14.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Η ελληνική τραγωδία: Πράξη Τρίτη

Ημερομηνία:

Του Μάικλ Ρόμπερτς
Το βράδυ της Πέμπτης [23 Απρίλη], οι ηγεσίες της ΕΕ απέτυχαν και πάλι να συμφωνήσουν στον τρόπο παροχής κατάλληλης οικονομικής υποστήριξης στα κράτη-μέλη που έχουν χτυπηθεί πιο άσχημα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το υγειονομικό κόστος της πανδημίας του κοροναϊού και την κατάρρευση των οικονομιών τους από τα lockdown.

Οι ηγε­σί­ες της ΕΕ είχαν ήδη συμ­φω­νή­σει σε ένα πα­κέ­το έκτα­κτων μέ­τρων ύψους 540 δισ. ευρώ. Ακού­γε­ται σαν με­γά­λο ποσό, αλλά στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι απλώς με­ρι­κά δά­νεια του Ευ­ρω­παϊ­κού Μη­χα­νι­σμού Στα­θε­ρό­τη­τας (ESM), ο οποί­ος δα­νεί­ζει μόνο επι­βάλ­λο­ντας στα κρά­τη-μέ­λη που δα­νεί­ζο­νται αυ­στη­ρές προ­ϋ­πο­θέ­σεις πάνω στην δα­πά­νη και την απο­πλη­ρω­μή. Μόλις 38 δισ. ευρώ έχουν δια­τε­θεί άνευ όρων για την υπο­στή­ρι­ξη των συ­στη­μά­των υγεί­ας σε όλη την ευ­ρω­ζώ­νη. Η πρό­τα­ση για το λε­γό­με­νο ευ­ρω-κο­ρο­νο-ομό­λο­γο με το οποίο θα μοι­ρα­ζό­ταν από κοι­νού το χρέος είναι κα­τα­δι­κα­σμέ­νη σε απο­τυ­χία.

Στη συ­νά­ντη­ση της Πέμ­πτης, οι πιο πλητ­τό­με­νες χώρες, με την υπο­στή­ρι­ξη της Γαλ­λί­ας, ζή­τη­σαν μια άμεση με­γά­λη δη­μο­σιο­νο­μι­κή ώθηση. Αλλά οι «4 σφι­χτο­χέ­ρη­δες», Γερ­μα­νία, Αυ­στρία, Ολ­λαν­δία και Φιν­λαν­δία, απέρ­ρι­ψαν και πάλι κάθε άμεση χρη­μα­το­δό­τη­ση σε οποιο­δή­πο­τε προ­τει­νό­με­νο «τα­μείο ανά­καμ­ψης». Αν και η Πρό­ε­δρος της Κο­μι­σιόν, Φον Ντερ Λάιεν έκανε λόγο για ένα τα­μείο με πε­ρί­που 1 τρισ. ευρώ, αυτά τα χρή­μα­τα θα αφο­ρούν κυ­ρί­ως πε­ρισ­σό­τε­ρα δά­νεια. Ο Γκι Βέρ­χοφ­σταντ, πρώην πρω­θυ­πουρ­γός του Βελ­γί­ου, δή­λω­σε ότι το φόρ­τω­μα πε­ρισ­σό­τε­ρων δα­νεί­ων σε δο­κι­μα­ζό­με­νες χώρες δια­κιν­δυ­νεύ­ει να προ­κα­λέ­σει μια «νέα κρίση κρα­τι­κών χρεών». «Οι επι­δο­τή­σεις είναι σαν ρί­χνεις νερό σε μια πυρ­κα­γιά ενώ τα δά­νεια λει­τουρ­γούν σαν καύ­σι­μη ύλη», είπε.

