Ο Δήμος Καντάνου, η ΙΛΑΕΚ, ο Σύλλογος Επιστημόνων Σελίνου, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σούγιας διοργάνωσαν με επιτυχία, Ημερίδα με θέμα:
«Η Λισσός και η ευρύτερη περιοχή της» την Κυριακή 8 Ιουλίου, στην Σούγια.
Την Ημερίδα παρακολούθησε πλήθος κόσμου που γέμισε σχεδόν ασφυκτικά την αίθουσα του Μουσείου της Σούγιας.
Εξαιρετικού επιστημονικού ενδιαφέροντος εισηγήσεις έγιναν από επιφανείς αρχαιολόγους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
Ο κ. Λευτέρης Πλάτων, Αν. Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε διεξοδικά για το ανασκαφικό έργο του Νικόλαου Πλάτωνα και παρουσίασε αδημοσίευτα μέχρι σήμερα στοιχεία από τις ανασκαφές της περιόδου 1957-1960. Συναρπαστικά στοιχεία από τις εργασίες αποκατάστασης του Ασκληπιείου, ιδιόχειρες σημειώσεις ,αναλύσεις και περιγραφές των ευρημάτων από τον κορυφαίο Αρχαιολόγο –Ανασκαφέα Ν. Πλάτωνα παρουσιάστηκαν στην ημερίδα.
Το φωτογραφικό υλικό από τη συνεργασία του Νικόλαου Πλάτωνα με τους ντόπιους εκείνης της εποχής δημιούργησε συγκίνηση στους παρευρισκόμενους που αναγνώριζαν συγγενικά τους πρόσωπα στις φωτογραφίες της ανασκαφής. Το αρχειακό υλικό ανέδειξε πτυχές από την ηρωική προσπάθεια του ανασκαφέα να αναστηλώσει το Ασκληπιείο και να φέρει στο φως, μετά από χιλιάδες χρόνια, τα εξαιρετικά γλυπτά του.
Η κ. Σταυρούλα Μαρκουλάκη, συνταξιούχος Αρχαιολόγος της Εφορείας Χανίων, πρώην πρόεδρος της ΙΛΑΕΚ, μέλος της επιστημονικής ομάδας των αρχαιολόγων που μελετούν τον αρχαιολογικό χώρο της Λισσού, στην εισήγησή της παρουσίασε την τοπιογραφία της περιοχής σε συνδυασμό με τα ευρήματα του χώρου, προσθέτοντας σημαντικές λεπτομέρειες από τα συμπεράσματα των σύγχρονων ερευνών – μελετών. Νεότεροι επιστήμονες προχώρησαν σε ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, όπως η κυρία Κωνσταντίνα Βενιέρη, που ανακοίνωσε τα πορίσματα της έρευνας για το «Κοινό των Ορείων», ενώ ο κ. Νεκτάριος Νικολακάκης, Ιστορικός-Τουρκολόγος, παρουσίασε την έρευνα για την σύνθεση του πληθυσμού στις κοινότητες Μονής και Κουστογέρακου στην Τουρκοκρατία, σύμφωνα με την απογραφή του 1650.
Εξαιρετικά εντυπωσιακή ήταν η Μελέτη του κ. Μανούτσογλου, καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών πόρων για τα υδροχημικά χαρακτηριστικά του νερού της πηγής της Λισσού. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν το νερό της πηγής είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, διαττανθρικές ρίζες αλλά και ανόργανα στοιχεία , ανήκει λοιπόν η πηγή στην κατηγορία της ελαφρώς θερμής ιαματικής πηγής.
Η κυρία Μαλούκου Αναστασία, DEA ΝΕ Φιλολογίας, Φιλόλογος της Β/θμιας Εκπαίδευσης ενημέρωσε τους παρισταμένους για τη συναρπαστική εμπειρία της εκπόνησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν την ιστορία και τα μνημεία της Λισσού, ο κ. Κώστας Αρχοντάκης, Ιατρός – Ερευνητής, ανέλυσε τους μύθους για το θεό Ασκληπιό, την ιστορία και τη μετεξέλιξη των θεραπευτικών μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν στα Ασκληπιεία.
