Η Ελλάδα και η Ουγγαρία έχουν μπλοκάρει το νέο σχέδιο του 11ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε συνεδρίαση της Επιτροπής των Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ, απαιτούν την αφαίρεση ορισμένων εταιρειών από τον κατάλογο εκείνων που υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ρωσίας να ξεπεράσει τις δυτικές κυρώσεις, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το βελγικό τηλεοπτικό κανάλι RTBF την Πέμπτη.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του, δεν υπάρχουν συστημικές αντιρρήσεις από τις χώρες της ΕΕ για το νέο σχέδιο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Νωρίτερα, η ευρωπαϊκή εφημερίδα Politico επικαλέστηκε πηγές της που ανέφεραν ότι η συζήτηση για τις κυρώσεις αναβλήθηκε κατά μία εβδομάδα μέχρι τις 14 Ιουνίου.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια νέα εκδοχή των προτάσεων για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε συνάντηση των πρεσβευτών [της ΕΕ] την Τετάρτη, αλλά δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Οι πρεσβευτές της ΕΕ θα επιστρέψουν για να συζητήσουν αυτές τις προτάσεις στις 14 Ιουνίου», αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες ελπίζουν να καταλήξουν σε τελική συμφωνία μέχρι τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσαν επανειλημμένα τον Μάιο ότι το 11ο πακέτο κυρώσεων θα επικεντρωθεί στην αυστηροποίηση των μηχανισμών επιβολής των κυρώσεων και στην προσπάθεια να μειωθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνει η Ρωσία για να σπάσει τον αποκλεισμό από τις κυρώσεις.
Σύμφωνα με τους ίδιους, οι κυρώσεις πρόκειται να επεκταθούν σε εταιρείες από τρίτες χώρες που επανεξάγουν στη Ρωσία προϊόντα που έχουν υποστεί κυρώσεις.
Στα τέλη Μαΐου, ορισμένα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης και διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το αρχικό σχέδιο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε απορριφθεί και είχε σταλεί πίσω για αναθεώρηση από τις χώρες της ΕΕ, οι οποίες φοβούνταν ότι τα μέτρα αυτά θα συνέβαλαν στην απομόνωση της ΕΕ στον κόσμο.
Το Politico δημοσίευσε επίσης την Πέμπτη τη γνώμη του Τζιμ Ο’ Μπράιαν, επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Κυρώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, ο οποίος δήλωσε ότι οι αποστολές μικροτσίπ και βασικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων προς τη Ρωσία, τις οποίες η Δύση προσπάθησε να εμποδίσει με κυρώσεις, είχαν ήδη επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία. Η εφημερίδα σημείωσε ότι η Ρωσία βελτιώνει την ικανότητά της να αντιμετωπίζει τις δυτικές κυρώσεις.