Ο Λού­κας Γκού­τεν­μπεργκ του Κέ­ντρου Ζακ Ντε­λόρ δή­λω­σε ότι υπάρ­χει ο πει­ρα­σμός για την ΕΕ να πα­ρου­σιά­σει στα πρω­το­σέ­λι­δα των εφη­με­ρί­δων τε­ρά­στια ποσά για το τα­μείο, αλλά αυτό θα πρέ­πει να υπο­στη­ρι­χθεί με ση­μα­ντι­κές με­τα­βι­βά­σεις χρη­μά­των στις χει­ρό­τε­ρα πλητ­τό­με­νες χώρες κι όχι απλώς με εγ­γυ­ή­σεις για τα σχέ­δια ιδιω­τι­κών επεν­δύ­σε­ων και με δά­νεια που θα προ­στε­θούν στα χρέη τους. Δή­λω­σε: «Το ερώ­τη­μα είναι: θέ­λου­με να δη­μιουρ­γή­σου­με ένα ερ­γα­λείο που θα δώσει στην Ιτα­λία και την Ισπα­νία ση­μα­ντι­κά πε­ρισ­σό­τε­ρο δη­μο­σιο­νο­μι­κό χώρο;». Και συ­μπλή­ρω­σε, «αυτό απαι­τεί να πέσει στο τρα­πέ­ζι πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο πραγ­μα­τι­κό χρήμα».

Αλλά η Μέρ­κελ επέ­μει­νε ότι κάθε χρη­μα­το­δό­τη­ση που προ­κύ­πτει από δα­νει­σμό στις αγο­ρές πρέ­πει στο τέλος να απο­πλη­ρω­θεί. Είπε προς τους άλ­λους ηγέ­τες ότι υπάρ­χουν «όρια» ως προς το είδος της βο­ή­θειας που μπο­ρεί να προ­σφερ­θεί, προ­σθέ­το­ντας ότι οι επι­δο­τή­σεις «δεν ανή­κουν στην κα­τη­γο­ρία των μέ­τρων με τα οποία μπορώ να συμ­φω­νή­σω». Οπότε το σχέ­διο ανά­καμ­ψης δεί­χνει ότι προ­σφέ­ρει απλώς πε­ρισ­σό­τε­ρα δά­νεια στα κράτη και επι­πλέ­ον εγ­γυ­ή­σεις για τις ιδιω­τι­κές εται­ρεί­ες που θα αυ­ξή­σουν τις επεν­δύ­σεις τους. Όμως «εί­μα­στε σε μια συ­γκυ­ρία όπου οι εται­ρεί­ες δεν πρό­κει­ται να επεν­δύ­σουν γιατί υπάρ­χει με­γά­λη αβε­βαιό­τη­τα», είπε ο Γκρέ­γκο­ρι Κλέις του think tank Bruegel. Πρό­σθε­σε ότι αυτό που χρειά­ζο­νταν οι οι­κο­νο­μί­ες είναι άμε­σες δη­μό­σιες δα­πά­νες, γιατί ο ιδιω­τι­κός το­μέ­ας θα κάνει ελά­χι­στα πράγ­μα­τα.

Η Κο­μι­σιόν πρό­κει­ται να χρη­μα­το­δο­τή­σει το σχέ­διό της δι­πλα­σιά­ζο­ντας τον ετή­σιο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό της ΕΕ από 1% του ευ­ρω­παϊ­κού ΑΕΠ σε 2% και δα­νει­ζό­με­νη στις κε­φα­λαια­γο­ρές. Αλλά όπως έχω ισχυ­ρι­στεί και σε προη­γού­με­νο άρθρο, αυτό θα είναι απελ­πι­στι­κά λίγο για να αντι­στρέ­ψει την κα­τά­στα­ση στις πιο αδύ­να­μες οι­κο­νο­μί­ες της Ευ­ρώ­πης όταν τερ­μα­τι­στούν τα lockdown. Αυτό που χρειά­ζε­ται η Ευ­ρώ­πη είναι ένα άμεσο πρό­γραμ­μα δη­μο­σί­ων επεν­δύ­σε­ων που θα αντι­στοι­χεί πε­ρί­που στο 20% του ευ­ρω­παϊ­κού ΑΕΠ. Αυτό θα έπρε­πε να πα­ρα­κάμ­ψει τις τρά­πε­ζες και να δώσει ώθηση σε δη­μό­σια σχέ­δια στην υγεία, την παι­δεία, τις ανα­νε­ώ­σι­μες πηγές ενέρ­γειας και την τε­χνο­λο­γία πέρα από σύ­νο­ρα στην Ευ­ρώ­πη. Αλλά δεν υπάρ­χει πε­ρί­πτω­ση να συμ­βεί αυτό.

