Για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική και το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό στη Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα αντάλλαξαν απόψεις επιστήμονες από 15 χώρες της Μεσογείου, στη διεθνή συνάντηση εργασίας MEDCOAST 2016 στην πόλη Dalyan της Τουρκίας.
Το Ίδρυμα MEDOAST ασκεί σημαντικό επιστημονικό ρόλο στη θαλάσσια έρευνα και στη διαχείριση της παράκτιας ζώνης για 25 χρόνια, και διατηρεί στενούς επιστημονικούς συνεργάτες από τις χώρες της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.
Την Περιφέρεια Κρήτης που συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στη διεθνή συνάντηση (το 2015 το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Βάρνα της Βουλγαρίας) την εκπροσώπησε η Δ/ντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Ελένη Χατζηγιάννη.
Σε ομιλία της αναφέρθηκε σε προγράμματα που έχουν εκπονηθεί την τελευταία δεκαετία στη Μεσόγειο, στα συμπεράσματα και στις προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν σε σχέση με τις τοπικές ιδιαιτερότητες, τις περιφερειακές στρατηγικές και τις διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες στις υπο-λεκάνες της Μεσογείου, αλλά και με κριτήριο την αυξημένη πίεση στο παράκτιο περιβάλλον από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης σε καίριους τομείς στις παράκτιες περιοχές.
Η Περιφέρεια εξάλλου, μέσω της συνεργασία της με ευρωπαϊκά δίκτυα και με συναφή ερευνητικά ιδρύματα, είναι παρούσα σε σημαντικές συναντήσεις, πρωτοβουλίες και συνεργασίες, για την έκφραση της επιστημονικής άποψης αλλά και τη διεκδίκηση ανταγωνιστικών προγραμμάτων για την αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων και τη βιώσιμη διαχείριση του παράκτιου περιβάλλοντος της Κρήτης, ως νησιωτικής Περιφέρειας της Μεσογείου.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη και την παρουσία εκπροσώπων της Γεν. Διεύθυνσης Θαλασσίων Θεμάτων και Αλιείας της ΕΕ (DG MARE) και του Τμήματος Περιβαλλοντικών Επιστημών (Θαλάσσιος και Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός) του Πανεπιστημίου του Liverpool, ενώ ακολούθησε εκπαιδευτική ενότητα με νέους ερευνητές των συμμετεχουσών χωρών.