10.8 C
Chania
Friday, December 27, 2024

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων για τις πρωτοπόρες γυνααίκες του περιβαλλοντικού κινήματος

Ημερομηνία:

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) βρίσκει την Ελλάδα αντιμέτωπη με το τεράστιο πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών και τη χαμηλή θέση της γυναίκας στη χώρα μας που την κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης. Όμως η κατάσταση αλλάζει μετά την πρωτοβουλία της Σοφίας Μπεκατώρου και πολλών άλλων γυναικών να μιλήσουν ανοιχτά και να καταγγείλουν τη βία και την κακοποίηση των γυναικών.

Οι γυναίκες στην εποχή μας παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο διεθνώς και στην προστασία του περιβάλλοντος και στο κίνημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης (δείτε σχετικό βιντεοκλίπ). Από την Αγγλία και τις ΗΠΑ με τη Jane Goodall και την Winona Laduke μέχρι τη Σουηδία με τη Greta Thunberg, από την Ινδία με τη Vandana Shiva έως το Μεξικό με την Isela Gonzalez Diaz, από τον Καναδά με τη Naomi Klein έως τις ιθαγενείς γυναίκες που πρωτοστατούν στην προστασία του δάσους του Αμαζονίου. Ας μάθουμε για μερικές από αυτές;

v  JANE GOODALL

Η Jane Goodall είναι πιο γνωστή για την αγάπη της για τους χιμπατζήδες και την επί πολλά χρόνια έρευνα πεδίου που έκανε γι’ αυτό το είδος. Τον Ιούλιο του 1960, ταξίδεψε από την Αγγλία στην Τανζανία και ξεκίνησε να ανακαλύψει τα μυστικά της ζωής του είδους των χιμπατζήδων. Η αντισυμβατική της προσέγγιση κι η έρευνά της μεταμόρφωσαν τις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους και τα ζώα. Το 1977, η Jane ίδρυσε το Ινστιτούτο Jane Goodall (Jane Goodall Institute), το οποίο συνεχίζει την έρευνά της σε όλο τον κόσμο. Ίδρυσε ακόμη τον οργανισμό Jane Goodall’s Roots and Shoots για να ενδυναμώνει νέους όλων των ηλικιών να κινητοποιούν τους συνανθρώπους τους και να εκπληρώνουν το πάθος τους για την προστασία της φύσης. Τώρα, η Jane ταξιδεύει στον κόσμο (είχε έρθει και στην Ελλάδα πριν μερικούς μήνες) μιλώντας για τα περιβαλλοντικά ζητήματα κι ενθαρρύνοντας την ενεργοποίηση νέων ανθρώπων για το μέλλον του πλανήτη. Πρόσφατα κυκλοφόρησε ντοκιμαντέρ για τη ζωή της (https://films.nationalgeographic.com/jane-the-movie)

v  VANDANA SHIVA (1952)

Η Vandana Shiva  είναι μια Ινδή ακαδημαϊκός και ακτιβίστρια για την προστασία του περιβάλλοντος που έχει διαθέσει μεγάλο μέρος της ζωής της στην υπεράσπιση της βιοποικιλότητας. Το 1991, ίδρυσε τον οργανισμό Navdanya, ένα ερευνητικό ινστιτούτο που στοχεύει στην προστασία της ποικιλότητας και της ακεραιότητας των ιθαγενών σπόρων, ενώ επίσης προωθεί τις πρακτικές δίκαιου εμπορίου. Το ερευνητικό της Ινστιτούτο έχει αφοσιωθεί στην ανάδειξη των πιο σημαντικών ζητημάτων για την προστασία της φύσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης της εποχής μας. Συγγραφέας πάνω από 20 βιβλίων. Για τη ζωή της δείτε και το σχετικό ντοκιμαντέρ http://vandanashivamovie.com/

v  GRETA THUNBERG (2003)

Η Greta Thunberg ξεκίνησε τη μαθητική και νεανική παγκόσμια διαμαρτυρία για την Κλιματική Κρίση, όταν τον Αύγουστο του 2018 αντί για το σχολείο πήγαινε καθημερινά έξω από το Σουηδικό Κοινοβούλιο με ένα πλακάτ «Απεργία στα σχολεία για το Κλίμα», καλώντας τους πολιτικούς να πάρουν μέτρα πριν να είναι αργά, εγκαταλείποντας τα ορυκτά καύσιμα. Παρά τις ρατσιστικές επιθέσεις που δέχθηκε καθώς έχει διαγνωσθεί στο φάσμα του αυτισμού, κατάφερε να κινητοποιήσει χιλιάδες μαθητές και νέους από τη Σουηδία στην αρχή κι εκατοντάδες χιλιάδες από όλο τον κόσμο αργότερα οργανώνοντας τις Παγκόσμιες Ημέρες Δράσης για το Κλίμα μέσα από την οργάνωση – δίκτυο «Παρασκευές για το Μέλλον / Fridays For Future»

v  WINONA LADUKE (1959)

Η ιθαγενής Αμερικανίδα ακτιβίστρια Winona LaDuke έμαθε νωρίς στη ζωή της τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ιθαγενείς Αμερικανοί: Ο πατέρας της, ένας άνδρας από τη φυλή Objibwe από τον Καταυλισμό White Earth της Minnesota, είχε μια μακρά ιστορία ακτιβισμού για την απώλεια της γης των Ινδιάνων που τους είχε δοθεί με συνθήκες, Αλλά μέσα στην παραδοσιακή σύνδεση της φυλής της με τη γη, είδε επίσης ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και τοπικά βασισμένης, περιβαλλοντικά υπεύθυνης παραγωγής των πάντων από την τροφή μέχρι την ενέργεια. Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμά της White Earth Land Recovery Project έχει αναβιώσει την καλλιέργεια του άγριου ρυζιού στη Minnesota, και πουλάει παραδοσιακές τροφές με την ετικέτα του «Ιθαγενής Σοδειά» (Native Harvest). Είναι επίσης συνιδρύτρια της Honor the Earth (Τιμήστε τη Γη), οργάνωσης που ξεκίνησε από Ιθαγενείς και παρέχει επιχορηγήσεις σε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες Ιθαγενών. «Η δύναμη», λέει, «βρίσκεται στη γη, είναι στη σχέση σου με τη γη. Παρέχοντας ένα μοντέλο γι’ αυτή τη σχέση, ελπίζει ότι κι άλλοι λαοί, καθώς κι οι φυλές των Ιθαγενών Αμερικανών, θα μπορέσουν να καταλάβουν την αξία του βιώσιμου, συνδεδεμένου με τη γη, τρόπου ζωής.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News και στο facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η επιμονή των εταιρειών να περιορίζουν την ικανότητα των καταναλωτών να επισκευάζουν τα προϊόντα τους | Βίντεο

Η εταιρεία John Deere, κορυφαίος κατασκευαστής γεωργικών μηχανημάτων, εφαρμόζει...

Χρονιά αποφάσεων για τις εξορύξεις στην Κρήτη το 2025

Εντός του 2025, πιθανόν κατά τους πρώτους μήνες του...

Αθωωτική η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την 56χρονη από το Ρέθυμνο

Εκδικάστηκε η υπόθεση της ρεθυμνιώτισας, Αγαθής Μαρκοπούλου, η οποία κατηγορούνταν για...