Αυτό είναι το στοιχείο που αποτυπώνει τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ, η χώρα που πλήττεται περισσότερο από την επιδημία του κορωνοϊού είναι η Ελλάδα αφού εξαρτιέται βαθιά από κλάδους που επηρεάζονται βαθύτερα από την κρίση.
Πρώτα και κύρια η Ελλάδα εξαρτάται από τον τουρισμό με την τουριστική κίνηση ουσιαστικά να έχει καταρρεύσει. Όμως, έχει καταρρεύσει και ο τομέας κάθε λογής υπηρεσίας από κομμωτήρια έως κάθε είδους επισκευή και εργασία καθώς κατάρρευση καταγράφεται και στον τομέα της εστίασης και της διασκέδασης. Στην οικονομία της Ελλάδας αυτοί είναι οι κλάδοι που παίζουν κυρίαρχο ρόλο.
Χώρες από την αλλη που στηρίζονται στις βιομηχανίες που στηρίζονται σε υψηλές τεχνολογίες καταγράφουν πολύ μικρότερες ζημιές. Και σίγουρα, με το τέλος αυτής της επιδημίας, αυτές οι χώρες, παρά τις απώλειες που θα βιώσουν, θα βγουν ακόμη πιο κερδισμένες και πιο ισχυρές σε σχέση με χώρες όπως η Ελλάδα αλλά και η Ιταλία.
Για να καταλάβουμε λίγο τα μεγέθη του οικονομικού αντίκτυπου που έχει η επιδημία στην Ελλάδα αρκεί να πούμε ότι σε 9 χρόνια σκληρής αδυσώπητης λιτότητας στην Ελλάδα, μεταξύ 2008 και 2016, που έφερε στα γόνατά τους τους Έλληνες και οδηγησε σε μεγάλες αλλαγές τις πολιτικές ισορροπίες, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 26%.
Αυτή η πτώση του ΑΕΠ οδήγησε σε μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων νέων, σε κατάρρευση μισθών και δικαιωμάτων, σε δεκάδες χιλιάδες αυτοκτονίες, σε μαζική ανεργία που έφτασε κοντά το 30%.
Τώρα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι επιπτώσεις στην Ελλάδα μέσα σε μόλις μερικούς μήνες θα οδηγήσουν σε πτώση του ΑΕΠ κατά 35%.
Είναι κατανοητό ότι μία τέτοια πραγματικότητα απλά δε θα είναι βιώσιμη και γι’ αυτό και τα χρήματα που δίνει η κυβέρνηση είναι ψίχουλα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες που διαμορφώνονται.
Εφόσον δε δοθεί μία λύση σε ευρωπαϊκό ή σε παγκόσμιο επίπεδο θα μιλάμε για μία άνευ προηγουμένου καταστροφή.