Εικοσιτέσσερα παιδιά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ηρακλείου δεν έχουν παρουσιαστεί στο σχολείο απο την αρχή του φετινού σχολικού έτους , με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν, πλέον, να χάσουν τη χρονιά λόγω αδικαιολόγητων απουσιών.
Ο λόγος είναι η άρνηση των γονέων τον παιδιών αυτών να συμμορφωθούν στα μέτρα της κυβέρνησης με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Παρά τις συνεχείς προσπάθειες των εκπαιδευτικών να τους μεταπείσουν οι γονείς των μαθητών αυτών αντιδρούν στα υφιστάμενα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού. Ωστόσο, εκτός από τις συνέπειες που θα υποστούν οι μαθητές που θα αναγκαστούν να επαναλάβουν την τάξη, οι γονείς κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι και με τη δικαιοσύνη.
«Βρισκόμαστε σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους διευθυντές των σχολείων και με την έναρξη των μαθημάτων, αμέσως μετά από τις διακοπές, θα διερευνήσουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά», τονίζει ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, Μανώλης Μπελαδάκης, μιλώντας στο neakriti.gr και προσθέτει:
«Οι διευθυντές θα καλέσουν τους γονείς που δεν επιτρέπουν στα παιδία τους να φοιτήσουν, να εξηγήσουν τους λογούς και στις περιπτώσεις εκείνες που η απουσία είναι αδικαιολόγητη, θα επικοινωνήσουμε με τον εισαγγελέα ανηλίκων, προκειμένου να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία».
Μάλιστα ο κ. Μπελαδάκης, υπενθύμισε την πρόσφατη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (σ.σ. δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 10 Δεκεμβρίου), το οποίο μεταξύ άλλων υποδηλώνει και τη φιλοσοφία τόσο του υπουργείου Παιδείας όσο και του υπουργείου Δικαιοσύνης, που θεωρεί τη φοίτηση των παιδιών και το δικαίωμα στη μόρφωση ύψιστο αγαθό.
«Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα, καθώς ισχύουν για όλους. Τα παιδιά πρέπει να συμμετέχουν στη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων» δήλωσε στο neakriti.gr, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Ιωάννης Καραγιαννίδης
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα το υπουργείο Παιδείας, καταγράφει τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της επικράτειας που δε βρίσκονται γι’ αυτόν τον λόγο στο σχολείο.
Πότε παρεμβαίνει η Δικαιοσύνη
Με βάση το κανονιστικό πλαίσιο, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων οφείλουν να ενημερώσουν τους γονείς πως είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Αν συνεχίσουν να παραβαίνουν τον νόμο, επεμβαίνει η δικαιοσύνη.
Αυτό σημαίνει ότι η Διεύθυνση του κάθε σχολείου, σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο, έχει την αρμοδιότητα να ενημερώσει τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανάλογα με το που φοιτά το εκάστοτε παιδί. Απο εκεί και ύστερα η Διεύθυνση Εκπαίδευσης με τη σειρά της, ενημερώνει, το υπουργείο Παιδείας, το οποίο θα αποφασίζει εάν ο φάκελος του παιδιού θα σταλεί στην Εισαγγελία Ανηλίκων ή όχι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους γονείς που εμμένουν στην αρνητική τους στάση.
Υπενθυμίζεται πως από το βήμα της Βουλής, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει στείλει σαφές μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να στερήσει σε ένα παιδί την εκπαίδευσή του, παρουσιάζοντας την τροπολογία με την οποία θεσπίζεται ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή, ενώ πιθανή είναι ακόμη και της αφαίρεσης της επιμέλειας, σε γονείς και κηδεμόνες ανηλίκων, οι οποίοι παραλείπουν την εγγραφή ή την εποπτεία τους ως προς τη φοίτηση.
Η τροπολογία κατατέθηκε από κοινού με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, στο νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστών και ειδικότερα προβλέπει ότι: «Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται ποινή φυλάκισης μέχρι (2) έτη και χρηματική ποινή».