Θετικές είναι οι εξελίξεις που προοιωνίζονται σχετικά με το μεγάλο εγχείρημα της δημιουργίας ενός Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης του κρητικού ελαιολάδου. Δεν αποκλείεται να έχουμε κι επίσημες ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, καθώς μετά τη συμφωνία των νομών Ηρακλείου – Ρεθύμνου και Λασιθίου εκκρεμεί το “ναι” απ’ τα Χανιά, ώστε το νησί να ενώσει τις δυνάμεις από από άκρη σε άκρη.
Η τηλεδιάσκεψη που επίκειται, όλα δείχνουν ότι, θα σφραγίζει την συμμετοχή των Χανίων στον νέο Φορέα. Τα μέχρι τώρα μηνύματα πάντως είναι θετικά.
“Είναι ένα μεγάλο εγχείρημα το οποίο θα πάρει σάρκα και οστά σύντομα” δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας τα… ευχάριστα.
Έχει μεγάλη σημασία το να ενώσουν τις δυνάμεις τους όλοι οι νομοί της μεγαλονήσου για το ελαιόλαδο, από τη στιγμή μάλιστα όπου το προϊόν τείνει να αμφισβητηθεί στην αγορά, από διάφορες πρακτικές που ακολουθούνται.
“Αιτία πολέμου” χαρακτήρισε ο κ. Γαβαλάς τις πρακτικές νοθείας και υπονόμευσης του κρητικού ελαιολάδου που ακολουθούν ορισμένοι, οι οποίοι θα πρέπει “να κλείνουν και να σφραγίζονται”.
Για να πάρει τα… πάνω του ο “χρυσός” της Κρήτης, τρεις είναι οι μαγικές… λέξεις, τις οποίες φροντίζει να επαναλαμβάνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου: “δουλειά, δουλειά, δουλειά” .
Η συνταγή της αδιάκοπης και μεθοδευμένης εργασίας απέδωσε… καρπούς στην περίπτωση του κρασιού, όπου η Ένωση σάρωσε τα βραβεία!
Τα αποτελέσματα, εκτός από δικαίωση, σκόρπισαν ενθουσιασμό. “Μας ενδιαφέρουν οι θησαυροί που παράγει η Κρήτη” σχολίασε ο κ. Γαβαλάς. “Θέλουμε να αναδείξουμε τα προϊόντα της Κρήτης” πρόσθεσε.
Το οινοποιείο της Ένωσης δούλεψε στο 100% των δυνατοτήτων του, όπως εξήγησε ο ίδιος. Και μέσα από τον σωστό προγραμματισμό και τη συνεργασία με τους παραγωγούς, αλλά και την ένταξη εξειδικευμένων νέων προσώπων στο επιτελείο (όπως οινολόγοι), οι επιτυχίες θα έρχονταν με μαθηματική ακρίβεια.
Η διοίκηση καλείται να ανταποκριθεί σε δύο μεγάλες προκλήσεις που διανοίγονται στον ορίζοντα: την διατήρηση της ποιότητας των κρασιών (καθώς ο πήχης ανέβηκε πλέον πολύ ψηλά), αλλά και της διάθεσης των κρασιών στην αγορά, σε μία ούτως ή άλλως προβληματική και νεκρή περίοδο, εξαιτίας της πανδημίας η οποία έχει “παγώσει” τα πάντα…
Ο κ. Γαβαλάς εμφανίστηκε αισιόδοξος, παρότι αναγνωρίζει κι ο ίδιος ότι θα είναι κρίμα κάποια εξαιρετικής ποιότητας κρασιά να καταλήξουν σε απόσταξη κρίσης. Όταν όμως δεν υπάρχει άλλη επιλογή;
Για την απόσταξη κρίσης τόνισε ότι θα πρέπει λίαν συντόμως να υπάρξουν καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς. Δεσμεύτηκε τέλος ότι μέσα στο επόμενο τετράμηνο, η Ένωση θα έχει καλύψει σε δύο δόσεις τα χρήματα που χρωστάει στους παραγωγούς – ήδη έχει καταβάλει γύρω στο 1.200.000 ευρώ. “Είναι δύσκολο να πληρώνεις χωρίς να πουλάς” αρκέστηκε να υπενθυμίσει ο κ. Γαβαλάς…
Το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού θα είναι μάλλον το … εμβόλιο για την Ένωση και τους παραγωγούς…