12.8 C
Chania
Saturday, January 11, 2025

Επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με νέο προσχέδιο – Ολοκληρώθηκε η τετραμερής Μέρκελ, Μακρόν, Μητσοτάκη, Αναστασιάδη – Και πάλι ψυχρολουσία από Μέρκελ

Ημερομηνία:

Λίγο πριν τις 22.00 ολοκληρώθηκε η τετραμερής τετραμερής συνάντηση με τη συμμετοχή των Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Αναστασιάδη, με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την εξεύρεση συμβιβασμού για τη διατύπωση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής σε σχέση με την Τουρκία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχει συμφωνία για νέο προσχέδιο.

Ξεκίνησε, εξάλλου, το δείπνο των 27 ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τα ζητήματα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι ανέφερε ο Μπάρεντ Λέιτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η αναφορά σε μελλοντικό διάλογο με την Άγκυρα πρέπει να εξισορροπηθεί με αναφορά σε κυρώσεις σε περίπτωση που η αποκλιμάκωση αποδειχθεί προσχηματική.

Η καγκελάριος Μέρκελ δεν επιθυμεί να υπάρξει αναφορά σε κυρώσεις, επικαλούμενη μεταξύ άλλων τη συμφωνία που ανακοινώθηκε νωρίτερα περί μηχανισμού απεμπλοκής (deconfliction mechanism) μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

Η ελληνική πλευρά αρνήθηκε το προσχέδιο που παρουσιάσθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει καμία αναφορά σε κυρώσεις στην Τουρκία.

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να διασφαλίσει τον σεβασμό στην κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου» ανέφερε μεταξύ άλλων το προσχέδιο, δίχως πουθενά να γίνεται λόγος για κυρώσεις. Το προσχέδιο προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης και απορρίφθηκε.

Στο προσχέδιο επίσης προβλέπεται και πολυμερής Σύνοδος για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ υπάρχει και μια παράγραφο για την Κύπρο όπου καλείται η Άγκυρα να σταματήσει όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες στην περιοχή και να μπουν οι δύο πλευρές σε διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Η διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών μοιάζει με θρίλερ αφού αναμένεται ολονύχτιο παζάρι. Μετά τις 8.15 αποφασίστηκε ένα διάλειμμα περίπου 45 λεπτών. Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στο διάστημα της διακοπής έγινε συνάντηση Μητσοτάκη, Μέρκελ, Μακρόν, Αναστασιάδη, προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος.

Το προσχέδιο

Σύμφωνα με το Politico το απορριφθέν προσχέδιο ανέφερε μεταξύ άλλων:

Η ΕΕ είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου, σημειώνει το προσχέδιο συμπερασμάτων σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το Politico.

Ωστόσο, αναφέρει: «Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου» καθώς και «υψηλού επιπέδου διαλόγους »και «συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016». Πολλά από αυτά τα σημεία ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας.

Το προσχέδιο ζητά επίσης «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη της Ζοζέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Το κείμενο «χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».

Ψυχρολουσία από Μέρκελ

Νωρίτερα, υπήρξε η «ψυχρολουσία» από τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ κατά την άφιξή της στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, καθώς για άλλη μια φορά τάχθηκε κατά της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για τη συμπεριφορά της στην ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, η Μέρκελ εμμέσως πλην σαφώς απέρριψε το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας, παρότι πιέζουν γι’ αυτές Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρος, λέγοντας ότι «θα επισημάνω ότι η σχέση μας με την Τουρκία είναι πράγματι πολύ περίπλοκη και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεγάλο συμφέρον να αναπτύξει μια πραγματικά εποικοδομητική σχέση και με την Τουρκία, παρά όλες τις δυσκολίες».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγία Σκέπη: Τι απαντά ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων για την 3μηνη παύση του

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς...

Η Κρήτη μέσα στους πρώτους σε πολλές κατηγορίες στα Travelers’ Choice Awards 2025 της Tripadvisor

Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor,...

Μείωση κατέγραψαν οι κρητικές εξαγωγές κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024

Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα...