Μέσω του όρου «τεχνικοί εμπειρογνώμονες» φαίνεται πως ξεπερνιέται τελικά ο επικοινωνιακός σκόπελος της έλευσης εκπροσώπων των δανειστών και στην Αθήνα για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Την ίδια ώρα τα τεχνικά κλιμάκια που ήδη έπιασαν δουλειά στις Βρυξέλλες θα ονομάζονται Brussels Group (BG).
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε τελικά να έρθουν στην Αθήνα – κατά πάσα πιθανότητα από αύριο Πέμπτη – χαμηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που θα έχουν επαφές με ομόβαθμούς τους σε υπουργεία και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την άντληση των όποιων αναγκαίων στοιχείων. Τα στελέχη αυτά θα είναι επιπέδου διευθυντών και τμηματαρχών και θα λέγονται “τεχνικοί εμπειρογνώμονες”.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διευκρινίζουν ότι “η διαπραγμάτευση, πολιτική και τεχνική, θα γίνει στις Βρυξέλλες, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι κλιμάκια των θεσμών δεν θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να αντλήσουν στοχευμένα στοιχεία. Τα κλιμάκια αυτά, των οποίων οι επισκέψεις θα αποφασίζονται από κοινού με την Ελληνική πλευρά, θα είναι χαμηλόβαθμα και, φυσικά, οι επαφές τους θα γίνονται με ομόβαθμούς τους”.
Στο μεταξύ στις 15.00 στις Βρυξέλλες έπιασαν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια. Σε αυτά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα μετέχουν στελέχη από την Κομισιόν, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, το ESM/EFSM, καθώς και από την Ελλάδα. Αυτό το σχήμα διαπραγμάτευσης θα ονομάζεται Brussels Group (BG).
Η διαπραγμάτευση στο Brussels Group, πολιτική και τεχνική, θα γίνεται στις Βρυξέλλες, μεταξύ ομολόγων ενώ για εξειδικευμένα ζητήματα, που πιθανόν θα ανακύπτουν σε σχέση με στοιχεία που καλείται να υποβάλλει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και προκειμένου να αρθούν αμφισβητήσεις ή ελλείψεις στοιχείων, θα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα, ούτως ώστε να γίνεται «on Site Exchange of Facts» για το συγκεκριμένο ζήτημα. Οι εν λόγω τεχνικοί σύμβουλοι του BG που πιθανόν θα επισκέπτονται την Αθήνα, θα συναντώνται με ομόβαθμούς τους.
Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Ελενα Παναρίτη. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης έχει παραμείνει στην Αθήνα για να επιβλέψει και να να συντονίσει τις επικείμενες επισκέψεις των “τεχνικών εμπειρογνωμόνων”.
Από την πλευρά των θεσμών, οι πληροφορίες θέλουν να συμμετέχουν ως εκπρόσωπος της Κομισιόν ο Ντέκλαν Κοστέλο, ως εκπρόσωπος της ΕΚΤ ο Ράσμους Ρίφερ (ο οποίος αντικατέστησε τον Κλάους Μαζούχ) και το ΔΝΤ να εκπροσωπεί ο Ρίσι Γκογιάλ.
Την έλευση “τμηματαρχών και διευθυντών των θεσμών” επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας: “Για τις συνεργασίες με τα τεχνικά κλιμάκια, εμείς, αυτό που κάνουμε είναι ότι έχουμε ετοιμάσει τις υπηρεσίες, έτσι ώστε στο βαθμό που συμφωνηθεί και έχουμε διάφορα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία θα είναι τμηματαρχών ή διευθυντών των θεσμών, να συνεργαστούμε και να γίνει το ό,τι έχει αποφασιστεί να γίνει”, δήλωσε μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM.
“Θα συντονίσουμε”, πρόσθεσε,” και τα υπόλοιπα υπουργεία, ώστε τα στελέχη των υπόλοιπων υπουργείων να έρθουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να μην υπάρχει η βόλτα των όποιων τεχνικών υπαλλήλων των θεσμών από υπουργείο σε υπουργείο. Επί της ουσίας, τα τεχνικά κλιμάκια στη χώρα έρχονται εδώ και 15 χρόνια. Δεν είναι το ενοχλητικό το τεχνικό κλιμάκιο που θα έρθει, καθώς έρχονται και μας δίνουν και μια τεχνογνωσία. Το ενοχλητικό ήταν αυτό που γινόταν προηγουμένως με την τρόικα”.