Η κρίση επηρεάζει την διατροφή των Κρητικών, καθώς επίσης και το άγχος και η κακή ψυχολογία.
Της Ελένης Πολυχρονάκη
Τα τελευταία χρόνια η κρίση έχει επηρεάσει κάθε τομέα της καθημερινής ζωής της κάθε οικογένειας.Το πιο σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας είναι η διατροφή και οι διατροφικές επιλογές, τις οποίες οι Κρητικοί έχουν αλλάξει ριζικά, καθώς στην πλάστιγγα μεταξύ τροφίμων και οικονομίας, οι άνθρωποι έχουν αδυναμία να ξοδέψουν και προτιμούν να στερηθούν ορισμένα αγαθά.
Η Γενική Γραμματέας της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος, Ειρήνη Μασαούτη, μίλησε στο prismanews.gr σχετικά με το πώς η κρίση επηρεάζει την διατροφή των Ελλήνων. Συγκεκριμένα δήλωσε Στροφή στη μεσογειακή διατροφή έχει κάνει το 65% των Ελλήνων λόγω της οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, εννέα στους δέκα καταναλωτές έχουν αλλάξει τις αγοραστικές τους συνήθειες, περιορίζοντας την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζουν και προσέχοντας τις τιμές τους.
Σε πανελλήνιο επίπεδο έρευνες δείχνουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις επιλογές που κάνουν οι Έλληνες στις αγορές των τροφίμων, αλλά και των υπόλοιπων αγαθών, με μία σαφή τάση περιορισμού των καταναλωτικών εξόδων. Δυστυχώς, οι αλλαγές αυτές οφείλονται κυρίως στο οικονομικό κόστος και όχι στην ευαισθητοποίηση των ελλήνων προς την Μεσογειακή Διατροφή, συμπλήρωσε η κ. Μασαούτη.
Ιδιαίτερα στην Κρήτη, φαίνεται πως οι άνθρωποι επιλέγουν κυρίως να γευματίσουν εντός σπιτιού, καθώς έρευνες των τελευταίων ετών δείχνουν πως οι περισσότεροι (7 στις 10 οικογένειες) δεν τρώνε κανένα γεύμα εκτός σπιτιού αλλά καταναλώνουν αρκετές γρήγορες επιλογές όπως είναι τα τηγανητά και μεγάλη ποσότητα ζυμαρικών, ενώ αυτοί που καταναλώνουν κάτι από έξω θα επιλέξουν μία λύση που τις περισσότερες φορές είναι ιδιαίτερα λιπαρή και υψηλής θερμιδική αξίας (ταχυφαγία κ.α.).
Η κ. Μασαούτη τόνισε το γεγονός πως στην Κρήτη είναι ακόμα πιο εύκολη η φροντίδα της Μεσογειακής διατροφής, λόγω της εύκολης πρόσβασης στα γεωργικά προϊόντα. Συγκεκριμένα είπε Ένα παραπάνω στην Κρήτη, είναι ευκολότερο να πλησιάσουμε την παραδοσιακή μας διατροφή, η οποία χαρακτηρίζεται για την ωφέλιμη δράση της στην υγεία μας, εφόσον η Κρήτη είναι από τις λίγες περιοχές της Ελλάδος που δεν έχει εξαλειφθεί η αγροτική παραγωγή και η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το ελαιόλαδο που αποτελούν τη βάση της παραδοσιακής κρητικής διατροφής, θα μπορούν εύκολα να μπουν, καθημερινά, στο τραπέζι των καταναλωτών της Κρήτης και να ενταχθούν σε ένα γενικότερα ισορροπημένο διατροφικό οικογενειακό πρόγραμμα.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την διατροφή των Κρητικών και ίσως κάποιοι έχουν αρχίσει και στρέφονται ήδη σε πιο ποιοτικές διατροφικές επιλογές. Όμως αυτό θα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής κατ’ επιλογήν (ακόμα και εάν οι οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν) και με απόλυτη συνείδηση ο καθένας από εμάς, θα πρέπει να επιλέγει με γνώμονα την υγεία μας και τη γενικότερη ποιότητα της καθημερινότητας μας.
Το σίγουρο είναι ότι μπορούμε να κάνουμε καλή διατροφή και συνάμα οικονομία εφόσον συμβουλευτούμε έναν ειδικό διατροφολόγο-διαιτολόγο, ο οποίος μπορεί να μας κατευθύνει με τον καλύτερο τρόπο και να μας συντάξει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, χωρίς περιττά έξοδα.
Μεγάλο αντίκτυπο της κρίσης συναντούμε καθημερινά στη ψυχολογία των ανθρώπων, με κυριότερες μορφές εκείνες του άγχους και της κακής διάθεσης γενικά. Σε ποιό βαθμό αυτή η ψυχολογία αλλοιώνει την διατροφή μας; Η κ. Μασαούτη μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που δημιουργεί η κακή ψυχολογία Μπορεί να οδηγήσει ακόμα και τους πλέον διατροφικά ευσυνείδητους ανθρώπους στην εφαρμογή ανθυγιεινών διατροφικών μοτίβων, το οποίο δημιουργεί περισσότερο άγχος, ειδικά αν αλλάξει η κατάσταση του σώματος. Έτσι, το άτομο μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο συνεχών εσωτερικών συγκρούσεων που πολλές φορές τον οδηγούν σε λανθασμένες επιλογές. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες από τις πιο συνήθεις λανθασμένες συνήθειες των ατόμων που αντιμετωπίζουν συχνά κρούσματα άγχους:
Συχνή κατανάλωση καφέ και αύξηση καπνίσματος
Άστατα ωράρια γευμάτων
Κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών
Παράλειψη πρωινού γεύματος
Συναισθηματική υπερφαγία
Βουλιμικές τάσεις σε φαγητό
Χαμηλή κατανάλωση νερού
Υψηλή κατανάλωση αναψυκτικών και αλκοολούχων ποτών
Αυξημένη κατανάλωση έτοιμων γευμάτων
Γρήγορες δίαιτες
Χαμηλή ή μηδαμινή φυσική δραστηριότητα
Γενικότερα, το άγχος λειτουργεί αρνητικά στον ανθρώπινο οργανισμό εκτός εάν το άτομο μπορεί να το ελέγξει και να το οριοθετήσει και μέσω αυτού να μπορέσει να αποδώσει καλύτερα και να βάλει στόχους που θα τον βοηθήσουν στην ζωή του. Όμως, αυτό απαιτεί εξαιρετικά μεγάλη προσπάθεια, ώστε να καταφέρει το άτομο να το έχει ως ωφέλιμο εργαλείο του και όχι ως εμπόδιο του στις επιλογές του. Χρειάζεται μια συστηματοποιημένη προσπάθεια για τη μείωση του άγχους, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της διατροφής μας και να μειωθεί ο κίνδυνος για την υγεία μας. Στην προσπάθεια αυτή σύμμαχοί μας θα μπορούσαν να είναι η γυμναστική, α αναζήτηση κάποιων hobby, η ανάγνωση βιβλίων, οι εναλλακτικές μορφές άσκησης και –το σημαντικότερο-η κοινωνικοποίηση στον ελεύθερο χρόνο μας.