Καθώς η Κο­μι­σιόν ζυ­γί­ζει τι να κάνει για να επα­νέλ­θει με προ­τά­σεις τον επό­με­νο μήνα, η Ευ­ρώ­πη στο σύ­νο­λό της, και οι πιο αδύ­να­μες οι­κο­νο­μί­ες του Νότου πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, βυ­θί­ζο­νται σε μια πτώση που θα ξε­πε­ρά­σει τα βάθη της Με­γά­λης Ύφε­σης του 2008-09. Έχουν ει­πω­θεί πολλά για τις συ­νέ­πειες που αντι­με­τω­πί­ζουν σχε­τι­κά με­γά­λες οι­κο­νο­μί­ες όπως η Ιτα­λία και η Ισπα­νία. Αλλά υπάρ­χει πολύ λι­γό­τε­ρη συ­ζή­τη­ση για την χώρα που είχε συ­ντρι­βεί από την Με­γά­λη Ύφεση, την ευ­ρω­παϊ­κή κρίση χρεών και την δράση της Τρόι­κα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) –την Ελ­λά­δα.

Έχω κα­λύ­ψει το ελ­λη­νι­κό δράμα σε δε­κά­δες άρθρα σε αυτό το μπλογκ από το 2012 και μετά (βάλτε «Greece» στην ανα­ζή­τη­ση). Πλέον η τρα­γω­δία της Ελ­λά­δας έχει γίνει δράμα σε τρεις πρά­ξεις. Η πρώτη ήταν η πα­γκό­σμια χρη­μα­το­πι­στω­τι­κή κα­τάρ­ρευ­ση και η επα­κό­λου­θη οι­κο­νο­μι­κή πτώση που απο­κά­λυ­ψε τα σαθρά θε­μέ­λια του λε­γό­με­νου «μπουμ» κατά τα πρώτα χρό­νια της πα­ρου­σί­ας της Ελ­λά­δας στην Ευ­ρω­ζώ­νη. Η δεύ­τε­ρη ήταν η τρο­μα­κτι­κή πε­ρί­ο­δος λι­τό­τη­τας που επι­βλή­θη­κε από την Τρόι­κα και στην οποία τε­λι­κά υπο­τά­χθη­κε η αρι­στε­ρή κυ­βέρ­νη­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, παρά την ψήφο του ελ­λη­νι­κού λαού στο δη­μο­ψή­φι­σμα που απέρ­ρι­πτε τα δρα­κό­ντεια μέτρα της Τρόι­κα.

