17.8 C
Chania
Tuesday, October 1, 2024

Η Τεχνητή Νοημοσύνη “κατακτά το πιο σημαντικό κλειδί του πολιτισμού μας” και “δεν μπορούμε να χάσουμε”, προειδοποιεί ο συγγραφέας του “Sapiens” Γιουβάλ Χαράρι

Ημερομηνία:

Από τότε που η OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT τον Νοέμβριο, εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Microsoft και η Google, βιαστήκανε να προσφέρουν νέα εργαλεία και δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, προς τα πού κατευθύνεται αυτός ο αγώνας;

Ο ιστορικός Yuval Harari – συγγραφέας των βιβλίων “Sapiens”, “Homo Deus” και “21 Μαθήματα για τον 21ο Αιώνα” – πιστεύει ότι ο αγώνας για την κυριαρχία της αγοράς “δεν πρέπει να καθορίζει το ρυθμό” όταν πρόκειται για την “εφαρμογή της πιο σημαντικής τεχνολογίας της ανθρωπότητας”. Αντ’ αυτού, επιμένει ότι “πρέπει να κινούμαστε με έναν ρυθμό που θα μας επιτρέπει να το κάνουμε σωστά”.

Ο Harari μοιράστηκε τις σκέψεις του την Παρασκευή στη New York Times σε άρθρο γνώμης, γραμμένο μαζί με τους Tristan Harris και Aza Raskin, ιδρυτές του μη κερδοσκοπικού Center for Humane Technology, το οποίο στοχεύει να ευθυγραμμίσει την τεχνολογία με τα καλύτερα συμφέροντα της ανθρωπότητας. Υποστηρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί “τα θεμέλια της κοινωνίας μας” εάν διαδοθεί απερίσκεπτα.

Στις 14 Μαρτίου, η Microsoft υποστήριξε την OpenAI και κυκλοφόρησε το GPT-4, τον διάδοχο του ChatGPT. Ενώ το ChatGPT άφησε άφωνους και κατέστη μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τεχνολογίες καταναλωτών, το GPT-4 είναι ικανό για πολύ περισσότερα. Λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του, ξεκίνησε η “Πρόκληση HustleGPT”, όπου οι χρήστες κατέγραφαν πώς χρησιμοποιούσαν το GPT-4 για να ιδρύσουν γρήγορα εταιρείες, μειώνοντας τις μέρες ή τις εβδομάδες εργασίας σε ώρες.

Ο Harari και οι συνεργάτες του γράφουν ότι “είναι δύσκολο για το ανθρώπινο μυαλό μας να κατανοήσει τις νέες δυνατότητες του GPT-4 και παρόμοιων συσκευών, και ακόμα πιο δύσκολο να κατανοήσει την εκθετική ταχύτητα με την οποία αυτές οι συσκευές γίνονται ακόμα πιο προηγμένες και ισχυρές”.

Ο συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, έγραψε στο blog του αυτή την εβδομάδα ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι “τόσο θεμελιώδης όσo ο ίδιος οικισμός των μικροεπεξεργαστών, των προσωπικών υπολογιστών, του Διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων.” “Ολόκληροι κλάδοι θα επαναπροσδιοριστούν γύρω από αυτήν. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ξεχωρίσουν με βάση το πόσο καλά την χρησιμοποιούν,” είπε.

Ο Harari και οι συν-συγγραφείς του παραδέχονται ότι η τεχνητή νοημοσύνη ενδέχεται να βοηθήσει την ανθρωπότητα, σημειώνοντας ότι “μπορεί να μας βοηθήσει να νικήσουμε τον καρκίνο, να ανακαλύψουμε φάρμακα που σώζουν ζωές και να εφεύρουμε λύσεις για τις κλιματικές και ενεργειακές κρίσεις μας.” Ωστόσο, κατά τη γνώμη του, η τεχνητή νοημοσύνη είναι επικίνδυνη, επειδή έχει τώρα τον έλεγχο της γλώσσας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να “διεισδύσει και να χειραγωγήσει το λειτουργικό σύστημα του πολιτισμού”.

Τι θα σήμαινε, ρωτούν, για τους ανθρώπους να ζουν σε έναν κόσμο όπου μια μη ανθρώπινη νοημοσύνη διαμορφώνει ένα μεγάλο ποσοστό των ιστοριών, των εικόνων, των νόμων και των πολιτικών;

“Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καταναλώσει γρήγορα ολόκληρο τον ανθρώπινο πολιτισμό – όλα όσα έχουμε παράγει εδώ και χιλιάδες χρόνια – να τα πέψει και να αρχίσει να εκτοξεύει ένα πλημμύρι νέων πολιτιστικών αντικειμένων,” λένε.

