14.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Η ΟΝΝΕΔ Χανίων για τον ένα χρόνο από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: “Ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς άνδρες του 20ου αιώνα”

Ημερομηνία:

Με κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Οργάνωση Νέων Νέας Δημοκρατίας Χανίων αναφέρεται στον ένα χρόνο από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Ήταν 29η Μαΐου 2017, ανήμερα της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως, όταν έφυγε από την ζωή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο μεγάλος αυτός πολιτικός άνδρας, έχει μείνει στις μνήμες όλων των Ελλήνων για την πολυσχιδή πολιτική του δράση, καθώς επίσης και για τον τρόπο που διήγαγε την βιωτή του, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά. Είτε κανείς συμφωνεί είτε διαφωνεί με την πολιτική που ακολούθησε, δεν μπορεί να μην παραδεχθεί την συμβολή του στην διαμόρφωση της χώρας μεταπολεμικά.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γεννήθηκε το 1918 στην Χαλέπα Χανίων. Διετέλεσε Υφυπουργός Οικονομικών, Υπουργός Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων επί πρωθυπουργίας Σοφοκλή Βενιζέλου, ενώ σε επόμενες κυβερνήσεις έλαβε τις υπουργικές θέσεις των Υπουργείων Οικονομικών, Συντονισμού και Εξωτερικών. Η πορεία του και το έργο που επετέλεσε στις θέσεις αυτές ήταν τόσο σπουδαίο, ώστε σε μερικές περιπτώσεις να χαρακτηρίζεται ως άτυπος πρωθυπουργός.

Πιο γνωστός όμως έμεινε στις μνήμες όλων λόγω της αρχηγίας του στην Ν.Δ. και της πρωθυπουργίας του την περίοδο 1990 – 1993. Το έργο του ως Πρωθυπουργού της Ελλάδος ήταν σημαντικό τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Προχώρησε σε διαρθρωτικές αλλαγές προς εξυγίανση του δημοσίου τομέα, με μεταρρυθμίσεις όπως η απελευθέρωση του ωραρίου, η κίνηση κεφαλαίων και η απορρύθμιση της οικονομίας από διοικητικές και κυβερνητικές παρεμβάσεις. Πίστευε ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να γίνουν οι αλλαγές αυτές, διότι όπως ανέφερε, η χώρα οδηγούταν στην χρεοκοπία και στην είσοδό της στο ΔΝΤ, κάτι που δυστυχώς συνέβη μερικά χρόνια αργότερα, γεγονός που δικαίωσε τα λόγια του τότε Πρωθυπουργού.

Σε διεθνές επίπεδο από την άλλη επέτυχε την εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδος – ΗΠΑ, οργάνωσε την Διάσκεψη της Βουλιαγμένης με την συμμετοχή του ΟΗΕ, για αποτροπή της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, αλλά τα μεγαλύτερο έργο του ήταν η υπόθεση του Μακεδονικού ζητήματος. Στην Σύνοδο της Λισαβόνας έπεισε τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσουν τις ελληνικές θέσεις για το εν λόγω ζήτημα. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία, η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε λόγω των αντίθετων απόψεων των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Τέλος, υπήρξε υπέρμαχος της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος εβρισκόμενος στην Μεγαλόνησο το 1965.

Αυτά όσον αφορά την πολιτική του δράση. Γνωστή έμεινε και η αντιστασιακή του δράση κατά της Δικτατορίας του 1967 – 1974, όπου δικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο Κρήτης. Όμως, η αντίσταση που προέβαλε δεν περιορίστηκε μόνο κατά της ανατροπής του πολιτεύματος, αλλά και ενάντια της υποδούλωσης της χώρας. Πολλοί γνωρίζουν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως πολιτικό άνδρα, αλλά λίγοι ως Ήρωα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με την κήρυξη του πολέμου κατά της Ελλάδος, κατετάγη στον Ελληνικό Στρατό ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός, πολεμώντας στο μέτωπο της Μακεδονίας εναντίον των Γερμανών. Κατά την διάρκεια της κατοχής ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, προσχωρώντας στην Εθνική Οργάνωση Κρήτης (ΕΟΚ), και ως δικηγόρος, είχε σπουδάζει Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπερασπιζόταν τους Έλληνες αντιστασιακούς, οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τις δυνάμεις κατοχής. Όμως, το σπουδαιότερο επίτευγμά του ήταν πως υπήρξε από τους πρωταγωνιστές των συμφωνιών του Θερίσσου και της Τρομάρισσας, μεταξύ της ΕΟΚ και του ΕΑΜ, που είχαν ως αποτέλεσμα την αποφυγή του εμφυλίου σπαραγμού στην νήσο της Κρήτης. Επίσης, εξ’ αιτίας της αντιστασιακής του δράσης, είχε δις φυλακιστεί και καταδικαστεί σε θάνατο από τους Γερμανούς, το 1944. Ως ελάχιστο φόρο τιμής το Ελληνικό Κράτος και η Μ. Βρετανία του απένειμαν μετάλλια για τον αγώνα του.

Αυτός ήταν με λίγα λόγια ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς άνδρες του 20ου αιώνα, ο οποίος συνέβαλλε στην πολιτική ζωή του τόπου. Ένας άνθρωπος ο οποίος ασχολείται με τα κοινά μια χώρας, κρίνεται από το κατά πόσο συνέβαλλε στην ευημερία των πολιτών της. Αν λοιπόν κάποιος θελήσει να κρίνει το έργο του, τότε σίγουρα το πρόσημο στο αποτέλεσμα αυτού θα είναι θετικό. Πόσο μάλλον αν αναλογιστεί, πως αυτός ο άνθρωπος πριν γίνει πολιτικός ταγός της Ελλάδος, την είχε υπηρετήσει και από την πλέον δύσκολη θέση, εκείνη του στρατιώτη εν καιρώ πολέμου. Αυτόν τον άνθρωπο είχε την τιμή η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας να έχει ως επίτιμο Πρόεδρό της. Αιωνία σου η μνήμη αείμνηστε Κωνσταντίνε Μητσοτάκη. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

16χρονος στη ΜΕΘ μετά από σοβαρό τροχαίο στην Κίσσαμο

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων νοσηλεύεται ένας...

Εμπορικά κέντρα και σε Ηράκλειο και Χανιά σχεδιάζει η Trade Estates

Σε πόλεις με κρίσιμη μάζα καταναλωτών, κάτι που μεταφράζεται...

Βιβλίο για τη δολοφονία της Καρολάιν έγραψε η ψυχολόγος της

Ένα βιβλίο εμπνευσμένο από τη δολοφονία της Καρολάιν έγραψε...