Από τότε, η ελ­λη­νι­κή κα­πι­τα­λι­στι­κή οι­κο­νο­μία πα­σχί­ζει να ανα­κάμ­ψει με δυ­σκο­λία. Το 2017, η βαθιά ύφεση είχε πλέον τερ­μα­τι­στεί και υπήρ­χε κά­ποια πε­ριο­ρι­σμέ­νη ανά­πτυ­ξη. Αλλά τα πραγ­μα­τι­κά επί­πε­δα του ΑΕΠ πα­ρα­μέ­νουν πε­ρί­που 25% κάτω από αυτά του 2010. Και η πραγ­μα­τι­κή αύ­ξη­ση του ΑΕΠ είχε αρ­χί­σει να επι­βρα­δύ­νε­ται ξανά (όπως σε πολ­λές χώρες) πριν χτυ­πή­σει η παν­δη­μία. Οι πα­ρα­γω­γι­κές επεν­δύ­σεις πα­ρα­μέ­νουν στά­σι­μες εδώ και 7 χρό­νια, ενώ η απα­σχό­λη­ση έχει μειω­θεί κατά 1/3, επει­δή πολ­λοί μορ­φω­μέ­νοι Έλ­λη­νες (πε­ρί­που μισό εκα­τομ­μύ­ριο) έχουν με­τα­να­στεύ­σει για να βρουν δου­λειά. Με­γά­λα τμή­μα­τα των κα­πι­τα­λι­στι­κών κλά­δων είναι σε νε­κρο­ζώ­ντα­νη κα­τά­στα­ση –πάνω από το 1/3 των δα­νεί­ων που έχουν δώσει οι ελ­λη­νι­κές τρά­πε­ζες δεν εξυ­πη­ρε­τεί­ται και οι ελ­λη­νι­κές τρά­πε­ζες έχουν το υψη­λό­τε­ρο επί­πε­δο μη-εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δα­νεί­ων στην Ευ­ρώ­πη.

Πάνω από όλα, το ελ­λη­νι­κό κε­φά­λαιο αντι­με­τω­πί­σει χα­μη­λή και μειού­με­νη κερ­δο­φο­ρία. Σύμ­φω­να με το Penn World Tables, ο εσω­τε­ρι­κός [ΣτΜ: χωρίς να υπο­λο­γί­ζο­νται «εξω­γε­νείς» πα­ρά­γο­ντες] βαθ­μός από­δο­σης [ΣτΜ: ανα­με­νό­με­νων κερ­δών μιας επέν­δυ­σης] έπεσε κατά 23% από το 1997 ως το 2012. Από τότε και μέχρι το 2017, είχε ανα­κάμ­ψει κατά μόλις 14%. Αλλά το 2017, η κερ­δο­φο­ρία πα­ρέ­με­νε 12% χα­μη­λό­τε­ρη από ότι το 1997. Μετά το 2017, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της AMECO, η κερ­δο­φο­ρία βελ­τιώ­θη­κε, αλλά πα­ρέ­μει­νε 10% κάτω από τα επί­πε­δα πριν την κρίση του 2007.

Πί­να­κας: Εσω­τε­ρι­κός Βαθ­μός Από­δο­σης.

Αλλά σή­με­ρα η τρα­γω­δία της Ελ­λά­δας βρί­σκε­ται στην τρίτη της πράξη, με την παν­δη­μία. Η πα­γκό­σμια οι­κο­νο­μία έχει ει­σέλ­θει σε μια φάση βου­τιάς της πα­ρα­γω­γής, των εμπο­ρι­κών επεν­δύ­σε­ων και της απα­σχό­λη­σης που θα ξε­πε­ρά­σει την Με­γά­λη Ύφεση του 2008-09, η οποία ήταν μέχρι πρό­τι­νος η βα­θύ­τε­ρη πτώση μετά τη δε­κα­ε­τία του ’30. Και η Ελ­λά­δα βρί­σκε­ται εκτε­θει­μέ­νη στην πρώτη γραμ­μή του πυρός. Πε­ρί­που το 25% της οι­κο­νο­μί­ας της αφορά τον του­ρι­σμό, ο οποί­ος είναι κλά­δος που απο­δε­κα­τί­ζε­ται.

