Στην Ολομέλεια της Βουλής πρόκειται να ξεκινήσει να συζητείται από σήμερα, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που έχει προκαλέσει πολύμηνες κινητοποιήσεις από το δικηγορικό κόσμο.
Χθες το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της Αρχής κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές της ΝΔ στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής ενώ απείχε η αντιπολίτευση. Αύριο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής
Ωστόσο ο νέος ποινικός κώδικας εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις από το νομικό κόσμο με τους δικηγόρους να προγραμματίζουν αύριο κινητοποίηση στην Αθήνα, ενώ στο Ηράκλειο όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Νίκος Καραγιάννης, η αποχή από τις δίκες θα συνεχιστεί όπως έχει ήδη αποφασιστεί έως και τις 27 Φεβρουαρίου. Εκείνη την ημέρα θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του συλλόγου για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα με ίσως άλλες μορφές αντίδρασης ενώ αύριο ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου αναμένεται να συνεδριάσει και η Ολομέλεια των Δικηγορικών συλλόγων της χώρας.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο, ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι τα κυριότερα σημεία αιχμής στην αντιπαράθεση είναι κυρίως η αυστηροποίηση των ποινών, η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το τριμελές στο μονομελές πρωτοδικείο, τα αυστηρότερα κριτήρια για την ανασταλτική ποινή κ.α
Το νομοσχέδιο αυτό βάλλει κατά των δικαιωμάτων των πολιτών, παρακάμπτοντας τις δικονομικές διαδικασίες που τα περιφρουρούν, στο βωμό της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης, λένε οι δικηγόροι επιμένοντας πως η αυστηροποίηση των ποινών δεν συνιστά πανάκεια για την αποτροπή της παραβατικότητας η οποία, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του νομοσχεδίου.
Ωστόσο Όπως διαβεβαίωσαν τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης όσο και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, στο νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν και άλλες βελτιωτικές προτάσεις που έχουν καταθέσει κόμματα και αρμόδιοι φορείς.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, μεταξύ άλλων, έκανε δεκτό το αίτημα της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, για αλλαγές στο άρθρο 187 παράγραφος 6, του νέου ποινικού κώδικα, που προέβλεπε να οδηγούνται στη φυλακή χωρίς αναστολή της ποινής τους, οι καταδικασθέντες ακόμα και για πλημμέλημα.
Οι δικηγόροι είχαν αντιδράσει και απείχαν εδώ και ενάμιση χρόνο από τις δίκες για εγκληματικές οργανώσεις. Με τη νέα τροποποίηση αφήνεται πλέον στη διακριτική ευχέρεια του δικαστηρίου, να αποφασίσει εάν η ποινή θα έχει ανασταλτική δύναμη, ή ο καταδικασθείς θα οδηγείται στη φυλακή. Όπως τονίζεται από το υπουργείο, με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο η αναστολή της ποινής για πλημμελήματα μετατρέπεται από κανόνας σε εξαίρεση.
Παράλληλα αυξάνεται το ανώτατο όριο κάθειρξης για κακουργήματα από τα 15 στα 20 έτη, ενώ το αντίστοιχο όριο κάθειρξης επί συρροής κακουργημάτων αυξάνεται στα 25 έτη (από 20).
Στο νομοσχέδιο υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για αύξηση της ποινής και απαγόρευση κάθε μορφής αναστολής ή μετατροπής της, για το αδίκημα του εμπρησμού δάσους. Επιπλέον αυστηροποιούνται οι ποινές εγκλημάτων βίας που στρέφονται σε βάρος ανηλίκων ή τελούνται ενώπιον τους, ενώ ενισχύεται το πλέγμα προστασίας για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.