Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ζητά μέσω επιστολής του να μην υποχρεώνονται οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, υποστηρίζοντας εμμέσως ότι θα καταργηθεί η ουσία του θέματος της ροής προσφύγων και μεταναστών. Ετοιμάζεται προσχέδιο επί της απόφασης. Η ΕΕ θα θέσει προθεσμία έξι μηνών στους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να καταλήξουν ομόφωνα σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Guardian, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ θα τονίσει στους ηγέτες της ΕΕ, κατά τη Σύνοδο της Πέμπτης, ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις υπήρξαν ένα διχαστικό και αναποτελεσματικό μέτρο.
Ο Τουσκ, σύμφωνα με τον Guardian, θα θέσει προθεσμία έξι μηνών στους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να καταλήξουν ομόφωνα σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, αλλά θα προτείνει και εναλλακτικές αν δεν υπάρχει συναίνεση.
«Αν δεν υπάρξει λύση συμπεριλαμβανομένου του θέματος των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παρουσιάσει έναν τρόπο να προχωρήσουμε», αναφέρει το προσχέδιο επιστολής του Τουσκ προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες,
Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι γίνεται δεκτή η άποψη της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας, που έχουν αντιταχθεί δυναμικά στην ιδέα διασποράς προσφύγων στην Ένωση, με βάση ένα σχέδιο που έφτιαξαν οι Βρυξέλλες.
Υπενθυμίζεται ότι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Τσεχία και μελλοντικός πρωθυπουργός της χώρας Αντρέι Μπάμπις δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να πιέζει την Πράγα να δεχθεί την μετεγκατάσταση προσφύγων, διότι αυτό μπορεί να ενισχύσει τα ακραία κόμματα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κατάργηση του σχεδίου «είναι πιθανόν να προκαλέσει αναστάτωση στην Ιταλία και στην Ελλάδα, χώρες που είχαν ζητήσει από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών τα τελευταία χρόνια» εκτιμά ο Guardian, προσθέτοντας πως η Γερμανία και η Σουηδία αναμένεται επίσης να αντιδράσουν σε οποιοδήποτε σχέδιο που θα μείωνε τη βοήθεια που προσφέρουν άλλα κράτη-μέλη.