Τα πλάνα με τα τελευταία λεπτά της ζωής του Γιαχία Σινουάρ έχουν κάνει το γύρο του κόσμου. “Παίζουν” σε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ. Και “καταναλώνονται” από τηλεθεατές και χρήστες του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο.
Σημαντική σημείωση: Τα σχετικά πλάνα τα έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός, προφανώς για να “διαφημίσει” το “κατόρθωμά” του και να ανυψώσει το ηθικό των Ισραηλινών, που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τη λύση θα την δώσουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας τους.
Γιατί, όμως, πολλά διεθνή ΜΜΕ τονίζουν ότι αυτή ακριβώς η επιλογή του IDF (να “παίξουν” παντού τα τελευταία λεπτά της ζωής του αρχηγού της Χαμάς) αποτελεί στρατηγικό λάθος για το Ισραήλ;
Υπάρχουν μερικοί σοβαροί λόγοι:
- Ο πλανήτης είδε ότι ο Σινουάρ, τρομοκράτης ή όχι, αποδεκτός ή όχι, ξεψύχησε μαχόμενος, “με το όπλο στο χέρι” όπως χαρακτηριστικά τονίζεται. Δεν απέφυγε τη μάχη, προσπάθησε ακόμα και την ύστατη ώρα, να καταρρίψει drone του Ισραήλ. Στη συνέχεια έπεσε νεκρός.
- Ο Σινουάρ βρισκόταν στο έδαφος, όχι σε κάποιο υπόγειο τούνελ παρά τα όσα έλεγε το Ισραήλ τους τελευταίους πολλούς μήνες. Ίσως, βέβαια, αυτός να ήταν και ο λόγος που τελικά η επιχείρηση του IDF πέτυχε το στόχο της, ότι “ξετρύπωσε” τον ηγέτη της Χαμάς και τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τα δαιδαλώδη τούνελ της Ράφα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Σινουάρ ξεψύχησε μέσα σ’ ένα κτίριο, όχι κάτω από το έδαφος.
- Ο τρόπος που πέθανε αποτέλεσε παράδειγμα αντίστασης για τους Παλαιστίνιους. Ο Σινουάρ, έτσι και αλλιώς είχε φιλοτεχνήσει για τον εαυτό του την εικόνα του συνεπούς αντιστασιακού, ο οποίος, αν χρειαζόταν, θα έδινε και τη ζωή του για την παλαιστινιακή υπόθεση.
Πώς είδε η Ράφα το θάνατο του Σινουάρ; Όπως γράφει το σχετικό ρεπορτάζ του Al Jazzeera: “Οι οικογένειες εδώ εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους. Λένε ότι ο Σινουάρ ήταν ένας θρύλος και σύμβολο αντίστασης. Με τη δολοφονία του διέψευσε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι κρυβόταν σε υπόγεια τούνελ”.
““Με αυτόν τον τρόπο πεθαίνει ένας ήρωας” λένε κάτοικοι της Γάζας για τον θάνατο του Σινουάρ στο πεδίο της μάχης”, όπως μεταδίδει το Reuters σε δικό του ρεπορτάζ.
«Ηρωας» για Παλαιστίνιους
Για έναν πατέρα στη Γάζα, ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ στο πεδίο της μάχης, ενώ προσπαθούσε με ένα ξύλο να αποκρούσει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος δείχνει «το πώς πεθαίνουν οι ήρωες», ενώ για άλλους αποτελεί ένα παράδειγμα για τις μελλοντικές γενιές, ακόμα κι αν κάποιοι εκφράζουν τη θλίψη τους για το ολέθριο κόστος του πολέμου, τον οποίο εκείνος ξεκίνησε με το Ισραήλ.
Ισραηλινά ΜΜΕ περιέγραψαν ότι πέθανε «σαν σκυλί στη Γάζα» και πολλές δυτικές χώρες είπαν ότι ο θάνατός του ενδέχεται να απομάκρυνε ένα σημαντικό εμπόδιο στην επίτευξη μιας συμφωνίας για εκεχειρία.
Όμως, το βίντεο όπου εκείνος καταγράφεται με καλυμμένο το πρόσωπό του και σοβαρά τραυματισμένος σε ένα κατεστραμμένο από βομβαρδισμό διαμέρισμα να επιχειρεί να ρίξει ένα ξύλο στο ντρόουν που τον βιντεοσκοπεί προκάλεσε υπερηφάνεια μεταξύ των Παλαιστινίων.
