12.8 C
Chania
Sunday, December 29, 2024

Η Επιστροφή, η δυναμική του Νησιού και η εκμετάλλευσή της

Ημερομηνία:

Του Γρηγόρη Πιτσικάκη

Μετρώντας πλέον Ενάμιση χρόνο επιστροφής στο νησί, μετά από τρία χρόνια παραμονής στην Καρδιά, όπως λέγεται, των εξελίξεων,  στο Βέλγιο και συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες και έχοντας την τύχη να υπηρετήσω τον θεσμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου η αλήθεια είναι ότι πολλά πράγματα τα έβλεπα μέσα από ένα άλλο πρίσμα και ίσως να δυσκολεύτηκα να προσαρμοστώ.

Πέφτοντας βέβαια με τα «μούτρα» στην δουλειά για να φέρω εις πέρας τον λόγο που επέστρεψα, για να υπηρετήσω με αφοσίωση τον χώρο του πολιτισμού και συγκεκριμένα το Μουσείο Θύραθεν,  αντιλήφθηκα ότι τα πράγματα δεν άλλαξαν και πολύ μετά την φυγή μου στο εξωτερικό και εννοώ πως η δυναμική παρουσία του νησιού σε πολλά επίπεδα είναι τεράστια.

Αναμφισβήτητα το όνομα Κρήτη σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό είναι συνδεδεμένο με πολλές και διαφορετικές έννοιες καθώς έχει καταφέρει να δώσει το δικό στίγμα σε ολόκληρο το κόσμο πολυποίκιλα. Πιο συγκεκριμένα στο τομέα του τουρισμού έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο brand name που ακούει στο όνομα του νησιού και μέσα από αυτό καταφέρνει ειδικά τα τελευταία χρόνια να καλύψει τις ανάγκες και του πιο «ιδιαιτέρου» τουρίστα αφού ο τελευταίος έχει την δυνατότητα να επιλέξει σε μια σειρά από εναλλακτικές διαδρομές και περιηγήσεις αν θελήσει να ξεφύγει από τα τετριμμένα.

Ένας ακόμη βασικός πυλώνας, που στέκεται δίπλα στον τουρισμό του νησιού, είναι ο πολιτισμός που όσο και αν ακούγεται περίεργο κρατεί καλά αφού συνήθως σε περιόδους κρίσεις δεν καταφέρνει να σταθεί και όμως η άυλη πολιτιστική κληρονομιά οι παραδόσεις η μουσική τα εικαστικά το θέατρο παίζουν σημαντικό ρόλο στην ζωή του νησιού. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στην μεγάλη ιστορία της Κρήτης που καλύπτει τουλάχιστον 5000 χρόνια ιστορίας αλλά και τα πολύ καλά οργανωμένα μουσεία του νησιού. Συνδεδεμένος απόλυτα με τον τουρισμό είναι και ο αγροδιατροφικός τομέας που καταφέρνει να συμβάλει καίρια και ουσιαστικά στην διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου «τουριστικού» πακέτου στην Κρήτη.

Τώρα όσο αφορά την οικονομία του Νησιού αλήθεια είναι πως δεν βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο καθώς η οικονομική κρίση που όλοι βιώσαμε αλλά και βιώνουμε ρήμαξε και διέλυσε τόσο την τοπική όσο και την εθνική οικονομία σίγουρα με ευθύνη και των κυβερνώντων. Επίσης τα προβλήματα του νησιού δεν εξαλείφθηκαν συνεχίζουν και υπάρχουν απλά δεν θα αναφερθώ εκτεταμένα σε αυτά.

Έχοντας λοιπόν αυτά τα δεδομένα τα οποία σίγουρα είναι ενθαρρυντικά για την οικονομική αλλά και πολιτιστική ανάπτυξη του νησιού μας μιας και πλησιάζουν εκλογές σε 5 μήνες περίπου από τώρα σίγουρα οι υποψήφιοι για την λότζια στο Δήμο Ηράκλειο θα τα αναλύσουν και θα θριαμβολογήσουν πολύ περισσότερο για να κερδίσουν τον δημαρχιακό θώκο. Και πολύ καλά θα κάνουν, αλλά στο τέλος σημασία έχει πως θα εκμεταλλευτούν και θα αξιοποιήσουν αυτά τα δεδομένα.

Όποιο και να ναι το αποτέλεσμα σε αυτές τις εκλογές στον δήμο Ηρακλείου, σίγουρα στις επόμενες θα υπάρξουν μεγάλες ανακατατάξεις και πολλές εκπλήξεις και σίγουρα νέα και καθαρά πρόσωπα.

Καλή χρονιά

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Κρήτη – Ακολούθησαν δύο μετασεισμοί

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε...

O «πατέρας» της ΑΙ προειδοποιεί: «Μπορεί να καταστρέψει την ανθρωπότητα τα επόμενα 30 χρόνια»

Ο Βρετανοκαναδός επιστήμονας υπολογιστών, συχνά αναφερόμενος ως «πατέρας» της τεχνητής...