Η κυρία Νανά Χαλκιαδάκη- Μπασιά, Φιλόλογος παρουσίασε την εικόνα που κατέγραψαν οι ξένοι περιηγητές στο Σέλινο, ενώ ο κύριος Ευτύχης Κορκίδης, Ιστορικός και Λαογραφικός Ερευνητής παρουσίασε μύθους και θρύλους του Σελίνου.
Ο ανεξάρτητος Ερευνητής-Αρχαιολόγος κύριος Γ. Φραγκάκης παρουσίασε την εργασία του για τα γλυπτά του Πανός, ενώ η κυρία Αρχόντισσα Παπαδερού – Ναναδάκη, Φιλόλογος, Αντιπρόεδρος και τέως πρόεδρος της ΙΛΑΕΚ παρουσίασε την εργασία της για την ιστορία και τα Μνημεία της Σούγιας.
Στην έναρξη της Ημερίδας ο Δήμαρχος Καντάνου- Σελίνου, Αντώνιος Περράκης καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους Καθηγητές κ. Πλάτωνα και κ. Μανούτσογλου για την παρουσία τους στην Ημερίδα, ευχαρίστησε την αρχαιολόγο κυρία Σταυρούλα Μαρκουλάκη για την πολύχρονη προσφορά της στην ανάδειξη των Μνημείων του Σελίνου, ευχαρίστησε όλους τους ερευνητές και τους παρευρισκόμενους και πρότεινε να αναλάβει ο Δήμος την έκδοση του συλλογικού τόμου των εργασιών της επιτροπής των Αρχαιολόγων που μελετούν τη Λισσό. Πρότεινε μάλιστα τη διοργάνωση τιμητικής εκδήλωσης στη μνήμη του κορυφαίου αρχαιολόγου και ανασκαφέα της Λισσού Νικόλαου Πλάτωνα, όταν παρουσιαστεί η Έκδοση, στην αίθουσα του φιλολογικού Συλλόγου «Χρυσόστομος», εκεί που ο ανασκαφέας είχε παρουσιάσει τα αποτελέσματα της ανασκαφής του 1957.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων κυρία Ελένη Παπαδοπούλου, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Καντάνου-Σελίνου, Νίκος Φιωτοδημητράκης, Γιώργος Βακάκης και Μιχάλης Μπικάκης, η Δημοτικός Σύμβουλος Σταματία Σταυρίδου και η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, Αικατερίνη Καλαϊτζάκη-Περράκη.
Τέλος στην Ημερίδα παρευρέθηκε και ο κύριος Δημήτρης Μιχελογιάννης, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, ο οποίος σε συνέντευξη του στον τύπο αναφέρθηκε στην Μελέτη που έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Καντάνου -Σελίνου και βρίσκεται στο Υπουργείο Πολιτισμού για έγκριση από το ΚΑΣ. Δεσμεύτηκε δε, για τη χρηματοδότηση του Έργου από την Περιφέρεια.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Μπικάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της διαμόρφωσης του χώρου με την υπόδειξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση και η περιήγηση των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο(καθαρισμός από θάμνους, αντικατάσταση φθαρμένων πινακίδων , προσθήκη νέων κ.α).
Το υψηλό επίπεδο των ανακοινώσεων στην ημερίδα δημιούργησε μεγάλο ενδιαφέρον στο κοινό και διατυπώθηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις για την ανάδειξη, την προβολή και την προστασία του φυσικού και αρχαιολογικού περιβάλλοντος της Λισσού στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που ακολούθησε μετά το πέρας των εργασιών, υπό την προεδρία του κ. Κώστα Μουτζούρη ,προέδρου της ΙΛΑΕΚ, που υπήρξε βασικός συνδιοργανωτής της ημερίδας.
Μετά το τέλος των εργασιών ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των εισηγητών και των διοργανωτών της Ημερίδας.