Και η κυ­βέρ­νη­ση δεν είναι σε οι­κο­νο­μι­κή θέση να δα­πα­νή­σει για να δια­σώ­σει βιο­μη­χα­νί­ες, θέ­σεις ερ­γα­σί­ας και ει­σο­δή­μα­τα. Για χρό­νια, υπό την επι­βο­λή αρ­χι­κά της τρόι­κα κι έπει­τα της ΕΕ, οι ελ­λη­νι­κές κυ­βερ­νή­σεις έχουν υπο­χρε­ω­θεί να κα­τα­γρά­φουν με­γά­λα πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα στους προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς τους –με άλλα λόγια η κυ­βέρ­νη­ση οφεί­λει να φο­ρο­λο­γεί τους αν­θρώ­πους πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρα από όσα δα­πα­νά σε δη­μό­σιες υπη­ρε­σί­ες.

Πί­να­κας: Δη­μό­σιο πρω­το­γε­νές έλ­λειμ­μα/πλε­ό­να­σμα (ως πο­σο­στό του ΑΕΠ)

Τα πλε­ο­νά­σμα­τα χρη­σι­μο­ποιού­νταν για να απο­πλη­ρώ­νουν το αυ­ξα­νό­με­νο βάρος των επι­το­κί­ων του αστρο­νο­μι­κά υψη­λού δη­μό­σιου χρέ­ους. Κάθε χρόνο, το 3,6% του ΑΕΠ πη­γαί­νει σε απο­πλη­ρω­μές επι­το­κί­ων του δη­μό­σιου χρέ­ους που πα­ρα­μέ­νει σκαρ­φα­λω­μέ­νο στο 180% του ΑΕΠ.

Πί­να­κας: Το ελ­λη­νι­κό χρέος ως πο­σο­στό του ΑΕΠ

Τώρα η οικονομική πτώση θα συρρικνώσει το πραγματικό ΑΕΠ κατά 10% σύμφωνα με το ΔΝΤ και θα στείλει τα επίπεδα του χρέους στο 200% του ΑΕΠ. Οι καθαρές χρηματοπιστωτικές ανάγκες της κυβέρνησης φέτος θα φτάσουν στο 25% του ΑΕΠ (το έλλειμμα του προϋπολογισμού και οι απαιτητές αποπληρωμές χρέους). Αν δεν προκύψει δημοσιονομική υποστήριξη από την υπόλοιπη ΕΕ, ο ελληνικός λαός θα βυθιστεί σε έναν ακόμα μακρύ γύρο λιτότητας μετά την άρση του lockdown.

Πίνακας: Πραγματική μεγέθυνση του ΑΕΠ (%)

Και δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η Ελλάδα θα λάβει κάποια περισσότερη βοήθεια από αυτήν που έλαβε στην Δεύτερη Πράξη –παραμόνο να απορροφήσει ακόμα περισσότερα χρέη.

Η αποτυχία των ηγεσιών της ΕΕ να παράσχουν οικονομική στήριξη προκάλεσε μια οργισμένη αντίδραση από την πρώην υπουργό Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ και «ροκ σταρ» οικονομολόγο, Γιάνη Βαρουφάκη. Ως πρόσφατα εκλεγμένος βουλευτής πλέον, ο Βαρουφάκης επεσήμανε ότι η αντίδραση των ευρωπαϊκών ηγεσιών θα ρημάξει την Ιταλία και την Ελλάδα. Εκτίμησε ότι «η αποσύνθεση της ευρωζώνης ξεκίνησε. Η λιτότητα θα είναι χειρότερη από εκείνη του 2011». Όπως ισχυριζόταν και στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης χρέους το 2015, τα βόρεια κράτη θα όφειλαν να δείξουν «κοινή λογική» καθώς είναι προς το συμφέρον τους να βοηθήσουν κράτη όπως Ιταλία και η Ελλάδα για να διασώσουν την ευρωζώνη.

Αν όμως δεν το πράξουν, τότε ο Βαρουφάκης εκτίμησε ότι «το ευρώ υπήρξε ένα αποτυχημένο σχέδιο» και όλη του η προσπάθεια να σώσει την Ελλάδα και να την κρατήσει στο ευρώ θα έχει αποδειχθεί μάταιη.

