Κατά το 2020, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) μειώθηκε κατά 8,7% στο σύνολο της Χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι Περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου, των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης και της Δυτικής Μακεδονίας
Μειώθηκε σημαντικά η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία για την Κρήτη το 2020. Συγκεκριμένα, η μείωση είναι της τάξης του 14,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που εκδόθηκαν στις 31 Ιανουαρίου. Η Κρήτη αποτελεί μια από τις περιοχές της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη μείωση, στις οποίες η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία μειώθηκε περισσότερο από 10%. κατά την περίοδο της πανδημίας.
Η μείωση θεωρείται αναμενόμενη και ειδικά σε μια τόσο δύσκολη χρονιά. Αυτό που έχει ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι η Κρήτη είναι η μόνη με τόσο μεγάλη μείωση ανάμεσα σε περιφέρειες η κύρια δραστηριότητα των οποίων είναι ο τουρισμός και ο πρωτογεννής τομέας, οπότε είναι εύλογο σε μια χρονιά με περιορισμούς στη μετακίνηση, να υπάρχει πτώση στους δείκτες. Στον ίδιο πίνακα με την Κρήτη βρίσκονται το Νότιο Αιγαίο, η Δυτική Μακεδονία και Ιόνια Νησιά.
Όσον αφορά στη συμμετοχή των Περιφερειών στη δημιουργία της ΑΠΑ, το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει η Αττική με 47,8% και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 13,6%.
Με βάση την περιφερειακή κατανομή της ΑΠΑ και τα στοιχεία των στατιστικών πληθυσμού (υπολογιζόμενος πληθυσμός στο μέσο του έτους) υπολογίζεται το κατά κεφαλήν περιφερειακό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ). Η ανάλυσή του δείχνει μείωση 9,8% για το σύνολο της Χώρας μεταξύ των ετών 2019 και 2020.
Από την περιφερειακή ανάλυση παρατηρείται ότι οι Περιφέρειες με τη σημαντικότερη μείωση είναι το Νότιο Αιγαίο, τα Ιόνια Νησιά, η Κρήτη και η Δυτική Μακεδονία, ενώ τη μικρότερη μείωση παρουσιάζει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.