Δημοσιεύματα των New York Times και της Washington Post κάνουν λόγο για μία ιδιωτική συνάντηση που έγινε τον προηγούμενο μήνα μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και των οχτώ ισχυρότερων εταιρειών τεχνολογίας και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Η συνάντηση έγινε στις 23 Μαΐου στα κεντρικά της εταιρείας Facebook στην Καλιφόρνια, εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών που θα γίνουν στις ΗΠΑ το Νοέμβριο.
Εκπρόσωποι της Amazon, της Apple, της Google, της Microsoft, της Snap, της Twitter, της Oath (που έχει την Yahoo) και του δικτύου τηλεπικοινωνιών Verizon συζήτησαν με παράγοντες του FBI και του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, σχετικά με τις διαδικασίες που θα εφαρμόσουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, προκειμένου να αποφευχθούν οι εξωτερικές παρεμβάσεις.
Η συνάντηση διεξήχθη έπειτα από αίτημα της εταιρείας Facebook σαν μια κίνηση των τεχνολογικών βιομηχανιών να συνεργαστούν περισσότερο για την επιβολή του νόμου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τα άρθρα και των δύο εφημερίδων βασίζονται σε δηλώσεις ανώνυμων πηγών, ατόμων που συμμετείχαν στη συνάντηση. Μία πηγή της Washington Post περιγράφει ότι και οι δύο πλευρές μίλησαν για το πώς αντιλαμβάνονται το πρόβλημα της παρέμβασης παραγόντων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μιλώντας ξανά για παρεμβάσεις από την πλευρά της Ρωσίας στις εκλογές του 2016. Οι δύο πλευρές τόνισαν ότι αναζητούν τις κατάλληλες ευκαιρίες συνεργασίας.
Η συνάντηση είναι μία ακόμα ένδειξη της συνεργασίας των εταιρειών τεχνολογίας με το σύστημα των υπηρεσιών πληροφοριών και με το στρατό στις ΗΠΑ. Οι συγκεκριμένες εταιρείες εντάσσουν πλέον τον περιορισμό των αντιπολεμικών, αριστερών και προοδευτικών απόψεων στην εταιρική τους στρατηγική.
Αυτή την περίοδο η Amazon, η Microsoft και η Google συναγωνίζονται για την ανάληψη ενός έργου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων: Τη φιλοξενία των διαδικτυακών υποδομών του Πενταγώνου – έργο που κυριολεκτικά σημαίνει ότι θα φιλοξενούν την επικοινωνία μεταξύ στρατιωτικών μονάδων που εμπλέκονται σε μάχες.
Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες υπάλληλοι των τριών εταιρειών έχουν εγγράφως εκφράσει τις ανησυχίες τους για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη βελτίωση της τεχνολογίας των drones (Google), στην αναγνώριση προσώπων των πολιτών από την αστυνομία (Amazon) και στη συνεισφορά σε επιχειρήσεις σχετικά με τους μετανάστες (Microsoft).