Τη διαγραφή του Γιάννη Λοβέρδου από τη Νέα Δημοκρατία εάν ο ίδιος δεν ζητήσει δημόσια συγγνώμη και δεν ανακαλέσει τη χθεσινή αναφορά του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, ότι ένας άνδρας δεν καθίσταται αυτομάτως κακός πατέρας (εκτός από σύζυγος) αν χτυπάει ή κακοποιεί τη σύζυγό του, συνεπώς πρέπει να μένει το παιδί και με τους δύο γονείς, ζητάει o ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αξιοποιήσει όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα εναντίον του, φωτογραφίζοντας την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.
Η αξιωματική αντιπολίτευση ανέβασε τους τόνους για το θέμα πριν από λίγο στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται ακόμα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Γιάννη Ραγκούση να χαρακτηρίζει τη δήλωση του γαλάζιου βουλευτή «επαίσχυντη και φριχτή», επικρίνοντας την κυβέρνηση και τον Υπουργό Δικαιοσύνης ότι δεν επέδειξαν ανθρώπινα και κοινωνικά αντανακλαστικά.
«Περίμενα τα κοινωνικά κι ανθρώπινα αντανακλαστικά – όχι τα δημοκρατικά και κομματικά – του υπουργού και της ηγεσίας της ΝΔ να αντιδράσουν. Να τον φέρουν εδώ να ζητήσει συγγνώμη, να τον καταδικάσουν ή να τον διαγράψουν. Πλέον το θέμα είναι στην ηγεσία της ΝΔ . Ή θα φέρει εδώ τον κ. Λοβέρδο να ανακαλέσει αυτή την επαίσχυντη, φριχτή δήλωσή του, ζητώντας συγγνώμη από τα παιδιά και την ελληνική κοινωνία ή η ΝΔ θα πρέπει να τον διαγράψει. Διαφορετικά εμείς καθιστούμε σαφές πως αν δεν ανακαλέσει ο ίδιος και δεν ζητήσει συγγνώμη και Η ΝΔ δεν τον διαγράψει θα κινήσουμε όλες τις διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής. Γιατί δεν μπορεί Η βουλή και η κοινωνία να ανεχτεί μία τέτοια αντίληψη και νοοτροπία», σημείωσε ο κ. Ραγκούσης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει με επιστολή που θα αποστείλει στον Πρόεδρο της Βουλής να ζητήσει την παραπομπή του Γιάννη Λοβέρδου στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας για ρητορική μίσους, προκειμένου να του επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις.
Γιάννης Λοβέρδος: Η επίμαχη αναφορά
Η επίμαχη αναφορά του Γιάννη Λοβέρδου στο πλαίσιο της χθεσινής του ομιλίας, σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά της Βουλής έχει ως εξής:
«Αυτήν τη στιγμή το νομοσχέδιο αυτό αποσκοπεί, κατά τη γνώμη μου, και αυτή υποθέτω είναι και πρόθεση του κ. Τσιάρα στο να προστατέψει το παιδί και όχι τους γονείς. Το παιδί είναι προτεραιότητά μας γιατί το παιδί έχει ανάγκη και τους δυο του γονείς, αγαπητές φίλες και φίλοι. Έχει ανάγκη και τους δυο γονείς. Και ξέρετε μπορεί ένα διαζύγιο να είναι πολύ σκληρό και να έχουν συγκρουστεί οι γονείς.
Μπορεί να είσαι κακός σύζυγος, αλλά μπορεί να είσαι καλός γονιός. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του ενός και του άλλου. Μπορεί εγώ να χώρισα με τη γυναίκα μου και να έχω πάθος εναντίον της, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είμαι κακός πατέρας. Όπως αντίστροφα μια γυναίκα, την οποία ο άντρας της την απατούσε, την έδερνε, την κακοποιούσε και έχει μίσος εναντίον του πρώην άντρα της, όμως παρόλα αυτά έχει το παιδί το δικαίωμα να μεγαλώνει και με τους δυο γονείς του».
Γιάννης Λοβέρδος: Μπορεί να ήταν λάθος η διατύπωση;
Ο βουλευτής της ΝΔ, αποδίδει στον ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε τη διαγραφή του, σταλινικές λογικές και χαρακτηρίζει τα βέλη εναντίον του άθλια και γελοία. Με εξίσου βαρείς χαρακτηρισμούς και δηλητηριώδη βέλη αντεπιτέθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος, στον ΣΥΡΙΖΑ και την απαίτησή του να διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, κατηγορώντας την ότι με την ομιλία του στη Βουλή για τη συνεπιμέλεια δικαιολόγησε την ενδοοικογενειακή βία.
Αντί λοιπόν πει ένα απλό συγγνώμη, να αναγνωρίσει το λάθος του και να πάμε παρακάτω, ο κ. Λοβέρδος λέει οτι η φράση του απομονώθηκε, έκανε λόγο για ανθρωποφαγία των μέσων κοινωνικών δικτύωσης και έριξε στην ευθύνη στην αντιπολίτευση…
«Με γνωρίζουν 35 χρόνια ως δημοσιογράφο. Έχω μιλήσει πάντα κατά της βίας. Θεωρώ την ενδοοικογενειακή βία μία από τις φρικτότερες μορφές βίας που υπάρχουν. Επομένως όσα γράφτηκαν για εμένα είναι αστεία. Πόσοι έχουν δει όλη την ομιλία και δεν απομόνωσαν μόνο αυτή τη φράση; Αυτό το νομοσχέδιο που ήρθε είναι για την επιμέλεια των τέκνων μετά από ένα σκληρό διαζύγιο. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην παρέμβει δεσμευτικά για τον φυσικό δικαστή. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και κρίνεται από τα δικαστήρια. Έλεγα πως η Βουλή δεν μπορεί να αποφασίσει για κάθε περίπτωση ξεχωριστά», τόνισε ο κ. Λοβέρδος μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα Mega.
«Προφανώς αν κακοποιεί κάποιος τη γυναίκα του κανένα δικαστήριο στον κόσμο δε θα έλεγε ότι θα πρέπει να δοθεί μέρος της επιμέλειας του παιδιού σε αυτόν τον πατέρα. Είπα ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και δεν μπορούμε να την κρίνουμε αν δεν γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα. Μπορεί κατ’ υπερβολή να είπα αυτό που είπα, μπορεί να ήταν λάθος διατύπωση. Αλλά αυτό που σας είπα τώρα ήταν το νόημα της ομιλίας μου. Ήταν λάθος η διατύπωση αν απομονώσεις μία φράση. Μετά την ομιλία μου δεν υπήρξε κάποια αντίδραση από τους παρόντες βουλευτές. Η αντίδραση ήρθε 24 ώρες μετά, και αφού απομόνωσαν τα ΣΥΡΙΖοτρολ όσα είχα πει. Αυτό που είπα είναι ότι κρίνει το δικαστήριο κάθε περίπτωση και όχι η Βουλή. Η ανθρωποφαγία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι τέτοια που επιτρέπει να απομονωθεί μια φράση. Δεν έκανα λάθος επί της ουσίας. Δεν θα έπρεπε να κάνω λόγο για κακοποίηση για να μην υπάρξει παρεξήγηση, αλλά ήθελα να δείξω την υπερβολή, τίποτα παραπάνω», πρόσθεσε ο ίδιος.