11.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Η Ινδία προσγειώθηκε στον νότιο πόλο της Σελήνης

Ημερομηνία:

Η μονάδα προσεδάφισης από την αποστολή Chandrayaan-3 της Ινδίας προσγειώθηκε σήμερα με επιτυχία στον νότιο πόλο της Σελήνης, με την Ινδία να γίνεται έτσι η τέταρτη μόλις χώρα που έχει επιτύχει προσγείωση στη Σελήνη.

Η απόπειρα της Ινδίας έρχεται λίγες μέρες μετά τη συντριβή του ρωσικού Luna-25 ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί στην ίδια περιοχή.

Το Chandrayaan-3 – «Σεληνιακή Άτρακτος» στα σανσκριτικά – απογειώθηκε από ένα σημείο εκτόξευσης στο νησί Σριχαρικότα της νότιας Ινδίας στις 14 Ιουλίου.

Το κόστος της αποστολής εκτιμάται στα 75 περίπου εκατομμύρια δολάρια. Όπως υπογράμμισε και ο ιδρυτής της Space-X, Ίλον Μασκ, η ταινία Interstellar του Κρίστοφερ Νόλαν στοίχισε 165 εκατομμύρια δολάρια.

Ο νότιος πόλος της Σελήνης θεωρείται ιδιαίτερα υποσχόμενος σε ό,τι αφορά την αναζήτηση παγωμένου νερού. Η επιφάνεια που παραμένει σε μόνιμη σκιά εκεί είναι τεράστια και οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχει πιθανότητα ύπαρξης νερού σε αυτές τις περιοχές.

Οι ΗΠΑ, η πρώην Σοβιετική Ένωση και η Κίνα έχουν καταφέρει επιτυχείς προσγειώσεις κοντά στον ισημερινό της Σελήνης, αλλά καμία δεν προσγείωσε αποστολές στον νότιο πόλο της.

Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) και οι Ινδοί σε όλο τον κόσμο γιόρτασαν το επίτευγμα, το οποίο καθιστά την Ινδία την τέταρτη χώρα που προσγειώνει επιτυχώς διαστημικό σκάφος στη Σελήνη, μετά τη Σοβιετική Ένωση, τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από τον ISRO στη σελίδα του στο YouTube.

Το Chandrayaan-3 έχει ύψος περίπου 2 μέτρα και έχει μάζα λίγο περισσότερο από 1.700 κιλά και είναι εξοπλισμένο για τη μελέτη του σεληνιακού νότιου πόλου.

Η ανάδειξη της Ινδίας σε σημαντικό παίκτη στο διάστημα έρχεται πριν από τις εθνικές εκλογές του επόμενου έτους. Η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι εστιάζει στην τόνωση των επενδύσεων στον διαστημικό τομέα, ιδιαίτερα για εκτοξεύσεις δορυφόρων.

Ο Μόντι τόνισε κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης της αποστολής στη Σελήνη ότι ο ISRO έγραφε «ένα νέο κεφάλαιο στη διαστημική οδύσσεια της Ινδίας», ανυψώνοντας έτσι «τις προσδοκίες και τις φιλοδοξίες κάθε Ινδού».

Πηγή: kosmodromio.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα κρυπτονομίσματα επιστρέφουν – Πώς θα αποφύγουμε την καταστροφή

Όλα δείχνουν πως το πάρτι των κρυπτονομισμάτων ξαναρχίζει. Το...

Κοντά στην εκλογή προέδρου από την πρώτη Κυριακή στον ΣΥΡΙΖΑ

Κοντά στην εκλογή από την πρώτη Κυριακή των εκλογών...

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία...