Γνωρίστηκαν πριν από 32 χρόνια στην Ιταλία ως καθηγητής πανεπιστημίου και φοιτητής, όμως ακόμα και σήμερα διατηρούν σχέσεις. Ο ομότιμος πια καθηγητής Ιχθυολογίας του Πανεπιστημίου του Μπάρι, Τζιοβάνι Μαράνο, βρέθηκε στην Κρήτη και συναντήθηκε με τον επιχειρηματία σήμερα Λυκούργο Αναγνωστάκη. Μίλησε μάλιστα στον φακό της “ΚΡΗΤΗ TV” για την ιχθυοκαλλιέργεια στην Ελλάδα και την Κρήτη.
Στην Κρήτη, με την τόση ηλιοφάνεια και τις καθαρές θάλασσες, η ιχθυοκαλλιέργεια δεν έχει ακόμη διαδοθεί αρκετά, παρά με κάποιες μικρές μονάδες στη Σούδα και τη Σητεία. Την ίδια ώρα, στον Ζαρό Ηρακλείου και την Αργυρούπολη Ρεθύμνου γίνεται εκτροφή ψαριών γλυκού νερού.
Ο ομότιμος καθηγητής Ιχθυολογίας του Πανεπιστημίου του Μπάρι στην Ιταλία, Τζιοβάνι Μαράνο, εξηγεί τις διαφορές ανάμεσα στην εκτροφή στη θάλασσα και στο γλυκό νερό: «Δύο είναι τα πιο εύκολα στην εκτροφή θαλάσσια ψάρια: το λαβράκι και η συναγρίδα. Εάν αυτά δεν αποδίδουν, τότε είναι σίγουρο ότι η ιχθυοκαλλιέργεια θα περιέλθει σε κρίση. Μάλιστα, στο γλυκό νερό η εκτροφή και αναπαραγωγή είναι πιο εύκολη. Τα θαλάσσια είδη είναι πιο δύσκολα για ιχθυοκαλλιέργεια. Στη Βόρεια Ιταλία, η εκτροφή ψαριών σε γλυκό νερό αναπτύσσεται επειδή είναι συνηθισμένα στις μεταβολές».
Υπάρχουν βέβαια και κάποιες τεχνικές που βοηθούν στην αναπαραγωγή των ψαριών στη θάλασσα, όπου και οι προϋποθέσεις είναι πιο απαιτητικές και καλύπτονται στις θάλασσες της Κρήτης. Ο Τζιοβάνι Μαράνο έχει επιμεληθεί τη λειτουργία πολλών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας σε όλη τη μεσογειακή θάλασσα της Ιταλίας, αλλά και στην ενδοχώρα μονάδες γλυκού νερού.
«Θα πρέπει να μπορούν τα ψάρια την ημέρα με το φως να έρχονται κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας και το βράδυ να βυθίζονται προς τα κάτω. Και όσον αφορά τα λαβράκια και τη συναγρίδα, είναι πολύ σημαντικά ψάρια, που θα μπορούσαν να λύσουν το διατροφικό πρόβλημα κάποιων πληθυσμών, αφού πρόκειται για ευμεγέθη ψάρια», επισήμανε.