«Τα κράτη θα πρέπει να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τα αποθέματα εμβολίων κατά της ευλογιάς, μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά κατά της ευλογιάς των πιθήκων».
«Οι χώρες θα πρέπει να λάβουν γρήγορα μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων και να μοιραστούν δεδομένα σχετικά με τα αποθέματα εμβολίων τους», δήλωσε την Παρασκευή (27/5) ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
«Πιστεύουμε ότι εάν λάβουμε τα σωστά μέτρα τώρα, πιθανότατα θα μπορέσουμε να περιορίσουμε εύκολα τον ιό», είπε η Σίλβι Μπράιαντ, διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ετοιμότητα Παγκόσμιου Μολυσματικού Κινδύνου, στην ετήσια συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια συνήθως ήπια ιογενής λοίμωξη που είναι ενδημική σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Αφρικής. Εξαπλώνεται κυρίως μέσω στενής επαφής και μέχρι το πρόσφατο ξέσπασμα, σπάνια παρατηρήθηκε σε άλλα μέρη του κόσμου, γι’ αυτό και η πρόσφατη εμφάνιση κρουσμάτων στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες περιοχές έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές.
Σύμφωνα με το Reuters, Μέχρι στιγμής, υπάρχουν περίπου 300 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα σε περίπου 20 χώρες, όπου ο ιός δεν κυκλοφορούσε στο παρελθόν.
«Για εμάς, η βασική προτεραιότητα επί του παρόντος είναι η προσπάθεια περιορισμού αυτής της μετάδοσης σε μη ενδημικές χώρες», είπε η Μπράιαντ σε τεχνική ενημέρωση για τα κράτη.
Τα απαραίτητα μέτρα περιλαμβάνουν την έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση των κρουσμάτων και τον εντοπισμό των επαφών, πρόσθεσε.
Τα κράτη θα πρέπει επίσης να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τα αποθέματα εμβολίων κατά της ευλογιάς πρώτης γενιάς, τα οποία μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά κατά της ευλογιάς των πιθήκων, δήλωσε η ίδια
«Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τον αριθμό των διαθέσιμων δόσεων στον κόσμο και γι’ αυτό ενθαρρύνουμε τις χώρες να προσέλθουν στον ΠΟΥ και να μας πουν ποια είναι τα αποθέματά τους», επεσήμανε.
Πάντως, περιέγραψε τις παγκόσμιες προμήθειες ως «πολύ περιορισμένες».