Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Περιφέρειας Κρήτης για την περίοδο 2024-2028, καταγγέλλοντας πως αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και όχι τις ανάγκες του λαού. Ο επικεφαλής της παράταξης, Αλέκος Μαρινάκης, υπογράμμισε ότι το σχέδιο αγνοεί τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, όπως η ανεργία, η ακρίβεια και η υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», το σχέδιο δίνει έμφαση σε έργα υποδομής που ευνοούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ αγνοεί τις βασικές ανάγκες των πολιτών, όπως η προστασία από φυσικές καταστροφές, η βελτίωση των υποδομών υγείας και παιδείας και η δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας. Η παράταξη προτείνει ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα βασίζεται στις ανάγκες του λαού και θα εξασφαλίζει μια δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία.
Πιο αναλυτικά, σε σχετικό κείμενο αναφέρονται τα εξής:
Για το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Περιφέρειας Κρήτης 2024-2028, που συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο στις 28 Νοέμβρη, τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Αλέκος Μαρινάκης.
Αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του Επιχειρησιακού Σχεδίου, που -όπως και τα προηγούμενα Σχέδια- μόνο τον λαό της Κρήτης δεν εξυπηρετούν και γι’ αυτό η «Λαϊκή Συσπείρωση» το καταψήφισε. Τόνισε πως η μεγάλη πλειοψηφία του λαού της Κρήτης δεν ζει σε γυάλα, ούτε σε εικονικές πραγματικότητες. Ζει ακριβώς τις συνέπειες της «ανάπτυξης» την οποία τάζει η περιφερειακή αρχή, που στον καπιταλισμό αφορά τους λίγους, αφορά τα κέρδη του κεφαλαίου, σε βάρος του λαού και με τα χρήματα που βγαίνουν από τον πλούτο και τον ιδρώτα του λαού.
Αυτό το παρόν ζουν οι εργάτες και οι υπάλληλοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κρήτη της «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού. Οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι όμιλοι αυξάνουν τα κέρδη τους και οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την εκμετάλλευση, η πλειοψηφία του λαού έχει γονατίσει από την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, τη φοροληστεία, τις τιμές κάτω του κόστους στα προϊόντα του βιοπαλαιστή αγροτοκτηνοτρόφου.
Αυτή η μεγάλη πλειοψηφία του λαού αντιλαμβάνεται πως οι τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η εποχή μας για να βελτιωθεί ριζικά η ζωή του λαού υπονομεύονται, για τα κέρδη των λίγων, από τις «προτεραιότητες» κράτους και κυβερνήσεων.
Συγκυριακά, μάλιστα, αυτή η αντίθεση έγινε φανερή στην ίδια τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου και συγκεκριμένα:
Τα μεγάλα λόγια για το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Περιφέρειας κατέρρευσαν μπροστά στην άθλια πραγματικότητα του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου (ΕΝΕΕΓΥΛ) Ηρακλείου, όπως την αποτύπωσαν οι ίδιοι γονείς των μαθητών που έκαναν αγωνιστική παρέμβαση στη συγκεκριμένη συνεδρίαση και μίλησαν για την επικίνδυνη κατάσταση στις λυόμενες αίθουσες που στεγάζονται από το 2006 παιδιά με αυξημένες ανάγκες, για τις απαράδεκτες «λύσεις» που προτείνονται για τη μεταστέγαση του Σχολείου και για την κατεπείγουσα ανάγκη ανέγερσης νέου, σύγχρονου, ασφαλούς σχολείου.
Τα μεγάλα λόγια για το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Περιφέρειας κατέρρευσαν, επίσης, μπροστά στην εργασιακή ανασφάλεια των συμβασιούχων στις υπηρεσίες της περιφέρειας, οι πιο πολλοί από το 2018, που έκαναν αγωνιστική παρέμβαση στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, απέναντι στην κοροϊδία κυβέρνησης- περιφέρειας. Κομμάτι της ίδιας πολιτικής, της καπιταλιστικής ανάπτυξης, είναι η ανακύκλωση της ανεργίας, το τσάκισμα του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η ίδια η περιφερειακή αρχή Κρήτης έχει μεγάλη συνεισφορά στην πλήρη αποσάθρωση των σχέσεων εργασίας και την κατάργηση της μονιμότητας και γι’ αυτό άλλωστε προβλέπει στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της 14.809.794,69 € την 4ετία, για τεχνική Βοήθεια, τεχνικούς συμβούλους και αναπτυξιακούς οργανισμούς.
