Σε εφιάλτη έχει εξελιχθεί το ταξίδι 400 προσφύγων που ξεκίνησε από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία. Οι πρόσφυγες βρίσκονται στη θάλασσα επί μέρες ταλαιπωρημένοι, χωρίς φαγητό και νερό, με την Αθήνα και την Τουρκία να βρίσκονται από την Παρασκευή σε διαπραγματεύσεις για το ποια χώρα θα δεχτεί το πλοίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο του Λιμενικού, το τουρκικής σημαίας φορτηγό πλοίο θα δέσει σε ελληνικό λιμάνι για να αποβιβαστούν οι επιβαίνοντες.
Το σκάφος δεν μπορούσε να πλεύσει μόνο του και ως εκ τούτου το ρυμουλκούσε σκάφος του Λιμενικού, όπως είπε ίδιος. Είχε στείλει μάλιστα, σήμα κινδύνου στα ανοιχτά της Κρήτης, με το Λιμενικό Σώμα να αναφέρει πως οι επιβαίνοντες είχαν πει πως είχαν αποπλεύσει από την Τουρκία.
«Το πλοίο πλέει πολύ αργά στα ανοιχτά της Καρπάθου, μεταφέροντας κυρίως Αφγανούς μετανάστες. Θα δέσει σε ελληνικό λιμάνι- δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ποιο» είπε στο Reuters ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν από την Τουρκία να δεχτεί την επιστροφή του σκάφους, είπε αξιωματούχος του υπουργείου Μετανάστευσης, ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης είχε έρθει σε επαφή με τις τουρκικές αρχές και την Κομισιόν για την επίλυση του ζητήματος.
Η Τουρκία απάντησε αρνητικά στο ελληνικό αίτημα για επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι απ’ όπου ξεκίνησε.
Γολγοθάς για 400 πρόσφυγες
Νωρίτερα μαρτυρίες που μετέδωσε η οργάνωση Aegean Boat Report, ανέφεραν πως υπήρξε ένα λιποθυμικό επεισόδιο με νεαρό ανδρα να μην αντέχει στις κακουχίες ευρισκόμενος για πέμπτη συνεχή μέρα χωρίς τα στοιχειώδη εφόδια.
Το γεωγραφικό στίγμα του πλοίου τους δείχνει από το βράδυ της Παρασκευής να βρίσκονται έξω από την Κάρπαθο (το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να ενημερώνει πως κινούνται σε διεθνή ύδατα) και σήμερα, Σάββατο, έβαλε πλώρη για την Κω.
Θα πρέπει στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως η Aegean Boat Report δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο με πλοίο του Λ.Σ. να ρυμουλκεί (την Πέμπτη) το πλοίο των προσφύγων, προφανώς σε ελληνικά ύδατα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο ο Νότης Μηταράκης όσο και ο Γιάννης Πλακιωτάκης έχουν έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίλυση του περιστατικού.
Το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, ωστόσο, έχει ρητές προβλέψεις για τη διαδικασία που ακολουθείται σε περιπτώσεις ναυαγών και ανθρώπων που θέλουν να ζητήσουν άσυλο. Συνεπώς το αίτημα της Ελλάδας προς την Κομισιόν δείχνει ακριβώς μια προσπάθεια παράκαμψης του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η τουρκική πλευρά δεν έχει απαντήσει ακόμη στο ελληνικό αίτημα, ενώ εξετάζεται όταν βρεθούν σε κάποιο ελληνικό λιμάνι, οι επιβαίνοντες του πλοίου να μεταφερθούν σε κάποιο από τα ΚΥΤ της χώρας.
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή 400 ανθρώπων
«Η απώθηση ανθρώπων που βρίσκονται στη θάλασσα σε ένα ακυβέρνητο πλοίο και αιτούνται συνδρομή διάσωσης είναι απαράδεκτη και απάνθρωπη πρακτική για ένα κράτος δικαίου, όπως η χώρα μας, που δεσμεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της ζωής στη θάλασσα, ενώ αποτελεί και εθνική παραχώρηση όσον αφορά την έρευνα και διάσωση σε περιοχή αρμοδιότητάς μας. Ειδικά η Ελλάδα, που καταγγέλλει την Τουρκία για τη μη εφαρμογή διεθνών συμβάσεων, δεν μπορεί να τις εφαρμόζει κατά το δοκούν και να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές- αφήνοντας 400 ανθρώπους μεσοπέλαγα- επικαλούμενη το γεγονός ότι η γείτονας δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της. Οι πρακτικές αυτές αποδοκιμάστηκαν διεθνώς όταν προσπάθησε η κυβέρνηση Σαλβίνι να τις εφαρμόσει», αναφέρει κοινή δήλωση των Τομεαρχών ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Εξωτερικής Πολιτικής, Γ. Κατρούγκαλου, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ν. Σαντορινιού και Μετανάστευσης Πολιτικής, Γ. Ψυχογιού.
Και συμπληρώνει: «Σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις η χώρα είναι υποχρεωμένη να μεταφέρει το σκάφος σε ασφαλές λιμάνι και να φροντίσει για την σίτιση και την περίθαλψη των επιβατών. Παράλληλα, η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει ευρωπαϊκή συνδρομή για μετεγκαταστάσεις σε άλλα κράτη μέλη και ακόμα πιο αυστηρές πιέσεις στην Τουρκία για τήρηση των υποχρεώσεών της τόσο ως προς την πάταξη δικτύων διακινητών όσο και ως προς το ζήτημα των επιστροφών.
Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να επωμίζεται το βάρος νομικά και ηθικά απαράδεκτων πρακτικών για να καθησυχάζει την υπόλοιπη ΕΕ ότι αποτελεί “ευρωπαϊκή ασπίδα”, καθιστώντας ένα ευρωτουρκικό και ευρωπαϊκό θέμα, ελληνοτουρκικό. Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις χθες δήλωνε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, να κάνει το αυτονόητο, να επαναφέρει τη χώρα στην υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας».
Το χρονικό
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Aegean Boat Report», ήδη από το πρωί της Πέμπτης είχε δεχθεί σήμα κινδύνου, ότι το πλοίο που μεταφέρει περισσότερους από 400 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν παρασύρθηκε λόγω κακοκαιρίας νότια της Ιεράπετρας, κοντά στο νησάκι Χρυσή. Το πλοίο είχε κατεύθυνση την Ιταλία. Οι επιβαίνοντες έκαναν έκκληση για βοήθεια μέσω του 112 και ειδοποίησαν το Λιμενικό Σώμα.
Το «Aegean Boat Report» έδωσε και φωτογραφίες με σκάφος του Λιμενικού Σώματος να πλέει κοντά στο πλοίο, άνδρες των ειδικών δυνάμεων να βρίσκονται πάνω στο πλοίο με τους πρόσφυγες, το οποίο στη συνέχεια, αργά το βράδυ, άρχισε να ρυμουλκείται. Η οργάνωση κατήγγειλε νωρίτερα ότι ενώ υπήρχαν αναφορές για το περιστατικό στα τοπικά ΜΜΕ της Κρήτης από νωρίς την Πέμπτη, οι αρχές δεν επιβεβαίωναν το περιστατικό, αυξάνοντας την ανησυχία για τον ενδεχόμενο να είναι σε εξέλιξη ακόμη μία περίπτωση επαναπροώθησης ανθρώπων προς την Τουρκία.
Σήμερα το μεσημέρι από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του περιστατικού που αναφέρεται ως επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών, ενώ δημοσίευσε και βίντεο με το πλοίο που ρυμουλκείται.