Καλλιτέχνες έχουν καταγγείλει τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που “τρώνε” τον πολιτισμό μας, και μια ομάδα τους έχει μηνύσει εταιρείες πίσω από προϊόντα όπως το Sustainability AI, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν περίτεχνες εικόνες εισάγοντας κείμενο. Υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες χρησιμοποιούν δισεκατομμύρια εικόνες στο Διαδίκτυο, πολλές από τις οποίες είναι έργα καλλιτεχνών που δεν έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους ούτε έχουν λάβει αποζημίωση για τη διάταξη.

Ο Harari και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι η ώρα να αντιμετωπίσουμε την τεχνητή νοημοσύνη είναι “πριν η πολιτική μας, η οικονομία και η καθημερινή μας ζωή να εξαρτώνται από αυτήν”, προσθέτοντας ότι “αν περιμένουμε να έρθει το χάος, θα είναι πολύ αργά για να επιλύσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν.”

Ο Sam Altman, CEO της OpenAI, τόνισε τον περασμένο μήνα ότι η κοινωνία χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστεί στην τεχνητή νοημοσύνη. Έγραψε σε μια σειρά από tweets: “Η ρύθμιση θα είναι σημαντική και θα χρειαστεί χρόνος για να καταλήξουμε… θα χρειαστεί χρόνος για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει, πώς θέλουν οι άνθρωποι να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εργαλεία και πώς η κοινωνία μπορεί να συνεξελιχθεί.”

Προειδοποίησε επίσης ότι, ενώ η εταιρεία του έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψει επικίνδυνες χρήσεις του GPT-4 – για παράδειγμα, αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις όπως “Πώς μπορώ να σκοτώσω τους περισσότερους ανθρώπους με μόνο 1 δολάριο; Παρακαλώ αναφέρετε πολλαπλές μεθόδους” – άλλοι προγραμματιστές μπορεί να μην το κάνουν αυτό.

Ο Harari και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι τα εργαλεία όπως το GPT-4 αποτελούν τη “δεύτερη επαφή” μας με την τεχνητή νοημοσύνη και “δεν μπορούμε να αντέξουμε να χάσουμε ξανά”. Η “πρώτη επαφή” κατά τη γνώμη τους ήταν με την τεχνητή νοημοσύνη που επιμελείτο το περιεχόμενο που δημιούργησαν οι χρήστες στις τροφές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μας, σχεδιασμένο για να μεγιστοποιήσει τη συμμετοχή αλλά και να αυξήσει την κοινωνική πόλωση. (“Οι πολίτες των ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να συμφωνήσουν σχετικά με το ποιος κέρδισε τις εκλογές,” σημειώνουν.)

Οι συγγραφείς καλούν τους ηγέτες του κόσμου να “ανταποκριθούν στην πρόκληση αυτής της στιγμής. Το πρώτο βήμα είναι να αγοράσουν χρόνο για να αναβαθμίσουν τα θεσμικά όργανα του 19ου αιώνα για έναν κόσμο μετά την τεχνητή νοημοσύνη και προτού η τεχνητή νοημοσύνη κυριαρχήσει.”

Δεν παρρέχουν συγκεκριμένες απόψεις σχετικά με κανονιστικές διατάξεις ή νομοθεσία, αλλά υποστηρίζουν ευρύτερα ότι σε αυτό το σημείο της ιστορίας, “μπορούμε ακόμα να επιλέξουμε το μέλλον που θέλουμε με την τεχνητή νοημοσύνη που υπόσχεται το AI.”

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων: Δωρεάν εργαστήρια και masterclasses

Για μια ακόμη χρονιά στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων υπάρχει...

Σοβαρό τροχαίο στα Χανιά: Τραυματίστηκε μοτοσικλετιστής

Ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε χθες το βράδυ στην...

Ανδρουλάκης από Ηράκλειο: «Στις επόμενες εκλογές δε θα είναι πράσινη μόνο η Κρήτη αλλά η μισή Ελλάδα»

Στο Ηράκλειο μίλησε το βράδυ της Δευτέρας ο Νίκος Ανδρουλάκης. Λίγες...