13.8 C
Chania
Tuesday, December 24, 2024

Η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις ώρες εργασίας των γιατρών – Τι λέει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δ. Βαρνάβας

Ημερομηνία:

«Παράνομη» κρίθηκε η Ελλάδα για τις ώρες εργασίας των γιατρών, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η ελληνική νομοθεσία, επιτρέποντας να εργάζονται οι γιατροί επί 24 ή και περισσότερες ώρες, αδιαλείπτως, αντιβαίνει το δίκαιο της ΕΈ.
Αντίθετο προς το Ευρωπαϊκό Δίκαιο είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα παρέλειψε να εφαρμόσει εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας μη υπερβαίνουσα τις 48 ώρες και δεν καθιέρωσε ελάχιστο ημερήσιο χρόνο αναπαύσεως, ούτε περίοδο αντισταθμιστικής αναπαύσεως, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η υπόθεση έφθασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά από καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από δέκα Ενώσεις Ελλήνων γιατρών, σύμφωνα με τις οποίες οι γιατροί υποχρεώνονταν, βάσει της εθνικής νομοθεσίας, να εργάζονται κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως από 60 έως 93 ώρες. Υποχρεώνονταν, επίσης, σε τακτική βάση, να εργάζονται έως και 32 ώρες, αδιαλείπτως, στον χώρο εργασίας, χωρίς να απολαύουν των ελάχιστων περιόδων ημερήσιας και εβδομαδιαίας αναπαύσεως ή των ισοδύναμων περιόδων αντισταθμιστικής αναπαύσεως.

Η Επιτροπή άσκησε προσφυγή κατά της Ελλάδας λόγω παραβάσεως του Ευρωπαϊκού Δικαίου, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα, παραλείποντας να προβλέψει και/ή να εφαρμόσει εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας μη υπερβαίνουσα τις 48 ώρες και παραλείποντας να καθιερώσει ελάχιστο ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο αναπαύσεως ή ισοδύναμη περίοδο αντισταθμιστικής αναπαύσεως που να διαδέχεται άμεσα τον χρόνο εργασίας, τον οποίο αυτή η περίοδος θεωρείται ότι αντισταθμίζει, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το δίκαιο της ΕΕ.

Σημειώνεται, ότι κατά την κοινοτική οδηγία σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας, η εβδομαδιαία διάρκεια του χρόνου εργασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 48 ώρες κατά μέσο όρο, ενώ κάθε εργαζόμενος πρέπει να διαθέτει, ανά εικοσιτετράωρο, περίοδο αναπαύσεως ελάχιστης χρονικής διάρκειας ένδεκα συναπτών ωρών και, ανά περίοδο επτά ημερών, περίοδο συνεχούς αναπαύσεως ελάχιστης χρονικής διάρκειας 24 ωρών, στις οποίες προστίθενται οι 11 ώρες ημερήσιας αναπαύσεως.

Τί λέει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

“Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία καταδικάζεται η Ελλάδα για παράβαση της νομοθεσίας που αφορά στο μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών, αποτελεί δικαίωση του μακροχρόνιου αγώνα της ΟΕΝΓΕ και των Ενώσεων Γιατρών της χώρας για ασφαλή παροχή υπηρεσιών υγείας και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας των γιατρών που υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα υγείας.” Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και συνεχίζει:

“Το υπουργείο Υγείας οφείλει να συμμορφωθεί άμεσα με την απόφαση του Δικαστηρίου, προβαίνοντας σε προσλήψεις γιατρών, ώστε να στελεχωθούν με επάρκεια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, προκειμένου ο χρόνος εργασίας των γιατρών να προσεγγίσει στις 48 ώρες την εβδομάδα. Οφείλει ταυτόχρονα η κυβέρνηση να βελτιώσει τις εργασιακές συνθήκες και τις αμοιβές των γιατρών στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, αναγκαία προϋπόθεση για τη συνολική αλλαγή του προτύπου περίθαλψης των πολιτών.

Η ΟΕΝΓΕ έχει κατ΄ επανάληψη δηλώσει διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ώστε να υλοποιηθούν στοχευμένα οι προσλήψεις και να βελτιωθούν οι συνθήκες παροχής υπηρεσιών υγείας, αλλά και η ποιότητα ζωής των γιατρών της χώρας μας.”

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