17.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

Η Ρώμη αποφάσισε τη ρήξη με τις Βρυξέλλες

Ημερομηνία:

Η κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε τελικά να μην κάνει ούτε βήμα πίσω στις προβλέψεις  που περιέχονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού της για το 2019, απόφαση που οδηγεί σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μια νέα μεγάλη περιπέτεια φαίνεται πως ξεκινά στην Ευρώπη μετά την απόφαση της Ιταλίας. Αρνούμενη να μεταβάλει τα στοιχεία που περιέχονται στον προϋπολογισμό της, η Ρώμη εκτίθεται στον κίνδυνο να κινηθεί «διαδικασία επί παραβάσει» για το υπερβολικό έλλειμμά της, η οποία επισύρει δυνητικά οικονομικές κυρώσεις που ισούνται με το 0,2% του ΑΕΠ της. Αυτό μεταφράζεται σε 3,4 δισ. Ευρώ. ΜΕ ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση των αγορών.

Ο πόλεμος Ρώμης – Βρυξελλών ξεκίνησε πριν έναν μήνα περίπου όταν η Κομισιόν —για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ— απέρριψε το προσχέδιο του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού. Ο λόγος ήταν το ότι σε αυτόν αύξηση του ελλείμματος αντί μείωσής του, πράγμα που παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες όπως αυτοί ορίζονται για τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η Κομισιόν έστειλε πίσω στη Ρώμη το προσχέδιο διατυπώνοντας τις ενστάσεις της και δίνοντας της περιθώριο μέχρι χθες για να αναθεωρήσει τα φιλόδοξα πλάνα της.

Το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας συνεδρίασε χθες αποφασίζοντας να πει «όχι» στο ευρωπαϊκό τελεσίγραφο. «Ο στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, και δεσμευόμαστε να το διατηρήσουμε σε αυτό το επίπεδο», δήλωσε μετά το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο προήδρευσε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, ξεκαθάρισε ότι η πρόβλεψη για το έλλειμμα θα μείνει αμετάβλητη στο 2,4% του ΑΕΠ και αυτή για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 1,5%, αν και σημείωσε ότι θα υπάρξουν περισσότερες αποκρατικοποιήσεις και στενή παρακολούθηση των δημοσίων δαπανών. « Έχουμε την πεποίθηση ότι ο προϋπολογισμός είναι αυτός που χρειάζεται η χώρα για να ξαναμπεί στον σωστό δρόμο», ανέφερε από την πλευρά του ο Λουίτζι Ντι Μάγιο, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κι επικεφαλής του λαϊκιστικού Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, ο υπουργός Οικονομίας Τζοβάνι Τρία έστειλε μια επιστολή στις Βρυξέλλες που θα παραληφθεί τις επόμενες ώρες, στην οποία εξηγεί την απόφαση της κυβέρνησης της Ρώμης, συνοδεύοντάς τη με μια παρουσίαση μέτρων διαρθρωτικής προσαρμογής και επενδύσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Προειδοποιήσεις

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό της ιταλικής κυβέρνησης – και πολλοί πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές τα χαρακτηρίζουν λαϊκίστικα – υπάρχει κίνδυνος να αυξήσουν το έλλειμμα στο 2,9% το 2019 και στο 3,1% το 2020, ενώ η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 1,2%.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, απηύθυνε νέα έκκληση για διάλογο και σημείωσε ότι ελπίζει τα δύο μέρη να καταλήξουν σε έναν «συμβιβασμό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μιλώντας χθες στο ευρωκοινοβούλιο επανέλαβε ότι η ΕΕ θέλει να «τείνει το χέρι» στην Ιταλία και σημείωσε ότι κανένας δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την πλευρά του, προειδοποίησε χθες ότι το σχέδιο της Ρώμης θα κάνει τη χώρα ευάλωτη στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της και υπάρχει κίνδυνος να την οδηγήσει σε ύφεση, προτείνοντας αντ’ αυτού μια «συγκρατημένη» δημοσιονομική προσαρμογή για να μειωθούν τα κόστη αναχρηματοδότησης του ιταλικού κρατικού χρέους που φτάνει στο 131% του ΑΕΠ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