Ο Δήμος Κισσάμου, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, προσέχουν τις όμορφες παραλίες τους. Δείχνουν έτσι την αγάπη τους. Φροντίζουν τα αλμυρίκια, ποτίζοντας τα, ασπρίζουν τους κορμούς τους, διατηρώντας τα υγιή. Οι ακτές είναι καθαρές.
Όμως προχτές – και βεβαίως όχι σκόπιμα – έγινε ένα λάθος. Βλέποντας οι υπεύθυνοι τις φοβερές πυρκαγιές, έβαλαν συνεργεία καθαριότητας να μαζέψουν τα ξερά χόρτα, προφανώς φοβούμενοι και με αυτούς τους καύσωνες μη τυχόν προκληθεί πυρκαγιά. Όμως δυστυχώς, μαζί με τα ξερά τα μηχανήματα θέρισαν και τα χλωρά. Και τα χλωρά ήταν τα κρινάκια της θάλασσας που ήταν έτοιμα ν’ ανθίσουν. Με τρόμο είδαμε στον σωρό τα ξερά χόρτα που μάζευαν περισσότερα ήταν τα φύλλα απ’ τα κρινάκια.
Η παραλία που είναι κάτω απ’ το ξενοδοχείο δίπλα στο φροντισμένο παρκάκι για παιδιά και ενήλικες ήταν σαν σπαρμένα τα κρινάκια. Τόσο πολλά. Έτοιμα ν’ ανθίσουν. Όταν ανθίζουν τόσο πολλά μαζεμένα είναι ένα υπέροχο θέαμα. Τα θαυμάζαμε κάθε χρόνο! Τα παρακολουθούσαμε φέτος! Είχαν πετάξει μέσα απ’ την άμμο, χορτάτα απ’ την αλμύρα της θάλασσας που τα τρέφει, τα ζωηρά εύρωστα φυλλαράκια τους.
‘’Ααα, λέγαμε, την επόμενη εβδομάδα θ’ ανθίσουν! Θα τα δούμε και φέτος. Είναι έτοιμα!’’
Όμως, την επόμενη μέρα, με τρόμο είδαμε μαζί με τους σωρούς τα ξερά χόρτα και τα κρινάκια σκοτωμένα! Η παραλία ‘’καθαρή’’ χωρίς ίχνος όμως απ’ την ζωή τους. Τα κρινάκια της θάλασσας! ’’ Ο πρίγκιπας με τα κρίνα’’ της Κνωσσού. Το έμβλημα της Κρήτης απ’ την αρχαιότητα. Άραγε πόσο ακόμα θα αντέξουν;
Α. Κ. Α.