Είναι καθαρό, υπογράμμισε ο Αλέκος Μαρινάκης, ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή περιφερειακή πολιτική που θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής, που θα προστατεύει τη ζωή και τη λαϊκή περιουσία, όταν η γενικότερη πολιτική παραμένει αντιλαϊκή. Τα μεγάλα λόγια για την ασφάλεια της Κρήτης έχουν θαφτεί στα λασπόνερα των πλημμυρών, στα συντρίμμια των σεισμών και στ’ αποκαΐδια των πυρκαγιών. Την ίδια ώρα, το Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών είναι μόλις το 4,39 % των χρηματοδοτήσεων στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της Περιφέρειας Κρήτης 2024-2028, σε ένα νησί που έχει δοκιμαστεί πολλές φορές. Που είναι νωπές οι μνήμες από την τραγική απώλεια ανθρώπων λόγω της έλλειψης πρόληψης για φυσικές καταστροφές. Που οι ζημιές και οι πληγές ακόμη είναι ανοιχτές, υπενθυμίζοντας την αναλγησία και την επιλεκτική ανικανότητα του εχθρικού για τον λαό κεντρικού και τοπικού κράτους.
Οι ευθύνες κυβερνήσεων και περιφερειακής αρχής δεν μπορούν να κρυφτούν, συνέχισε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης. Η περιφερειακή αρχή είναι συνένοχη στην αντιλαϊκή πολιτική την οποία και στηρίζει και υλοποιεί. Η τάχα ακομμάτιστη περιφερειακή αρχή των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ είναι εκπρόσωπος των κυβερνήσεων, ξεπλένει τις ευθύνες των κυβερνήσεων, τον βαθιά αντιλαϊκό και αντεργατικό χαρακτήρα της πολιτικής τους, απουσιάζει πλήρως οποιαδήποτε ουσιαστική πίεση στην εκάστοτε κυβέρνηση. Επιπλέον, με τις «δανειακές συμφωνίες» που -όπως δηλώνει ο περιφερειάρχης- προγραμματίζει η περιφερειακή αρχή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) βάζει πλάτη στην πολιτική των περικοπών, θέλει να απαλλάξει (με αρνητικές συνέπειες για τον κρητικό λαό) την κυβέρνηση από την υποχρέωση της χρηματοδότησης της Περιφέρειας για αντιπλημμυρικά και όλα τα αναγκαία για τον λαό έργα.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ που υλοποιεί η περιφερειακή αρχή, η «Λαϊκή Συσπείρωση» μπαίνει μπροστά στους αγώνες, στις διεκδικήσεις του λαού της Κρήτης για έργα και δράσεις που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες :
- Ολοκληρωμένο σχεδιασμό, έργα και υποδομές προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλα φυσικά φαινόμενα και κινδύνους σε όλες τις ΠΕ του νησιού, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση και αξιοποίηση πόρων και του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, κτλ.
- Συστηματικούς και ουσιαστικούς ελέγχους για την αντισεισμική επάρκεια των δημοσίων κτιρίων και ιδιωτικών. Παρεμβάσεις και έργα αντισεισμικής θωράκισης των δημόσιων κτιρίων (σχολεία, δομές Υγείας κ.ά.).
- Κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων με σκοπό την ύδρευση και άρδευση, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την αντιπλημμυρική προστασία, χωρίς ιδιώτες και ΣΔΙΤ.
- Άμεσα μέτρα για την οδική ασφάλεια στα πιο επικίνδυνα σημεία του ΒΟΑΚ και του υπόλοιπου οδικού δικτύου. ΒΟΑΚ από την Κίσσαμο ως τη Σητεία, σύγχρονο, ασφαλή, χωρίς πρόσθετη φορολογία, διόδια και παραχωρήσεις σε ιδιώτες, για ένα ασφαλές, ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν οδικό δίκτυο σε όλη την Κρήτη.
- Πολιτικές και μέτρα προστασίας των δασών, των υδάτων, του αέρα και του εδάφους, ορθολογική χρήση τους για τις ανάγκες του λαού και όχι βορά στα χέρια των επιχειρηματιών.
- Να παραδοθούν μια σειρά χώροι στην τοπική κοινωνία, όπως το αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», τα κτίρια στον Λόφο Καστέλι στα Χανιά, κτλ.. Να αξιοποιηθούν για τις λαϊκές ανάγκες χώροι όπως το Στρατόπεδο Μαρκόπουλου στα Χανιά. Να προστατευθούν χώροι ιστορικής σημασίας, όπως το Φρούριο Ιτζεδίν και να αποκατασταθούν μνημεία σε όλη την Κρήτη.
- Ολοκληρωμένο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, με επίκεντρο την ανακύκλωση στην πηγή, την απαγόρευση της καύσης, με σεβασμό στο περιβάλλον και χωρίς επιβάρυνση του λαού.
- Σύγχρονες και αποκλειστικά δημόσιες δομές Υγείας – Πρόνοιας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού με πλήρη κρατική χρηματοδότηση και στελέχωση με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό, που θα παρέχουν τις υπηρεσίες σε όλους δωρεάν.
- Στελέχωση των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης με μόνιμο επιστημονικό και άλλο προσωπικό. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Εξασφάλιση του αναγκαίου και σύγχρονου εξοπλισμού, μέσων (υπηρεσιακά μηχανήματα, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά μέσα).