Πίσω στο 2015, ο Βαρουφάκης, ο αυτοαποκαλούμενος «ανορθόδοξος μαρξιστής», ως υπουργός Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε να πείσει τις ηγεσίες της ευρωζώνης για την ανάγκη ενότητας. Είχε ισχυριστεί ότι η μακρά ύφεση των περασμένων δέκα χρόνων δεν ήταν «περιβάλλον για ριζοσπαστικές σοσιαλιστικές πολιτικές σε τελική ανάλυση». Αντί για αυτό, «είναι ιστορικό καθήκον της Αριστεράς, στη συγκεκριμένη συγκυρία, να σταθεροποιήσει τον καπιταλισμό, να σώσει τον ευρωπαϊκό καπιταλισμό από τον εαυτό του και από τους ανόητους διαχειριστές της αναπόφευκτης κρίσης της ευρωζώνης». Είχε πει ότι «απλά δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να καλύψουμε το χάσμα που θα ανοίξει μια κατάρρευση του ευρωπαϊκού καπιταλισμού με ένα λειτουργικό σοσιαλιστικό σύστημα». Οπότε εκείνη την περίοδο η λύση που πρότεινε ήταν να «εργαστούμε προς έναν πλατύ συνασπισμό, ακόμα και με δεξιούς, στόχος του οποίου οφείλει να είναι η επίλυση της κρίσης της ευρωζώνης και η σταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Είναι ειρωνεία, αλλά εμείς που απεχθανόμαστε την Ευρωζώνη έχουμε το ηθικό καθήκον να τη σώσουμε!»

Το 2015, ο ρόλος του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ χειρότερος. Ξεχωρίζω τον Βαρουφάκη, επειδή επικαλείται την αναφορά σε κάποιο είδος μαρξισμού και την εναντίωση στην συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ κατά την Δεύτερη Πράξη. Αλλά στα απομνημονεύματά του για την περίοδο των διαπραγματεύσεών του με τους «δεξιούς» της ΕΕ, που κυκλοφορούν με τίτλο «Ενήλικοι στην Αίθουσα» (ΣτΜ: Adults in the Room, στα ελληνικά κυκλοφορεί με τον τίτλο «Ανίκητοι Ηττημένοι»), ο Βαρουφάκης δείχνει ότι έκανε τα πάντα για να αποσπάσει από την Τρόικα μια συμφωνία που δεν θα έριχνε την Ελλάδα σε διαρκή φτώχεια –αλλά απέτυχε.

Σε ένα νέο βιβλίο, το «Συνθηκολόγηση Ενηλίκων» (ΣτΜ: Κυκλοφορεί στα ελληνικά, δείτε εδώ) ο Ερίκ Τουσέν, αποκαλύπτει με δριμύτητα την λανθασμένη προσέγγιση του «ανορθόδοξου μαρξιστή». Ο Τουσέν, που εκείνη την περίοδο δρούσε ως σύμβουλος του ελληνικού κοινοβουλίου για το χρέος, ισχυρίζεται ότι υπήρχε μια εναλλακτική πολιτική που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Βαρουφάκης.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη, ο Βαρουφάκης ρωτήθηκε: «Τι θα είχα κάνει διαφορετικά με την γνώση που έχω πλέον; Νομίζω ότι θα έπρεπε να είμαι πολύ λιγότερο συμφιλιωτικός απέναντι στην Τρόικα. Θα έπρεπε να είχα υπάρξει πολύ πιο σκληρός. Δεν θα έπρεπε να επιδιώξω μια ενδιάμεση συμφωνία. Θα έπρεπε να τους έχω δώσει τελεσίγραφο: Αναδιάρθρωση του χρέους, ή φεύγουμε από το ευρώ σήμερα».

Σήμερα είναι πολύ αργά για αυτήν την αλλαγή άποψης. Αντ’ αυτού, η Τρίτη Πράξη της τραγωδίας μόλις ξεκίνησε.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