«Πέθανε φορώντας ένα στρατιωτικό γιλέκο, πολεμώντας με ένα τυφέκιο και χειροβομβίδες και όταν τραυματίστηκε και αιμορραγούσε, πολέμησε με ένα ξύλο. Έτσι πεθαίνει ένας ήρωας», δήλωσε στη Γάζα ο Άμπελ Ρατζάμπ, ηλικίας 60 ετών, που έχει δύο παιδιά.
«Είδα το βίντεο 30 φορές από χθες το βράδυ, δεν υπάρχει κανένας καλύτερος τρόπος να πεθάνει κανείς», είπε από την πλευρά του ο Αλί, ένας 30χρονος οδηγός ταξί στη Γάζα.
«Το βίντεο αυτό θα αποτελέσει μια καθημερινή υποχρέωση για τους γιους μου να το βλέπουν και για τους εγγονούς μου στο μέλλον», πρόσθεσε αναφερόμενος στα δύο παιδιά του.
Τα λόγια του Σινουάρ σε προηγούμενες ομιλίες του, όπου έλεγε ότι θα προτιμούσε να πεθάνει στα χέρια του Ισραήλ παρά από μια καρδιακή ανακοπή ή ένα δυστύχημα, διαμοιράζονται επανειλημμένως από Παλαιστίνιους στο διαδίκτυο.
«Το καλύτερο δώρα που ο εχθρός και οι κατοχικές δυνάμεις μπορούν να μου προσφέρουν είναι να με δολοφονήσουν και να πεθάνω ως μάρτυρας στα χέρια τους», είχε πει.
Η εικόνα, λοιπόν, του ηγέτη μίας οργάνωσης να πεθαίνει την ώρα της μάχης, “με το όπλο στο χέρι”, τραυματισμένος, μέσα σε ένα κατεστραμμένο από βομβαρδισμό διαμέρισμα, μπορεί να γίνει μία εικόνα έμπνευσης για νέους μαχητές της Χαμάς, για μαχητές που ορμώμενοι από την κόλαση που έχει δημιουργηθεί στη Γάζα τον τελευταίο χρόνο, θα πάρουν το όπλο για να εκδικηθούν, για να συνεχιστεί -αενάως- ο κύκλος του αίματος, στην πιο ταλαιπωρημένη, ίσως, περιοχή του πλανήτη.
Ο Νετανιάχου επιμένει, γιατί δεν έχει τίποτα άλλο να προτείνει
Πέρα, όμως, από το στρατηγικό λάθος που έγινε, αν θεωρήσουμε ότι έγινε, από την πλευρά του IDF, οι πολίτες του Ισραήλ δεν μπορούν να ελπίζουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός και επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους.
Ο λόγος ακούει σ’ ένα όνομα: Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ενώ οι πάντες, ακόμα και ο Τζο Μπάιντεν, αναγνώρισαν ότι μετά το θάνατο του Σινουάρ άνοιγε ο δρόμος για εκεχειρία, τουλάχιστον στην Γάζα, ο Νετανιάχου έσπευσε να τινάξει στον “αέρα” την όποια ελπίδα. “Δεν είναι το τέλος του πολέμου. Μπορεί να είναι η αρχή του τέλους, αλλά όχι το τέλος” δήλωσε.
Όπως τονίζει η Haaretz “ο Νετανιάχου δεν ήθελε και δεν θέλει καμία συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων η οποία θα συνοδεύεται από κατάπαυση του πυρός. Ίσως έχει δίκιο, ίσως άδικο”. Σ’ αυτό ο ισραηλινός Πρωθυπουργός θα επιμείνει, έστω και αν χρειαστεί να εξαπατήσει, τρόπο τινά, τις ΗΠΑ, για όσο τουλάχιστον παραμένει στον προεδρικό θώκο ο Τζο Μπάιντεν.
Στη Γάζα παραμένουν 101 Ισραηλινοί όμηροι. Ζωντανοί υπολογίζεται ότι είναι περίπου οι μισοί. Η αντίδραση της Χαμάς, μετά το θάνατο του ηγέτη της, παραμένει άγνωστη. Αλλά ο Νετανιάχου δεν κάθεται στο τραπέζι καμίας διαπραγμάτευσης και τορπιλίζει τις όποιες δυνατότητες για εκεχειρία.
Ο πόλεμος, άρα, θα συνεχιστεί γιατί το Ισραήλ το θέλει και ο ηγέτης του το χρειάζεται. Για τους δικούς του λόγους.