μητσοτάκη, έχοντας εκ των προτέρων τη ρητή διαβεβαίωση από την Τεχνική Υπηρεσία του ΟΑΔΥΚ ότι ήταν σε θέση άμεσα να ολοκληρώσει την ωρίμανση της συγκεκριμένης μελέτης.
Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά εδώ και 15 χρόνια αναρωτιόμαστε με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή του φράγματος Βαρσαμιώτη, όταν σήμερα βλέπουμε ότι τελειώνει το έργο αλλά νερό δεν υπάρχει (;) στο φράγμα τη στιγμή που στο Σεμπρωνιώτη στη μεγαλύτερη λειψυδρία τα τελευταία 15 χρόνια υπάρχει ωριαία ροή νερού 150 κυβικά (Αύγουστος- Σεπτέμβριος), πράγμα που προβλημάτισε και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βουλγαράκη, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του.
Θα ήθελα ακόμη να θέσω ένα προβληματισμό: Μιλάμε εδώ και 15 χρόνια για την ωρίμανση μελετών και την προώθηση ορισμένων σημαντικών έργων στο Νομό μας τη στιγμή που αναγνωρίζουμε ότι η Ανατολική Κρήτη έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο από εμάς. Τον παραπάνω προβληματισμό τον εκφράζω γιατί οι πολίτες έχουν βαρεθεί πλέον εδώ και πολλά χρόνια να ακούν για αυτή την ωρίμανση των μελετών, θέμα που έχει τεθεί και από τον Αντιπεριφερειάρχη. Καιρός λοιπόν είναι να σταματήσουμε να μιλάμε για ωριμάνσεις και να θέσουμε προτεραιότητες και με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και εκλεγμένων του Νομού να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα έργα που ο Νομός έχει ανάγκη.
Τέλος, θα ήθελα να ρωτήσω τον Αντιπεριφερειάρχη, τον Περιφερειάρχη και τη Διαχειριστική Αρχή ΠΕΠ Κρήτης τι γίνεται με τη χρηματοδοτούμενη από το ΠΕΠ με το ποσό των 219.000 ευρώ μελέτη του ποταμού Ταυρωνίτη. Η μελέτη είναι σίγουρα η μοναδική, τουλάχιστον στο Νομό Χανίων, που είχε ακολουθήσει τη δημοπράτηση που απαιτείται από το ΠΕΠ ως προς την ωρίμανση και η Διαχειριστική Αρχή είναι υποχρεωμένη να εντάξει το έργο σε Πρόγραμμα προϋπολογισμού 10,5 εκατομμυρίων ευρώ, όμως παρά τις προσπάθειες του Δημάρχου Πλατανιά, δεν έχει χρηματοδοτηθεί ένα τόσο σημαντικό έργο.
Με εκτίμηση,
Νικόλαος Δ. Μπομπολάκης
Αγρότης
Πρώην Δήμαρχος Βουκολιών
Πρόεδρος Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών Ν. Χανίων