18.8 C
Chania
Saturday, November 16, 2024

“Ευχαριστούμε, γιαγιάδες της Λέσβου!” – Τι λέει ο φωτογράφος Λευτέρης Παρτσάλης

Ημερομηνία:

Θυμήθηκες ξανά όλα όσα πέρασες και εσύ. Τις λαχτάρες και τον αγώνα που έδωσες για να μεγαλώσεις τα δικά σου παιδιά. Θυμήθηκες ότι ποτέ τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Μάχες καθημερινές για το αυτονόητο, ιδρώτας για λίγο ψωμί. Θυμήθηκες τις ιστορίες που και εσύ άκουγες από τους γονείς σου. Θυμήθηκες φίλες που πήραν το δρόμο της ξενιτιάς.

Θυμήθηκες πώς είναι να μεγαλώνεις ένα μωρό.

Και τώρα κρατάς στα χέρια σου ένα μωρό που δεν είναι δικό σου. Δεν είναι μόνο η χαρά ότι το φροντίζεις. Είναι η χαρά  να γίνεσαι ξανά μάνα. Μάνα!

Και η φυσική μάνα έχοντας γλυτώσει από πολέμους, θάλασσες και ταραχές μπορεί να χαμογελά… γιατί ίσως στα πρόσωπα των τριών γιαγιάδων στη Σκάλα Συκαμιάς να βρήκε ξανά τη δική της μάνα, να βρήκε ξανά την ελπίδα.

Ευχαριστούμε γιαγιάδες της Λέσβου.

Photo: Lefteris Partsalis/ SOOC

12088496_10153542974278280_8699289064355046318_n

Τι λέει ο φωτογράφος Λευτέρης Παρτσάλης για τη φωτογραφία

Σίγουρα με δυσκολία περιγράφει κανείς την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο νησί. Δεν έχω μάθει να γράφω κείμενα αλλά να μιλάω με εικόνες.Οσο κάθεσαι κοντά στα γεγονότα το μάτι σου αφαιρεί και αφαιρεί συνέχεια εικόνες επιλέγοντας στο τέλος τις στιγμές. Συγκεκριμένες και λίγες.

Έτσι το απόγευμα που τραβήχτηκε η εικόνα απλά είχα πάει στο camp πρωτοβουλίας αλληλεγύης η οπως το λένε εδώ οι εθελοντές το camp των misfits. Τρείς γιαγιάδες ξαπόστεναν την ώρα που μια γυναίκα μπροστά τους προσπαθούσε να ταίσει το μωρό της ενώ αυτό έκλαιγε ασταμάτητα. Οι γιαγιάδες μιλώντας της με ελληνική μυτιλινιά διάλεκτο, της ζήτησαν το μωρό. Απο τις κινήσεις το καταλαβε και τους το έδωσε. Εκείνη τη στιγμή γέλασα απο ευτυχία, μου άρεσε αυτό που έβλεπα. Σήκωσα τη μηχανή μου και πήρα την εικόνα.

Μία μέρα μετά η εικόνα έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου. Το να γίνει viral μου έδωσε χαρά γιατι είναι μία προσέγγιση απο την πλευρά των κατοίκων. Δεν έχει να κάνει με εθελοντές, που ούτως η άλλως ήρθαν για να βοηθήσουν και έχουν δώσει την ψυχή τους, έχει να κάνει με το πώς αντιμετωπίζει η κοινωνία του νησιού αυτή την ανθρωπιστική κρίση. Έδω στην πρώτη γραμμή που κανείς θα περίμενε κραυγές αγανάκτησης, αυτοί εδώ οι άνθρωποι που ζούν απο τον τουρισμό και την καλλιέργεια της γής, διδάσκουν μαθήματα ανθρωπιάς.Γι” αυτό ναί είμαι χαρούμενος που η εικόνα αυτή είχε τόση απήχηση.

Ωστόσο η κρίση συνεχίζεται καθώς και οι αγώνες των κατοίκων και των εθελοντών.

lesvosnews.netrizopoulospost.com

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χακάν Φιντάν για το Αιγαίο: «Να το μετατρέψουμε σε έναν παράδεισο και για τις δύο χώρες»

Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν,...

Μητσοτάκης για Save Youth: «Αν είσαι κάτω από 18 πρέπει οπωσδήποτε να κατεβάσεις το panic button»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση στο TikTok παροτρύνει οποιονδήποτε είναι από 18...