Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Απρίλη από 17.30 – 20.30 στην Παλαιά Βουλή με θέμα: «Η αρπαγή των αρχαιοτήτων στην Κατοχή και ο αγώνας για την επιστροφή τους» υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και του Σύλλογου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Σε σχετικό κείμενο αναφέρονται τα εξής:
Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ενώνουμε τις δυνάμεις μας στο πλαίσιο του αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, βασική πτυχή του οποίου αποτελείη επιστροφή στην Ελλάδα των αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί και λεηλατηθεί, καθώς και η αποκατάσταση των καταστροφών στα πολιτιστικά μνημεία της Ελλάδας που υπέστησαν ζημιές κατά την περίοδο της Κατοχής.
Εν όψει της γερμανικής εισβολής, αρχαιολόγοι και εργαζόμενοι στα μουσεία της χώρας μας προχώρησαν με αυτοθυσία στην «απόκρυψη» σημαντικών αρχαιοτήτων των μεγάλων μουσείων, γεγονός που συντέλεσε στη διάσωσή τους. Ωστόσο, χιλιάδες ευρήματα απ’ όλη την Ελλάδα δεν έγινε δυνατό να διασωθούν από την αρπακτική διάθεση των στρατευμάτων κατοχής και εκλάπησαν μεθοδικά από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και μέσω μιας σειράς παράνομων ανασκαφών. Τα ανυπολόγιστης αξίας πολιτιστικά αγαθά μεταφέρθηκαν παρανόμως εκτός Ελλάδας και σήμερα βρίσκονται στην Γερμανία και αλλού.
Πρόκειται για ένα έγκλημα κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μία από τις πλέον κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Η συνέχιση, δε, της παράνομης παρακράτησης και η μη επιστροφή τους στην Ελλάδα, τη χώρα-νόμιμο δικαιούχο τους, αποτελεί στίγμα για τη μεταπολεμική, δημοκρατική, Γερμανία. Ευλόγως, λοιπόν, αξιώνουμε την άμεση επιστροφή στην Ελλάδα όλων των αρχαιολογικών και πολιτιστικών αγαθών που εκλάπησαν και λεηλατήθηκαν καθώς και την αποκατάσταση των καταστροφών στα πολιτιστικά μνημεία της χώρας μας που υπέστησαν ζημιές κατά την περίοδο της Κατοχής.
Πρόγραμμα ημερίδας
17.30-18.00: Προσέλευση
18.00-18.30: Χαιρετισμοί
18.30-18.40: Προβολή οπτικοακουστικού αρχειακού υλικού
18.40-20.10: Εισηγήσεις
20.10-20.30 Συζήτηση
Χαιρετισμοί
Ν. Βούτσης, πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Λ. Κονιόρδου, υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
Μ. Βλαζάκη, γενική γραμματέας ΥΠΠΟΑ, τ. προέδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής της Σύμβασης του 1970 της UNESCΟ
Ιγνάτιος Αξιώτης, μέλος γραμματείας ΕΣΔΟΓΕ
Τούλα Μαρκέτου, προέδρος ΣΕΑ
Εισηγήσεις
Μανώλης Γλέζος
Η έννοια της λεηλασίας από το Γ΄ Ράιχ
Βασίλης Κοσμόπουλος, σκηνοθέτης, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Η λεηλασία πολιτιστικών αγαθών από το Γ´ Ράιχ κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: η περίπτωση της κατεχόμενης Ελλάδας
Ελένη Πιπέλια, αρχαιολόγος, Διεύθυνση Τεκμηρίωσης & Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών ΥΠΠΟΑ
Λάφυρα πολέμου από την Κατοχή: ένα κεφάλαιο που παραμένει ανοικτό.
Ελευθερία Ακριβοπούλου, αρχαιολόγος – μουσειολόγος, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Αρχαία εν κινδύνω στη Θεσσαλονίκη της Κατοχής.
Γιώργος Τζωράκης, αρχαιολόγος
«Εν μέσω της μαινομένης καταιγίδος…». Η τύχη των κρητικών αρχαιοτήτων τα χρόνια της Γερμανοϊταλικής Κατοχής (1941-1945).
Συντονισμός:
Δρ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, συγγραμματέας Σ.Ε. Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Η επιστροφή στην Ελλάδα των αρχαιοτήτων και των άλλων πολιτιστικών αγαθών που έχουν κλαπεί και λεηλατηθεί κατά την περίοδο της Κατοχής αποτελεί ευθύνη όλων μας!
Καλούμε την Κυβέρνηση, τη Βουλή των Ελλήνων, τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς της χώρας και τους πολίτες να στρατευθούν στον δίκαιο αυτό αγώνα!